Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Manifest urbanistic pentru Apahida: “Nu vrem să devenim noul Florești”

Organizațiile de mediu contestă coridorul extrem de îngust la râu propus în noul PUG

Cinci asociații din Cluj atrag atenția că în comuna Apahida sunt aproape inexistente spațiile verzi, parcurile și terenurile de joacă, iar localitatea cu 11.000 de locuitori riscă să devină “noul Florești”.

Comuna din vecinătatea municipiului Cluj-Napoca are o dezvoltare urbanistică fără spații publice de tip parcuri, scuaruri și alte spații verzi urbane respectiv terenuri de joacă terenuri de sport și alte asemenea destinații este semnalul de alarmă pe care îl trag cele cinci asociații.Ele  au depus la Primăria Apahida, Consiliul Județean, Agenția de Protecție a Mediului un document prin care semnalează că Planul Urbanistic General (PUG), aflat în dezbatere publică, are foarte puține spații verzi propuse de-a lungul Someșului.

Documentul este semnat de Asociația Societatea Organizată Sustenabil, Asociația Pro Apahida, Clubul de Cicloturism Napoca, Asociația MiniMASS, Asociația Clujul Sustenabil. Acestea cer o dezvoltare sustenabilă a comunei prin crearea unui coridor verde albastru la Someș mai amplu decât cel din propunerea actuală de PUG.

Propun regândirea zonei industriale

„Din partea de est a municipiului, pe tot parcursul Someșului pe teritoriul comunei Apahida, până în Jucu, pe 16 km, nu există rezervat teren care să rămână sau să devină spațiu cu acces public nelimitat sau cel puțin funcțiune publică, adiacent cursului râului. Asta deși atât în Apahida, cât și în actuala zonă industrială a Clujului se preconizează dezvoltări imobiliare care să aducă în apropierea Someșului câteva zeci de mii de rezidenți”, se arată în document.

Semnatarii sunt nemulțumiți că PUG în dezbatere prevede în Apahida doar un coridor extrem de îngust la râu, care nu va avea puncte de interes sau obiective publice, deci mult mai puțin atractiv pentru locuitori. Ei atrag atenția că, în aceste condiții, potențialul râului Someș va fi foarte puțin valorificat și chiar compromis, deoarece presupusul culoar albastru ar fi de fapt numai o alee pietonală și o pistă de biciclete între apa râului și un șir cvasicontinuu de hale industriale, locuințe individuale sau colective.

„Remarcăm că un coridor pietonal și velo la râu este prevăzut, în actuala redactare a documentației de actualizare a PUG, strict pe limita de protecție a cursului de apă, impusă prin legea apelor, zonă unde oricum nu se poate construi legal. Adică prioritatea pentru conceptul de culoar verde-albastru, acceptată declarativ, pare în realitate extrem de redusă”, notează reprezentanții celor cinci asociații.

Culoar verde mai amplu

Campania „Someș, culoar verde albastru” presupune realizarea unui coridor ecologic la râu, dar conectat la spații verzi ample, ceea ce nu există în propunerea de PUG Apahida. „Există un mare potențial oferit de cursul natural al râului și arealul limitrof, încă neacoperit de construcții industriale. Pentru aceste construcții se pot oferi amplasamente mai bune decât în preajma unui curs de apă.

O astfel de dezvoltare, precum cea actuală, ce își propune să permită construirea compactă a întregii zone până la malul Someșului, este evident una care urmărește doar profitul pe termen scurt, nicidecum o dezvoltare durabilă și interesul pe termen lung a locuitorilor.

Pentru viitorii locuitori care vor fi într-o rază de 1 km față de Someș trebuie luat în calcul faptul că își vor dori o calitate a locuirii la nivelul unei țări dezvoltate. Varianta actuală propusă de PUG întoarce localitatea și mai mult cu spatele la râu, în loc să întoarcă Apahida cu fața la râu, lucru care ar duce la creșterea calității vieții”.

Asociațiile propun un calendar de consultări reale pe tema PUG și aderarea Primăriei Apahida la un Consiliu al Apei prin intermediul căruia se pot conecta Clujul metropolitan la râu și spațiile verzi din jurul său prin piste, alei, mobilier urban, parcuri, arii naturale urbane. „De o asemenea măsură de lărgire a culoarului verde la Someș, în urma despăgubirii proprietarilor privați, vor putea profita pe viitor toți locuitorii zonei metropolitane de acest extraordinar potențial recreativ, ecologic, peisagistic, de mobilitate sustenabilă.

Acest lucru poate fi avantajos și pe alte linii, pe care le prezintă Someșul Mic și care poate fi încă păstrat și valorificat superior cu eforturi administrative și financiare minimale pe teritoriul comunei – un potențial pe care puține unități administrativ-teritoriale îl mai au, dar multe și l-ar dori”, notează semnatarii. PUG este în dezbatere publică până în 14  decembrie.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

BRK Financial a propulsat GoCab la bursă

Articolul următor

Animalele la Fermele Silvania, mutate într-un adăpost ultramodern

Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
1
Share