Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oamenii de afaceri din Cluj îl vor mai verde și mai prietenos cu familiile

Antonio Patane a participat la ultimul său eveniment Meet the Mayor în calitate de președinte al CIC | Foto: DWNT

Comunitatea Internațională Cluj (CIC) s-a întâlnit cu primarul Emil Boc, în cadrul evenimentului hibrid Meet the Mayor, în cadrul căruia reprezentanții expaților din Cluj îi pun întrebări direct edilului.

Străinii stabiliți în Cluj vor un oraș cu transport public complet electrificat, cu mai multe stații de încărcare pentru mașini electrice, piste de biciclete care să lege și suburbiile, centre de cartier dotate cu zone pietonale, facilități de distracție și de cumpărături care să micșoreze presiunea pe centrul orașului.

Discuțiile au fost centrate pe planurile autorităților locale pentru viitorul sustenabil al orașului, cu accent pe prioritizarea tehnologiilor verzi. Primarul a prezentat proiectele de investiții deja finalizate și cele aflate în curs de concretizare, în special cele realizate în educație, infrastructură, dezvoltarea sustenabilă a urbanismului și a mobilității urbane.

Membrii CIC și-au arătat disponibilitatea de a colabora cu primarul pentru o dezvoltare sănătoasă a orașului și creșterea calității vieții locuitorilor, prin susținerea implementării Pactului Verde European (PVE). La această inițiativă trebuie să se ralieze toate țările europene încât să poată reduce emisiile de carbon cu cel puțin 55% până în 2030.

Sprijin italian pentru Clujul verde

O inițiativă de susținere și colaborare a venit din partea lui Gianluca Zanelatto, reprezentant al Clubului Italian de Business din Cluj și cercetător al Universității Babeș-Bolyai. El și-a arătat susținerea pentru a ajuta municipalitatea să adere mai ușor la PVE. „PVE este aici, vine tot mai tare peste companii, organizații, dar și peste municipalități. Este pregătită municipalitatea din Cluj să-și alinieze strategia de dezvoltare, respectând condițiile de sustenabilitate impuse de Comisia Europeană, în contextul PVE?

Locuiesc în Cluj din 2011, dezvoltarea orașului se vede de la an la an, se vede cum municipalitatea se străduiește să adauge plusvaloare pentru sporirea confortului și calității vieții. Este clar că un oraș verde și confortabil unul oraș fără mașini, în Cluj se fac lucruri pentru pentru a merge în direcția aceasta.

Însă oamenii nu înțeleg neapărat, deocamdată, chestiunile acestea și demersurile făcute pentru a scoate mașinile din oraș. Ar trebui informați mai bine, pe termen mediu și lung, nu scurt, vizavi de ce se face în oraș, pentru ca acesta să devină verde. Mă ofer să colaborăm pe această temă deoarece tema mea de doctorat este bazată pe acest subiect și aș fi bucuros să colaborăm”, spune Zanelatto.

„Vom programa o întâlnire săptămâna viitoare să discutăm mai multe pe această temă și vom colabora cu siguranță. Noi suntem deschiși să învățăm din experiența dvs și din cercetările pe care le faceți”, a replicat primarul.

HoReCa vrea ajutor financiar de la primărie 

O temă de discuție ridicată de comunitatea franceză a fost sprijinirea HoReCa, domeniu puternic afectat de restricțiile impuse în contextul pandemiei. Edilul a dat asigurări că, în completarea sprijinului acordat până acum, în 2022 e dispus să discute cu mediul de afaceri și posibilități de ajutor financiar.

„Noi, aici, la nivel local a trebuit să impunem regulile, așa cum reies din legislația adoptată la nivel național. Înțelegem cât de dificil a fost și este pentru HoReCa. Putem sprijini HoReCa nu neapărat prin subvenții în bani, ci ținând orașul deschis. Avem o rată mare de vaccinare, aici, în Cluj-Napoca, peste 50%. Infrastructura pentru vaccinare, în municipiu, este asigurată tot de primărie.

Ne străduim să ținem orașul viu. Să facem acest lucru nu este deloc ușor. Știți cât de criticați am fost, atât eu, cât și colegii mei, pentru că am încercat să ținem orașul animat, în circuit turistic. Știu că sunt discuții să existe ajustări la taxe, să fie și un ajutor financiar. Suntem deschiși să discutăm.

Putem discuta pe marginea bugetului din 2022, să vedem cum ne putem permite să acordăm un sprijin financiar, poate sub formă de reducere a taxelor. Până acum, tot ce era legal am făcut. Am încercat cât de mult am putut să sprijinim indirect sistemul HoReCa”, a explicat edilul.

Antonio Patane, final de mandat

Întâlnirea s-a încheiat cu retragerea din funcția de președinte al CIC al lui Antonio Patane. „Începând cu 2022 voi preda ștafeta noului președinte, care urmează să fie ales în curând. O conducere bazată pe rotație este normală și rațională într-o comunitate cosmopolită precum a noastră. Schimbarea este sănătoasă și pozitivă, o nouă filă și un nou șir de idei sunt mai mult decât binevenite, pentru inovație”, a spus Patane.

„Meet the Mayor a început ca o întâlnire informală cu noi, expații care locuiesc în Cluj: i-am adresat primarului o invitație, iar el a promis că va participa mereu. Clujul este singurul oraș din România care găzduiește un astfel de eveniment”, spune Shajjad Rizvi MBE, consul onorific al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și co-fondator al CIC.

Alături de Shajjad Rizvi, au participat și alți membri ai Boardului CIC: Geta Moldovan, director executiv Clubul Francofon Afaceri (CFAC), Ludger Thol, președinte onorific al Clubului German Afaceri (DWNT), Wouter Reijers, consul onorific al Regatului Țărilor de Jos, Carl Widell, consul onorific al Regatului Suediei la Cluj, Alain Schodts, directorul Camerei Bilaterale de Comerț România-Belgia. Au mai fost prezenți Alina Pop – vicepreședinte CFAC, Iulia Negrea – administrator DWNT.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Transportul naval pe ruta Timișoara – Serbia, mai aproape de realitate. A fost testată ecluza de pe Bega

Articolul următor

BRK Financial a propulsat GoCab la bursă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share