Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Iulius scoate la vânzare platforma Carbochim cu 50 de milioane de euro

Reducerea secțiilor și mutarea fabricii de abrazive Carbochim Cluj sunt necesare pentru a salva unitatea, susține directorul Viorel Popoviciu.
Fabrica de produse abrazive va ceda locul unor viitoare investiții imobiliare

Acționarul principal al fabricantului de produse abrazive profesionale vrea să vândă 10 parcele de pe platforma industrială cu minimum 345 euro/mp și să mute apoi unitatea pe un teren cumpărat cu cel mult 3,5 milioane de euro.

Acționarii participanți la ultima adunare extraordinară, reprezentând 80% din capitalul social, au aprobat înstrăinarea prin vânzare a parcelelor de teren, având suprafețe între 821 și 51.522 mp, adică un total de 120.500 mp. “Imobilele vor putea fi vândute integral sau parțial inclusiv dezmembrate.

Prețul vânzării imobilelor nu va putea fi mai mic de 345 euro/mp, fără taxa pe valoarea adăugată, ce include și costul demolării construcțiilor existente pe aceste terenuri, și va fi calculat prin rapoarte strict la suprafața care face obiectul vânzării, chiar și în cazul în care terenul este degradat, are servituți urbanistice, este traversat de utilități, se impune constituirea unor dezmembrăminte ale dreptului de proprietate ori este afectat de alte sarcini de orice natură”, a precizat președintele Carbochim, Dorin Popoviciu.

“Se aprobă mandatarea Consiliului de Administrație (CA) de a negocia, agrea și decide în numele și pe seama societății cu potențialii cumpărători și cu băncile creditoare termenii și orice alte condiții ale vânzării imobilelor, inclusiv prețul de vânzare a imobilelor și modalitatea în care acesta va fi plătit de cumpărători, precum și a președintelui  de a semna, preda și execută, în numele și pe seama societății, în formă autentică și în fața notarului public competent, orice promisiuni de vânzare, acte de dezmembrare sau alipire pentru oricare dintre imobile, antecontracte sau contracte de vânzare-cumpărare pentru vânzarea imobilelor către cumpărători, orice alte notificări prealabile, înscrisuri, acte sau documente necesare sau utile pentru încheierea valabilă și executarea vânzării imobilelor, în condițiile negociate de către CA”, specifică administratorii societății.

Oferă cel mult 3,5 milioane pentru noua locație

Acționarii prezenți au aprobat și dobândirea prin cumpărare de către societate a unui imobil cu destinație industrială în Cluj-Napoca cu un preț care nu va putea depăși 3,5 milioane de euro, dar și mandatarea CA de a iniția și a derula orice procedura pentru identificarea imobilelor și a unor potențiali vânzători de imobile cu destinație industrială în Cluj-Napoca, de a negocia, agrea și decide în numele și pe seama societății cu potențialii vânzători și cu băncile creditoare termenii și alte condiții ale achiziției imobilelor, inclusiv prețul de cumpărare a imobilelor și modalitatea în care acesta va fi plătit de către Carbochim.

Carbochim este deținută în proporție de 75,8% de Carbo Europe București (CEB), companie controlată de Iulian Dascălu, dezvoltatorul mall-urilor Iulius. “CEB a preluat Carbochim în 2020 și toată lumea aștepta să vadă care va fi soarta companiei după tranzacție. Prețul de 345 euro/mp ar duce platforma Carbochim la o valoare de minimum 41,5 milioane de euro (plus TVA, n. red.) de plată pentru viitorul cumpărător, una dintre cele mai mari tranzacții cu terenuri din România în această perioadă.

Nu ar fi exclus ca platforma Carbochim să fie cumpărată de o altă companie controlată direct sau indirect de Dascălu, pe modelul înstrăinării Armătura, care și-a vândut, cu 9,5 milioane de euro, platforma unei firme controlate în proporție de 33% de proprietarii austrieci. Cel mai probabil, dezvoltatorul ieșean va face pe platforma Carbochim o replică a Iulius Town din Timișoara, care însă nu va îngloba mall-ul Iulius din Cluj”, conform Economedia.

Trei administratori noi

Anul trecut Carbochim înregistra afaceri de 31 de milioane de lei, în scădere față de cel precedent, cu un profit de 1,3 milioane de lei, în creștere. Numărul angajaților s-a diminuat de la 200 la 164, în timp ce activele imobilizate și capitalurile proprii au fost relativ constante. În 2021, Gheorghe Titus Dan Popa, Mircea Pietro Ionescu și Viorel Vasile Crişan şi-au dat demisia din consiliul de administraţie, fiind înlocuiţi cu Ioan Turbatu, Tudor Ungurean şi Adrian Giurgiu.

Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care CEB, filială a grupului Iulius, prelua Carbochim. CEB a fost înfiinţată în 2018, având ca activitate fabricarea unor produse chimice, fiind deținută de Iulian Dascălu (72%), alături de companiile Carbo One şi Carbo Two (câte 14%). Grupul Iulius este dezvoltator şi operator de centre comerciale din România, printre principalele proiecte ale sale numărându-se ansamblul urban multifuncţional Palas Iaşi şi patru mall-uri ce funcționează sub brandul Iulius, situate în Iaşi, Timişoara, Cluj şi Suceava.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Care sunt firmele care fac angajări în județul Bihor la început de an 2022

Articolul următor

Fermierii pot cere rambursarea ajutorului de stat pentru motorină pe T4 2021

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share