Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiectele majore ale Clujului așteaptă undă verde din Europa

Metroul și centura, două mari proiecte pentru care Clujul cere bani Uniunii Europene

Metroul – tren metropolitan (2 miliarde de euro) și centura metropolitană (1 miliard) sunt investiții majore ale Clujului care se intercondiționează, chiar dacă numai prima va primi bani din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a declarat primarul Emil Boc, cu ocazia primei conferințe de presă din acest an a instituției.

“Pentru municipalitatea clujeană metroul, trenul și centura sunt proiecte complementare, noi nu am prioritizat nici unul dintre ele în favoarea celuilalt, doar că precedentul guvern, unde ministru al transporturilor era Cătălin Drulă, a inclus metroul pe lista investițiilor verzi la negocierile cu Comisia Europeană (CE), iar centura metropolitană a Clujului, nu, cu toate că, din punctul nostru de vedere, aceasta va contribui din trafic la scoaterea a zeci de mii de autovehicule din municipiu. Până la urmă, toate aceste investiții vor fi finanțate din fonduri europene, însă doar metroul prin PNRR”, a spus primarul.

Municipalitatea clujeană va intra într-un parteneriat cu comuna Florești pentru a putea demara licitația pentru construirea metroului. “Cluj-Napoca și Florești sunt doar beneficiari ai proiectului, ordonator principal de credite este Ministerul Transporturilor”.

El a precizat că în februarie, CE va decide dacă va finanța cu peste 75 de milioane de euro partea de tren metropolitan din proiect. Un Park & Ride de 10 milioane de euro este prevăzut la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, printr-o investiție de 10 milioane de euro, a cărei finanțare din bani europeni încă e incertă. Trenul metropolitan este prevăzut cu stație la aeroport, printr-un culoar de câteva sute de metri.

Centura Metropolitană se află în faza elaborării documentațiilor, care trebuie finalizate până în 31 martie, pentru a se putea trece la licitație pentru procedura respectivă. “Proiectanții au mai solicitat trei luni în plus, motivând că este o documentație complexă. Îi avertizez că, dacă nu se țin de acest termen, vor intra pe lista rușinii. Sunt proiecte majore pentru comunitatea noastră, nu ne putem juca!”, amenință Boc.

Proiectul centurii metropolitane include un Park & Ride în zona Gilău – Nădășelu, prevăzut cu o linie de autobuze către municipiu ale Companiei de Transport Public Cluj-Napoca. “Am primit asigurări că această centură reprezintă o prioritate pentru Planul Investițional pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Transport, fiind pe poziția a treia, din 12 proiecte, după Autostrada 1 – Aeroportul Traian Vuia Timișoara și Autostrada 8 – Centura Iași”, spune edilul.

Pasajul rutier de la Tăietura Turcului, de pe Calea Baciului, are licitația prevăzută pentru acest an, obiectivul fiind integrat în proiectul de electrificare a liniei ferate Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor. “Pasajul va fi prins în prima etapă a acestui proiect, Cluj-Napoca – Aghireș”, a dat asigurări edilul.

Termenele contractuale de finalizare furnizate de primar pentru alte proiecte sunt: lucrările la Bd. 21 Decembrie – aprilie 2022, Baza Sportivă la Terenuri – iunie 2022 (întârziat, se percep penalități), podul Oașului – Răsăritului – iunie 2023, amenajarea zonei străzii M. Kogălniceanu – iunie 2033, revitalizarea Parcului Armătura – martie 2023, revitalizarea Luncii Someșului – iunie 2023, revitalizarea Parcului I. L. Caragiale – iunie 2023, reabilitarea Parcului Feroviarilor, platoul Sălii Sporturilor – decembrie 2023. Modernizarea Parcului Farmec, renovarea Turnului Pompierilor vor fi gata în acest an.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cea mai veche carte din Arad poate fi văzută în holul Consiliului Județean

Articolul următor

Digi a vândut afacerea din Ungaria cu 625 milioane de euro către 4iG

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share