Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Localitatea Ghelința din Covasna a primit titlul de ”Oraș durabil 2021” din partea Ambasadei Franței

Una din cele mai bune opțiuni de care Transilvania dispune pentru a produce energie este biomasa lemnoasă. Sursele sunt nenumărate: cele provenite din curățarea zonelor verzi a localităților (fasonare copaci, garduri vii etc), cele din curățarea pășunilor, cele rezultate din urma îngrijirii livezilor, toaletarea pomilor fructiferi din gospodării, tăierile de viță de vie, curățarea albiei râurilor, brazii de Crăciun, deșeurile lemnoase provenite din prelucrarea lemnului așchii sau particule, rumeguș, deșeurile  si resturi de lemn (cum este definit in Hotărârea 497/2020) rezultate din fabricarea produselor finite (grinzi, scândura , alte produse rezultate din prelucrarea buștenilor), alte surse de biomasă agricolă (paie, coceni etc)

Producerea de biomasă nu reprezintă doar o resursă de energie regenerabilă ci şi o oportunitate semnificativă pentru dezvoltarea rurală durabilă. Printr-o astfel de abordare a câștigat localitatea Ghelința din județul Covasna titulatura de “SAT BAZAT PE BIOENERGIE”, indicator aflat la intrarea localității. Realizările la nivel local fac parte din conceptul de comunitate sustenabilă, dezvoltată și facilitată de Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy. Conceptul prevede următoarele: identificarea surselor de deșeuri lemnoase la nivel de localitate (deșeuri rezultate in urma tăierilor de copaci din păduri, deșeuri lemnoase din pășuni, zone verzi, livezi, grădini, parcuri, gospodarii etc.), colectarea biomasei lemnoase cu ajutorul persoanelor din grupurile vulnerabile (aspect social), cultivarea de salcie energetica cu scopul obținerii de biomasa lemnoasa, segmentul logisticii (măcinare, depozitare, transport), fabricarea de cazane, instalarea si punerea in funcțiune a unei centrale termice cu cazan pe biomasa și racordarea utilizatorilor la acest sistem (în special clădiri publice).

În urma participării în proiectul denumit BIOENERGY VILLAGE (Horizon 2020), clusterul a ales din 18 localități rurale pe satul Ghelința din județul Covasna ca și comunitate pilot, unde au fost analizate posibilitățile de dezvoltare a unui lanț valoric local al biomasei, de la materia primă până la producerea energiei curate pentru o comunitate autosustenabilă din punct de vedere energetic.

În urma analizelor din cadrul programului BIOVILL, un sistem bazat pe biomasă a fost implementat la Primăria locală în 2019 cu scopul eficientizării energetice al clădirii. Sistemul funcționează cu surse locale de biomasă, provenite din curățarea spațiilor verzi, toaletarea copacilor, dar folosesc și materiale secundare din industria lemnului. Astăzi, clădirea primăriei este aprovizionată cu energie provenită în totalitate cu resurse de energie regenerabilă, respectiv încălzire bazată pe biomasă și energie electrică printr-un sistem fotovoltaic.

Sistemele de încălzire bazate pe biomasă sunt fabricate de un actor local, membru al clusterului, astfel proiectele de investiții sunt durabile din mai multe puncte de vedere.

Ca și rezultat al muncii începute în 2016 împreună cu clusterul Green Energy, comuna a fost desemnată de Ambasada Franței în România “Oraș Durabil 2021”.

Această recunoaștere are la bază următoarele factori cheie, dezvoltare de Clusterul Green Energy împreună cu actorii locali:

  • Sustenabilitate: Materia primă locală – biomasă – din deșeuri vegetale verzi
  • Autonomie energetică. În cazul localității Ghelința realizările sunt:
    • Sectorul public/clădiri publice locale: școala generală, grădinița, primăria comunei, sala de sport sunt încălzite cu cazane de biomasă, cu o capacitate instalată de 890 kW
    • Sectorul privat/firme locale: brutărie, săli de eveniment, pensiuni și uscătoare de lemn sunt aprovizionate cu sisteme de bioenergie cu o capacitate instalată de 1100 kW
    • Sectorul rezidențial: mai multe gospodării au instalat sisteme de încălzire bazată pe biomasă, fie cu tocătură de lemn, rumeguș sau peleți, fie cu brichete, cu o capacitate estimată peste 500 kW în total

În cadrul evenimentului organizat recent de Grupul Leader din zonă, Asociația Angustia și Departamentul de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, primarul localității, dl. Illyés Botond, a prezentat eficiența sistemului din punct de vedere economic, asta însemnând o economisire de 42% din costurile de încălzire, față de costurile generate de centrala bazată pe lemn de foc folosită înainte. Dacă luăm în calcul că prețul lemnului de foc s-a dublat (de la 600 de lei/m3 la 1200 de lei/m3), primăria ar plăti de peste 3 ori mai mult pentru asigurarea confortului termic în clădire cu o centrală pe lemn de foc.

Primăria comunei Ghelința a fost pionier în crearea unui exemplu de bună practică pentru generarea energiei curate, iar cu ajutorul acordat de clusterul Green Energy este implicată în procesul de tranziție comunitatea locală: acțiuni de conștientizare, crearea startup-urilor în domeniul dezvoltării durabile, înființarea și dezvoltarea societăților de economie socială pentru gestionarea deșeurilor verzi, etc.

