Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fostul Hotel și Băile Rimanoczy – Cafeneaua Royal din Oradea vor fi reabilitate

Comisia Municipală de Urbanism și Amenajare a Teritoriului (CMUAT) a avizat reabilitarea unui cunoscut complex de clădiri monument istoric, din str. Piața Nicolae Grigorescu, nr. 1. Este vorba de clădirile în care au funcționat pe vremuri Hotelul și Băile Rimanoczy și Cafeneaua Royal.

„Prin acest proiect se propune reabilitarea întregului ansamblu în vederea amenajării unui hotel de 4 stele. Astfel, se vor realiza lucrări de intervenție structurală, dar și lucrări de reabilitare a fațadelor. E important de menționat faptul că se vor păstra funcțiunile originale ale spatiilor reprezentative ale clădirii: hotel, restaurant, cafenea, braserie, iar spațiul destinat băii publice va fi transformat într-o sală multifuncțională, cu păstrarea luminatorului. Toate acestea vor fi puse în valoare prin facilitarea accesului public. Totodată, se dorește deschiderea spaţiilor de la parterul clădirii spre spațiile publice pietonale perimetrale nou create de administrația locală”, a precizat viceprimarul Arina Moș.

Firma Lotus Center SA este cea care a solicitat avizul arhitectului-şef pentru reabilitarea acestui cunoscut complex de clădiri, clasate pe Lista monumentelor istorice. Până în prezent complexul nu a funcționat ca un ansamblu unitar. Chiar dacă spațiile au fost parțial legate între ele la nivel funcțional prin culoare de circulație, compozițional acestea nu au fost niciodată unificate. Clădirea are trasee interioare labirintice, făcând dificilă orientarea utilizatorilor, lucru care va fi remediat prin lucrările de restaurare care se vor face.

Hotelul făcea parte dintr-un complex arhitectural ce oferea turiştilor de la începutul secolului al XX-lea tot confortul unui sejur memorabil: hotel, restaurant, cafenea, băi la vană şi băi de aburi. După anul 1989, fosta baie de aburi a fost total transformată la iniţiativa Băncii Ţiriac.

Luxoasa Cafenea Royal de la parter a fost deschisă la data de 15 octombrie 1900 și amintea de cafeneaua New York din Budapesta. Din punct de vedere funcțional se dorește unificarea compoziţională prin crearea unor spații din care să se facă accesul firesc spre toate funcțiunile hotelului, supraetajarea părților de clădire cu regim de înălţime P+1 pentru o uniformizare a regimului de înălțime, dar și orientarea camerelor de cazare de la etajul 1 și 2 la fațadele dinspre străzile adiacente și dispunerea circulațiilor în jurul curţilor interioare. Complexul are 3 curți interioare, din care două cu luminatoare. Proiectul a primit aviz favorabil, urmând să fie obținută autorizația de construcție.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Se profilează Centura de Nord a Clujului. Traficul greu dinspre Sălaj, redirecționat

Articolul următor

Aviz favorabil pentru construirea Terminalului cargo la Aeroportul Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share