Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clusterul IT Cluj a intrat în consorțiul Space Endeavour

Asocierea Cluj IT Cluster (CITC) a intrat într-un consorțiu european care îmbină tehnologiile spațiale pentru sectoarele de apărare și telecomunicații cu mediul digital.   

Proiectul Space Endeavour și-a propus să identifice cele mai promițătoare tehnologii emergente și să sprijine startup-urile din zona spacetech / internetul lucrurilor (IoT) din Europa. Cu un buget de peste 1 milion de euro, proiectul a fost concretizat de către un consorțiu de organizații reprezentative pentru industriile implicate: BluSpecs – Spania, Safe Cluster – Franța, CITC, CEOSpaceTech – Universitatea Politehnica din București (UPB) – România, Universidad Politecnica de Cartagena – Spania.

30 de companii din 10 țări europene au fost selectate pentru a participa gratuit la un program de accelerare menit să le ofere noi oportunități de dezvoltare și noi surse de finanțare. IoT Tribe Space Endeavour a oferit companiilor oportunitatea de a se întâlni cu investitori, dxperți internaționali sau potențiali colaboratori.

În plus față de programul de accelerare, Space Endeavour a organizat 20 de evenimente, cu implicarea a 100 de experți din industrie și a 150 de startup-uri. Proiectul, încheiat în decembrie 2021, a reușit să consolideze o rețea relevantă la nivel european, centrată pe spacetech/IoT.

Implicarea în consorțiu a celor organizațiilor românești CITC și CEOSpaceTech a facilitat participarea mai multor companii locale la program. Trei startup-uri românești au beneficiat de programul de accelerare, iar 20 de organizații locale au fost implicate în evenimente de tip matchmaking și meetups.

“Pe lângă sprijinul direct oferit companiilor, Space Endeavour ne-a ajutat să înțelegem mai bine stadiul actual în care se află industria spacetech / IoT din România. Există foarte multe startup-uri care dezvoltă și lucrează cu tehnologii de ultimă oră și avem toate motivele să fim optimiști. Inevitabil însă, va fi nevoie de foarte mult suport pentru ca aceste companii să fie cu adevărat competitive pe plan european, iar Space Endeavour a reprezentat doar un pas.

Sunt convins că alături de UPB și de alți actori relevanți din lanțul valoric vom putea dezvolta și alte programe dedicate acestor industrii pentru un impact crescut pe piețele internaționale”, spune Andrei Kelemen, CEO al CITC.

Proiectul a contribuit decisiv la consolidarea unui sector emergent în România prin integrarea unor actori din țara noastră în lanțurile de valoare și rețelele europene de profil. Alături de partenerii internaționali din proiect, UPB și CITC au reușit să ofere pentru industria spacetech și IoT locală accesul la noi piețe internaționale și oportunități de dezvoltare.

Colaborarea dintre cele două organizații românești se derulează și după finalizarea proiectului în încercarea de a sprijini dezvoltarea industriilor emergente pe plan local. Aceasta va fi extinsă în viitorul apropiat și către alte entități reprezentative din sectorul spacetech românesc. Space Endeavour a fost finanțat de Uniunea Europeană prin programul Horizon 2020.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Proiect european cu roboți sociali la Universitatea Tehnică din Cluj

Articolul următor

Anul 2021, anul cu cele mai mari investiții din 2015 încoace pentru Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share