Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Apele Române au amendat municipalitatea băimăreană

Municipalitatea a depozitat deșeurile pe un teren propriu, nu într-un centru de gestionare autorizat | Foto: ABAST

Administrația Bazinală a Apelor Someș Tisa (ABAST) a penalizat administrația locală din Baia Mare cu 40.000 de lei pentru depozitatea ilegală a deșeurilor pe malul stâng al râului Săsar.

Inspectorii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureș au constatat existența unui depozit ilegal după o deplasare la fața locului. Aceștia susțin că faptul că municipalitatea a depozitat ilegal deșeurile pe un teren propriu.

Autoritatea locală solicitase și obținuse de la SGA un aviz de gospodărire a apelor pentru realizarea unui centru de gestionare a deșeurilor, însă nu a realizat lucrările necesare. “Primăria nu avea dreptul să depoziteze deșeurile pe acel amplasament înainte de finalizarea lucrărilor prevăzute în aviz, recepționarea acestora și obținerea autorizației de gospodărire a apelor.

Orice lucrare pe ape sau care are legătură cu apele se poate executa numai dacă titularul deține acte de reglementare în domeniul gospodăririi apelor, eliberate la cerere de către instituția noastră. Reluăm apelul pentru protejarea resurselor de apă și a mediului înconjurător, adresat autorităților publice, agenților economici și populației”, a precizat conducerea ABAST.

Drusal s-a retras, primăria nu face față

Municipalitatea a fost sancționată contravențional cu amendă de 40.000 de lei și cu avertisment, conform prevederilor legii apelor. Inspectorii ABAST au dispus dezafectarea depozitului ilegal de deșeuri până la 25 ianuarie. Edilul municipiului, Cătălin Cherecheș, a emis o dispoziție de suspendare temporară a încasării taxei de salubrizare majorată de către Consiliul Local Baia Mare la 14 lei de persoană pe lună.

Plata taxei este suspendată până la momentul reluării activității de salubrizare în Baia Mare de către Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere (ADI-GIDM) Maramureș și de Consiliul Județean Maramureș, prin operatorul delegat. Cherecheș și-a dat demisia din calitatea de membru al Consiliului Director al ADI-GIDM.

Operatorul de salubritate Drusal a anunțat că încetează activităţile de ridicare a deșeurilor menajere de la persoanele fizice din Baia Mare, motivând datoriile acumulate de municipalitate pe 2021, de 14 milioane de lei, la care se adaugă restanțe de 4 milioane, pentru care există sentinţe definitive.

O parte a consilierilor locali au propus darea în administrare a serviciului de salubrizare stradală către Serviciul Public Ambient Urban (SPAU), pentru următoarele trei luni. SPAU încă nu deţine utilajele necesare colectării deşeurilor stradale, autorizaţiile de mediu necesare şi locul de depozitare a deşeurilor strânse.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Centura Biharia și drumul de legătură Biharia – Paleu, din fonduri europene

Articolul următor

Junior Chamber Cluj și-a ales un nou președinte

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share