Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Crăciunul și Revelionul la cabane și hoteluri, afectate de pandemie

3 din 10 români spun că planurile de Crăciun din acest an le-au fost afectate de situația pandemică actuală și un procent similar susține că același lucru s-a întâmplat cu Revelionul, conform unei cercetări a IRES.

Pandemia le-a stricat planurile de Crăciun, în principal, în privința întâlnirilor cu membri ai familiei, din țară ori străinătate, cu prietenii, dar și participarea la petreceri. 15% dintre participanții la sondaj au menționat călătoriile în țară, iar 10% călătoriile în străinătate.

Motivele pentru care planurile de Crăciun au fost afectate sunt teama de îmbolnăvire cu coronavirus, reducerea veniturilor în pandemie, restricțiile de călătorie existente între țări și în localitățile din România, obligativitatea certificatului verde pentru anumite activități. 33% spun că motivul pentru care le-au fost afectate planurile de Crăciun este că nu au certificat verde sau se află în imposibilitatea de a-l obține.

Cât privește Revelionul, cei mai mulți dintre respondenți au spus că pandemia le-a afectat întâlnirile cu prietenii, întâlnirile cu membrii familiei din țară și participarea la petreceri. Sunt mai multe motive principale invocate de participanții la sondaj care au spus că le-au fost afectate planurile de Revelion de către pandemie.

Certificatul verde, un impediment

Acestea sunt reducerea veniturilor în perioada pandemică, teama de îmbolnăvire, faptul că alte persoane nu au certificat verde ori restricționarea activității operatorilor economici, dar și restricțiile de călătorie între țări. 31% dintre respondenți spun că motivul pentru care le-au fost afectate planurile de Crăciun este faptul că nu au certificat verde sau imposibilitatea de a-l obține.

Dacă înainte de pandemie 67% dintre români obișnuiau să petreacă Crăciunul acasă, cu familia și prietenii ori rudele care veneau în vizită, anul acesta doar 43% vor face acest lucru. Procentul celor care petrec Crăciunul acasă doar cu partenerul ori persoanele care locuiesc în gospodărie este în creștere față de perioada de dinainte de pandemie (42% față de 27%).

19% dintre participanți au declarat că înainte de pandemie, de Crăciun, mergeau în vizită la rude sau la prieteni; anul acesta doar 7% vor merge. 8% dintre respondenți își petreceau Crăciunul la o cabană sau la un hotel din România, însă doar 3% au spus că vor face anul acesta acest lucru. 4% dintre participanții la sondaj au spus că înainte de pandemie petreceau singuri Crăciunul, iar 8% au declarat că anul acesta vor petrece această sărbătoare în singurătate.

Se răresc vizitele de sărbători

Înainte de pandemie 49% dintre români obișnuiau să petreacă Revelionul acasă, cu familia și prietenii ori rudele care veneau în vizită, anul acesta un procent similar (45%) vor face acest lucru. Procentul celor care petrec Revelionul acasă doar cu partenerul ori persoanele care locuiesc în gospodărie este în creștere față de perioada de dinainte de pandemie (28% față de 36%).

22% dintre participanții la sondaj au declarat că înainte de pandemie, de Revelion, mergeau în vizită la rude sau la prieteni; anul acesta doar 7% vor merge în astfel de vizite. 13% obișnuiau să petreacă noaptea dintre ani la restaurant sau la o petrecere organizată; doar 1% dintre respondenți vor petrece Revelionul la fel și în acest an.

10% dintre respondenți  au afirmat că își petreceau Revelionul la o cabană sau la un hotel din România, doar 3% au spus că vor face acum acest lucru. 3% dintre participanții la sondaj au spus că înainte de pandemie petreceau singuri Revelionul, iar 8% au declarat că anul acesta vor petrece noaptea dintre ani în singurătate.

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) activează pe piața de cercetare din România și funcționează ca un think tank independent, o parte dintre studiile și proiectele dezvoltate fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societății românești.

Fișa tehnică a studiului:

  • Volumul eșantionului: 1.184 indivizi de peste 18 ani
  • Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România
  • Reprezentativitate: eroare maximă tolerată ± 2,85%
  • Perioada realizării anchetei: 12-16 noiembrie
  • Metoda: Date culese prin metoda Computer Assisted Telephone Interviewing

Sursa: IRES

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Conexiunea din Tureni la Autostrada Transilvania intră în dezbatere publică

Articolul următor

Edilul Băii Mari a demisionat din asociația de gestionare a deșeurilor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share