Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cea mai veche carte din Arad poate fi văzută în holul Consiliului Județean

Comunitatea culturală a Aradului a marcat la finalul anului trecut 540 de ani de la tipărirea celui mai vechi volum aflat în colecția Bibliotecii Județene ,,A. D. Xenopol”.

Tipărit în anul 1481 la Veneția și scris în limba latină, este o culegere de texte teologice scrise de filosoful Johannes Duns Scotus. Cartea a fost restaurată la Alba Iulia, din fonduri alocate de Consiliul Județean Arad și se prezintă într-o stare perfectă. Valoarea restaurării a fost aprox. 2000 euro.

Volumul are 115 file (230 de pagini) și a fost tipărită probabil în circa 500 de exemplare.

Biblioteca Județeană ,,A. D. Xenopol” din Arad are o colecție de 24 de incunabule (cărți tipărite la începutul tiparului, în sec. XV-XVI).

Cea mai veche carte din Arad este expusă temporar în holul Consiliului Județean și poate fi văzută de toate persoanele interesate, până la data de 1 februarie, după care va reveni la Bibliotecă.

Consiliul Județean Arad a finanțat restaurarea mai multor volume de carte veche, unele dintre ele ajunse într-o stare critică, dar recuperate 100% după intervenția restauratorilor.

Cea mai veche carte tipărită la Arad și care este în colecția bibliotecii a fost scrisă de poetul arădean Perecsényi Nagy László și editată de librarul Micsek Antal.

Total
14
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Investiție de 45 de milioane de lei pentru două creșe și o sală de sport în Bihor

Articolul următor

Proiectele majore ale Clujului așteaptă undă verde din Europa

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
14
Share