Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primul zbor de linie Baia Mare – Londra a fost anulat

Compania din Republica Moldova operează în România majoritatea curselor sale | Foto: HiSky

Operatorul aerian HiSky s-a văzut nevoit să anuleze cea dintâi cursă de linie către Londra – Stansted de pe Aeroportul Internațional Maramureș (AIM) pentru că nu a obținut în timp util autorizația necesară pentru a zbura în Marea Britanie.

“AIM își cere scuze pentru neplăcerile cauzate pasagerilor care își achiziționaseră bilete pentru acest zbor și pentru cursa retur și îi asigurăm că depunem eforturi pentru rezolvarea situației. Pasagerii pot obține compensații de până la 400 de euro pentru acest zbor anulat după depunerea unei solicitări în acest sens la HiSky.

Toate demersurile pentru obținerea autorizațiilor aparțin HiSky, AIM fiind implicat doar în procedurile de îmbarcare/debarcare pasageri. HiSky ne-a asigurat că a depus la timp solicitarea pentru obținerea certificatului de operatori din țări terțe, încă din 13 noiembrie, dar din păcate acesta nu a fost eliberat până la cursa programată să zboare de pe Baia Mare”, ne-a transmis Ionuț Caraba, development manager al AIM.

Nici zborul de Mureș nu a mai avut loc

„În perioada pandemiei, Civil Aviation Authority Marea Britanie lucrează în regim limitat, iar cererea depusă la timp de HiSky este încă în proces de aprobare. În lipsa acestei aprobări au fost anulate cursele care urmau să plece în 18 decembrie de pe aeroporturile din Baia Mare și Târgu-Mureș cu destinația Londra.

HiSky deține certificat european de zbor care îi permite să efectueze zboruri în toate țările membre ale Uniunii Europene. În cazul Marii Britanii, după ieșirea din UE este necesar un certificat de operatori din țări terțe. Responsabilitatea pentru această situație aparține în totalitate companiei HiSky, care și-a asumat prin contract cursele regulate către Londra, Milano și Paris. Zborul spre Milano, programat pentru luni, 20 decembrie, se va desfășura în condiții normale, așa cum este programat”, conform oficialului AIM.

Județul amenință cu sancțiuni

“Imediat ce am aflat despre această situație am făcut demersuri inclusiv la Ambasada României la Londra pentru a găsi o soluție. Din păcate, pandemia a afectat toate serviciile din Marea Britanie, inclusiv pe cele care acordă autorizații de zbor. În numele Consiliului Județean (CJ), îmi cer scuze pasagerilor care își cumpăraseră bilete pentru acest zbor și pentru cel retur și îi asigur că voi avea grijă ca toți să primească toate compensațiile care li se cuvin în urma anulării zborului.

HiSky și-a asumat prin contractul cu CJ cursele regulate pe care urmează să le efectueze de pe AIM și va suporta, desigur, sancțiuni în condițiile neefectuării curselor programate. Compania are certificat european de zbor, valabil în toate țările UE, iar pentru Marea Britanie, după ieșirea din UE, este necesar un certificat de operator din țări terțe, pe care compania avea obligația să îl obțină”, a anunțat Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș.

Primesc ajutor de stat

“Cererea noastră de procesare a zborurilor din Londra, depusă la timp, este încă în proces de aprobare – ceea ce a cauzat anularea curselor.
HiSky își cere scuze de situația creată și vă asigură că lucrăm intensiv pentru a găsi soluții alternative pentru pasagerii noștri. Dacă cererea svs nu a fost procesată, vă rugăm să ne lăsați un mesaj și vom răspunde în cel mai scurt timp”, au transmis pasagerilor reprezentații HiSky.

Operatorul aerian din Republica Moldova și-a anunțat, în toamnă, intenția de a demara pe pe AIM zboruri externe spre Milano, Londra și Paris, cu o frecvență de câte două zboruri pe săptămână. HiSky a fost singura companie înscrisă pentru schema de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană pentru AIM.

Aceasta urma să primească 800.000 de euro, din bugetul Maramureșului, pentru deschiderea celor trei noi zboruri, cu obligația de a le menține timp de un an. HiSky operează de pe aerogările din Chișinău, Iași, Cluj, Satu Mare, Baia Mare, Târgu-Mureș. Compania a operat primul său zbor comercial în martie și până în octombrie a transportat 110.000 de pasageri, mai ales de pe aeroporturile din România.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

De luni, persoanele fizice se pot înscrie în programul Casa Verde Fotovoltaice

Articolul următor

Bazin de înot didactic, între Arena Antonio Alexe și Ștrandul Ioșia din Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share