Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primii zece angajatori din Bihor dau „ora exactă” la nivelul salariilor în județ

Un număr de 11.031 de angajați au avut, la un loc, în anul 2020, primii zece angajatori din județul Bihor, potrivit bilanțurilor depuse. Domeniile de activitate ale acestora este unul cu valoare adăugată mică spre medie. De aici reiese și nivelul redus al salariului mediu din Bihor, comparativ cu alte județe.

 

Două dintre companiile plasate pe primele zece locuri au ca profil de activitate fabricarea mobilei, activitate situată pe locul trei din coada clasamentului în ceea ce privește salariul mediu net în România. Alte două companii au ca profil comerțul cu alimente și fabricarea de produse alimentare, de asemenea, cu salarii în coada clasamentului. O firmă are activitatea în producția de încălțăminte, pe ultimul loc în topul salariilor din România, iar alta are activitate în domeniul HORECA, recunoscut, de asemenea, pentru salariul mediu mic.

Trei dintre firmele plasate pe primele zece locuri au ca profil de activitate fabricarea subansamblelor și componentelor electronice (module), iar o companie, turnarea metalelor neferoase ușoare.

Față de anul 2019, numărul angajaților din cele zece companii din Top 10 angajați din Bihor a scăzut. Dintre cele zece, doar două au înregistrat o crește a numărului angajaților: Plexus (296) și Legero Shoes (185).

În cazul companiilor Plexus, Celestica, Connectronics și Faist Mekatronic, vorbim de companii multinaționale din industria electronică, unde avem o proporție covârșitoare operatori de producție cu competențe destul de reduse de solicitare din partea angajatorilor. Cu activitate cu valoare adăugată nu foarte ridicată, dar totuși într-o creștere. Transilvania General și European Food, companii cu un număr mare de angajați, raportați la nivelul județului Bihor datorită faptului că sediile sunt aici. Dar angajații aceștia sunt din toată țara. PGS Sofa & Co și ADA Fabrica de mobilă sunt cei mai mari angajatori din județ în acest domeniu, cu producția axată în cea mai mare parte pe export. Legero Shoes face parte din grupul de firme Ara, din Valea lui Mihai. La Ara au fost concedieri colective și o parte dintre angajații concediați au fost preluați de Legero, de unde și creșterea numărului de salariați. Turism Felix este cel mai mare angajator din domeniul balnear din această parte a țării și, poate chiar din țară”, a comentat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Pe de altă parte, șeful AJOFM Bihor a observat că Plexus, Celestica, Connectronics, Faist Mekatronic și alte companii din Oradea au început să încadreze persoane cu competențe tot mai ridicate, datorită faptului că își mută la firmele din Oradea activități cu valoare adăugată mare din alte țări.

Békési Csaba este de părere că niciuna dintre aceste companii – Plexus, Celestica, Connectronics și Faist Mekatronic – nu va fi afectată de creșterea salariului minim la 2.550 de lei, pentru că toate oferă salarii peste nivelul salariului minim pe economie.

„Aceste firme dau «ora exactă» în nivelul de salarizare la nivelul județului Bihor. Adică, dacă una dintre aceste companii stabilește un salariu, nici celelalte nu-și permit să dea mai puțin. Au și un fel de rol moderator pe piața salariilor din Bihor”, a subliniat directorul executiv al AJOFM Bihor.

 

Top 10 angajatori Bihor

  1. Plexus 1.849 angajați
  2. Transilvania General Import Export 1.620 angajați
  3. Celestica 1.405 angajați
  1. PGS Sofa & Co 1.071 angajați
  2. Connectronics Romania 1.068 angajați
  3. Faist Mekatronic 959 angajați
  4. European Food 922 angajați
  5. Turism Felix 727 angajați
  6. ADA Fabrica de Mobilă 711 angajați
  7. Legero Shoes 698 angajați

Topul firmelor din Bihor după criterii care țin cont de cifra de afaceri, profit, număr de angajați, capitaluri proprii și active imobilizate poate fi văzut în Elite in Business 2, care apare în aceste zile în Transilvania Business nr. 107.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Spălătorie industrială realizată de la zero la Câmpia Turzii, investiție care vizează o bună parte din piața Transilvaniei

Articolul următor

Două noi puncte de trecere a frontierei cu Ungaria la Grăniceri și Variașu Mic

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share