Comuna deține și de un centru logistic de colectare a deșeurilor lemnoase de la localnici. Conform celor prezentate de doamna Vasilica Racariu, președintele Asociației Sustainable Village, colectarea, transportul și depozitarea crengilor este o problemă majoră în România care împiedică valorificarea biomasei.

Prin aceste sisteme automatizate eficiența utilizării resurselor a crescut de la 40% la 90%, conform estimărilor făcute de dr. Sebestyén Tihamér, expert în cadrul Clusterului Green Energy.

Consilierul de stat, dl. Borbély László a explicat în cadrul evenimentului faptul că dezvoltarea durabilă nu mai este doar o opțiune, ci singura direcție care poate fi urmată indiferent de sector, iar realizările din cadrul comunei se integrează în principiile sustenabilității. De asemenea, a fost prezentată succint Agenda 2030 pentru atingerea Obiectivelor Globale de Dezvoltare Durabilă. Sistemele de termoficare existente în clădirile publice au fost vizitate de dl. Borbély, iar experții clusterului au oferit o demonstrație privind funcționarea și eficiența acestora. O prezentare detaliată a făcut chiar producătorul sistemelor, dl. ing. Bartha Sandor (Biosistem).

În urma colaborării în programului “ Orașe Durabile” derulat de Ambasada Franței în România, reprezentanții acestuia s-au alăturat evenimentului.

Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy, cu o activitate de peste 10 ani, are rolul să faciliteze cooperarea între mediul economic, academic, de cercetare și cel administrativ cu scopul de a promova folosirea energiei curate din surse regenerabile. Clusterul își asumă un rol în sprijinirea comunităților în a-și asigura energia din surse locale regenerabile precum biomasa – a afirmat președintele Clusterului, dl. Vajda Lajos, care a facilitat ca reprezentanții autorităților interesate să participe la vizite studiu în Germania și Austria.

Valorificarea biomasei pe lângă  avantajele de natură energetică, reprezintă beneficii şi din punct de vedere al protecţiei mediului, asigurându-se o igienizare a teritoriilor, concomitent cu producerea unei cantităţi semnificative de energie curată.

Surse de biomasă există la nivelul fiecărei localități, însă acest potențial nu este folosit. De obicei, după curățare crengile, tăierile, resturile vegetale sunt arse la fața locului, ori transportate la groapa de gunoi sau lăsate abandonate pe teren.

Biomasa, o sursă locală de energie regenerabilă ar putea fi soluția pentru asigurarea energiei termice la nivelul comunităților, în special a localităților din mediul rural sau a orașelor mici din provincie.

Având în vedere faptul că localitățile dispun de o cantitate considerabilă de deșeuri verzi, fiecare are potențialul să-și producă materia primă pentru încălzire și să devină autosustenabilă din punct de vedere energetic. Concomitent cu producerea biomasei la nivel local, pot fi pornite investiții în sisteme de încălzire de capacități mici, până la 1 MW.

Clusterul a facilitat realizarea a peste 200 de astfel de sisteme în aproape 70 de localități din țară, având o capacitate de aproximativ 30 MW.

Know-how-ul clusterului Biomasei Green Energy, s-a acumulat de a lungul celor 10 ani de activitate prin participarea la programe de schimburi de experiență și prin aplicarea cunoștințelor cu ajutorul proiectelor pilot în domeniul biomasei:

  • BioVill – sate bazate pe bioenergy, finanțat prin Programul Horizon 2020
  • Biomasă și Energie în Republica Moldova – asistență în dezvoltarea unui Cluster în Energie și Biomasă, finanțat prin UNDP Moldova
  • AgroBioHeat – promovarea soluțiilor de încălzire pe biomasă agricolă, finanțat prin Horizon 2020
  • SPIRE – Ecosistem inteligent de regenerare post-industrială, finanțat prin UIA Inovative Action
  • Phoenix – Schimb de experiență între cercetători în domeniul bioresurselor, finanțat prin Horizon 2020
  • Din biomasă energie – proiect norvegian de promovare a producerii și utilizării biomasei la nivel de comunitate
  • Cosmenerg – Excelența în clustere în rețele de clustere din Centrul și Estul Europei în domeniul eco- și bio-energiei, energii regenerabile și tehnologii de mediu, finanțat prin Programul COSME
  • Bio4Eco – Politici regionale durabile în domeniul bioenergiei: o nouă abordare, finanțat prin Programul Interreg Europe, derulat de ADR Centru, Green Energy fiind menționat ca exemplu de bună practică
  • PromoBio – Promovarea Inițiativelor Regionale in domeniul Bioenergiei, derulat de ADR Centru, Green Energy fiind menționat ca exemplu de bună practică
  • ColorCircle – Conectarea și înzestrarea administrației locale cu capacități de cercetare pentru a valorifica întregul potențial al economiei circulare, derulat de ADR Centru, Green Energy fiind membru în cadrul grupului de lucru regional

Clusterul Green Energy dorește să împărtășească cunoștințele și să pună la dispoziție experiența acumulată de-a lungul a 10 ani de activitate, să contribui la îmbunătățirea gestionării biomasei la nivelul comunităților, să promoveze soluțiile de energie locală din surse locale, asigurarea energiei curate pentru comunități sustenabile și să multiplice exemplul creat la localitatea Ghelința.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Se profilează o nouă platformă industrială la Șimleu

Articolul următor

CSR în ADN. Star Transmission & Star Assembly au sponsorizat în 2021 aproape 2 milioane de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share