Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Un sat din Sălaj vrea să producă energie din apa geotermală

Complexul Broscărie, de lângă Pericei, folosește apa termală sulfuroasă | Foto: Silvana Anghel

Administrația locală din comuna sălăjeană Pericei și-a propus să folosească apa geotermală pentru încălzirea instituțiilor publice, reducând astfel facturile cu energia.

În Pericei vor fi realizate două foraje la o adâncime de peste 900 m, pentru captarea de apă geotermală, conform Magazin Sălăjean. Autoritățile locale speră că un asemenea sistem le va fi de folos în reducerea cheltuielilor generate de consumul de energie în instituțiile publice existente la nivel local. Comuna este compusă din satele Pericei, Bădăcin, Sici, Periceiu Mic.

„Proiectul urmărește realizarea a două foraje la o adâncime la peste 900 m, iar cu apa obținută să încălzim clădirile publice. Este o sursă de energie puțin exploatată și explorată. Proiectul este depus, dar batem pasul pe loc, din păcate. Așa este sistemul.

Merge destul de greoi, iar va fi nevoie de clarificări, de schimbări, dar eu am speranțe foarte mari cu acest proiect. Iarna obținem energie, iar vara putem face și altceva, putem realiza un bazin, poate chiar un centru medical de recuperare. Eu am mare încredere în acest proiect, în scopul pentru care l-am gândit”, a declarat primarul Csaba Boncidai.

Broscăria s-a degradat

Între Pericei și orașul Șimleu Silvaniei se găsește complexul termal Broscărie, în stare de degradare. Apele termale (40 grade Celsius) cu sulf de aici au proprietăți terapeutice, fiind folosite încă din Evul Mediu. Afacerea preluată de societatea Trifan Prod Com Zalău grupa patru bazine de înot, lac de pescuit, sat de vacanță, două restaurante, cramă cu specific vânătoresc, pensiune, căsuțe, campare de corturi și rulote.

Un proiect prevedea inclusiv transformarea ștrandului în aquapark, pe fonduri europene, pentru a profita de apele termale cu proprietăți medicale asemănătoare cu cele din Hajduszoboszlo sau Felix. Ștrandul din oraș a fost folosit și ca atu în campania electorală, unii candidații la primărie propunând fie modernizarea și extinderea sa, fie anularea actului de concesiune cu administrația locală.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

A fost semnat contractul pentru realizarea documentației sistemului train-tram dintre Reșița – Timișoara, pe care vor circula trenuri cu hidrogen

Articolul următor

Cursuri anticorupție pentru șefii drumurilor din Transilvania

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share