Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiect european cu roboți sociali la Universitatea Tehnică din Cluj

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a lansat un proiect european de gestionare a declinului cognitiv folosind terapie prin teatru, inteligență artificială și intervenții bazate pe roboți sociali.

Proiectul de 2 milioane de euro face parte din programul Horizon 2020, se desfășoară în colaborare cu Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) și va fi implementat în 30 luni.

Implementarea sa revine unui grup de cercetători din cadrul laboratorului de cercetare în sisteme distribuite din cadrul departamentului de calculatoare al Facultății de Automatică și Calculatoare (FAC). Acesta desfășoară activități de cercetare în mai multe domenii conexe cu sistemele distribuite, cum ar fi inteligența ambientală, blockchain, rețele de energie inteligente, învățarea automată și optimizare multidisciplinară.

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Iris Robotics (România), Tellu, Karde ( Norvegia), University Hospitals of Geneva (Elveția) și IRCCS INRCA (Italia). Considerat inițial ca un efect normal al îmbătrânirii, deficitul cognitiv minor este un sindrom care afectează persoanele în vârstă și provoacă tulburări de memorie și concentrare reprezentând un risc semnificativ de demență.

Stabilirea rapidă a unui diagnostic și gestionarea efectelor negative e importantă. Tehnologii inovative de monitorizare, analiză și intervenție ar putea fi utilizate pentru a sprijini funcția cognitivă și a asista persoanele în vârstă într-o manieră personalizată, luând în considerare nevoile, preferințele și dorințele lor.

Obiectivul proiectului este de a încetini declinul cognitiv și a îmbunătăți abilitățile mentale ale persoanelor în vârsta cu deficiențe cognitive ușoare prin furnizarea de servicii inovative. Acestea urmăresc monitorizarea noninvazivă a capacității de a desfășura activități de zi cu zi și a stării emoționale folosind senzori; detectarea declinului cognitiv utilizând tehnici de învățare automată; intervenția personalizată utilizând roboți sociali pentru stimularea funcției cognitive.

Intervențiile vor presupune implicarea persoanelor în vârstă (și a îngrijitorilor) în terapii inovative ce utilizează activități teatrale, povestiri si împărtășirea unor narațiuni referitoare la evenimente trăite sau amintiri, dialogând și interacționând în mod direct cu robotul. Aceste terapii pot îmbunătăți calitatea vieții, permițând persoanelor în vârstă să-și păstreze identitatea, să reducă stresul și pierderile de memorie, să îmbunătățească incluziunea socială și comunicarea.

Pentru a aduce pe piață o astfel de soluție va fi utilizată o metodologie de implementare ce presupune implicarea a 200 de utilizatori finali (persoane în vârstă cu deficiențe cognitive minore, îngrijitori, asistenți sociali, medici) în procesul de cercetare – dezvoltare. Evaluarea soluției va fi realizată în trei țări: Elveția, Norvegia și Italia.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Mastodontul rezidențial al Clujului, gata până în vară

Articolul următor

Clusterul IT Cluj a intrat în consorțiul Space Endeavour

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share