Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

S-au deschis laboratoarele Cluj Future of Work

Laboratorarele au fost finanțate printr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană | Foto: CREIC

Trei laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generație au fost deschise pentru oamenii din sectorul creativ, în cadrul Cluj Future of Work (CFW) primul proiect din Europa de Est finanțat prin Programul Urban Innovative Actions (UIA) al Uniunii Europene.

Acesta pregătește Clujul pentru provocările pe care viitorul le va aduce pe piața forței de muncă. CFW este inițiat de Centrul Cultural Clujean (CCC) în parteneriat cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Primăria Cluj-Napoca. În cadrul proiectului au fost dotate trei laboratoare în incinta Centrului Regional European pentru Industrii Creative (CREIC), cu echipamente de ultimă generație menite să susțină inovarea și tehnologizarea. Acestea vor deveni un loc deschis pentru inovare, cercetare, dezvoltare de produs și prototipare.

“Mulțumită acestui proiect, care își propune pregătirea tinerilor pentru slujbele viitorului, laboratoarele de la CREIC sunt dotate la cele mai înalte standarde din domeniu. Prin astfel de proiecte interdisciplinare, orașul nostru își poate consolida poziția de hub al inovării”, a declarat primarul Emil Boc.

„Componenta de dotări va ajuta persoanele creative să aibă posibilitatea de a testa efectiv soluțiile sau produsele pe care le vor crea, prezenta și lansa pe piață. Practic, aceștia vor beneficia la CREIC de trei laboratoare dotate cu echipamente și software de ultimă generație, dar și spații de coworking și alte facilități necesare antreprenoriatului în industrii creative”, a declarat Ovidiu Cîmpean, comanager al CFC.

Scopul principal al CREIC este de a crea un cadru propice inovării, de a invita antreprenori și profesioniști în diferite domenii să dezvolte noi inițiative sau să abordeze dintr-o perspectivă inovatoare proiectele și afacerile pe care le-au dezvoltat deja. CREIC oferă șansa explorării unor noi metode de lucru, care să faciliteze și să îmbunătățească mediul muncii în anii ce urmează.

„Spațiul de coworking și cele trei laboratoare create prin inițiativa Urban Innovative Action din CFW facilitează transferul de cunoștințe spre comunitate prin intermediul tehnologiei inovative. Cu aceste servicii noi, puse la dispoziția comunității, se studiază și se testează metodele prin care orașul se poate pregăti pentru provocările viitoare ale pieței muncii.

Laboratorul de design este folosit pentru industria mobilierului, dar avem pregătite și laboratoare pentru industria filmului sau pentru IT. Laboratorul de machine learning vizează mai multe arii de expertiză, de la internetul lucrurilor până la robotică, inteligență artificială și machine learning. Companiile locale și ecosistemul local de inovare vor putea să genereze aplicații de realitate virtuală, aplicații de gaming sau de robotică și, desigur, vor putea să dobândească noi competențe menite să pregătească economia locală pentru viitorul care se apropie.

În laboratorul de CGI și VFX, tinerii creativi pot experimenta cu diferite echipamente realitate virtuală și augmentată, cu programe de prelucrare foto-video care pot facilita dezvoltarea unor proiecte audiovizuale și de gaming inovatoare”, spune Ania Pașcalău, marketing manager în cadrul companiei Cluj Innovation Park, care grupează CREIC.

Accesul în laboratoare este gratuit, dar se face pe bază de rezervare online. CFW este finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Urban Innovative Actions. CFW este realizat în co-management de către Primăria Cluj-Napoca și CCC, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Trei miniștri ai agriculturii, la Transylvania Food Summit

Articolul următor

Brașovenii de la CRIsoft vor face cercetare la Universitatea Tehnică

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share