Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Georg Bardeau, Consul Onorific al Republicii Austria la Timișoara: „Banatul a înglobat influențele austriece și le-a transformat într-un factor de progres”

Născut în Stiria, Austria, Georg Bardeau s-a mutat acum aproape 20 de ani în Timișoara unde, din 2002, activează în agricultură și dezvoltare imobiliară. Împreună cu soția sa este implicat în diverse proiecte caritabile.

Cum vă simțiți la Timișoara, atât dumneavoastră cât și familia?

Am venit la Timișoara acum 20 de ani cu tatăl meu, iar în toți anii din România, și mai ales din Timișoara, m-am simțit mereu foarte respectat și nu am avut niciodată sentimentul că sunt indezirabil.

Aici mi-am cunoscut soția, aici trăiesc cu familia mea, aici mi-am făcut prieteni pentru o viață, aici îmi desfășor activitatea pe partea de agricultură și imobiliare, astfel că pentru mine Timișoara este acasă.

Cum vor arăta, în opinia dumneavoastră, relațiile austro-române în următorii ani?

Austria și România au avut întotdeauna relații bilaterale foarte bune, cu atât mai mult cu cât istoria Banatului se suprapune pentru o perioadă cu istoria Austro-Ungariei, fiind o perioadă în care, fără a-și pierde caracterul național, Banatul a înglobat aceste influențe, făcând din ele un factor de progres. Aceste relații foarte bune s-au menținut de-a lungul vremii până în prezent și vreau să cred că voi avea și eu contribuția mea la păstrarea și intensificarea acestora, fiind o prioritate pentru mandatul meu de consul onorific.

Care sunt principalele provocări, în acest moment, ale companiilor austriece care sunt prezente și active pe piața românească?

Una dintre provocările principale este criza forței de muncă peste care vine lipsa unei forțe de muncă calificate, în România lipsind o reglementare și o susținere a sistemului dual de învățământ de unde angajatorii și-ar putea selecta și forma personal calificat. Pe lângă aceste probleme se adaugă și instabilitatea politică continuă de 30 ani încoace, care conferă un sentiment de nesiguranță investitorilor și îi descurajează să investească în România.

Care sunt principalele proiecte pe care Consulatul Onorific al Austriei la Timișoara le derulează în acest moment?

Consulatul onorific este primul punct de contact pentru cetățenii austrieci care se află în străinătate. Una dintre sarcinile principale este de a consilia și de a sprijini cetățenii austrieci în situații de urgență. O altă prioritate este susținerea companiilor austriece în relațiile cu autoritățile locale.

De asemenea, ne implicăm în organizarea de evenimente culturale, unul dintre acestea fiind în momentul de față proiectul #newtogheter al Forumului Cultural Austriac din cadrul Ambasadei Austriei la București. Un alt proiect pe care îl susținem și îl sprijinim este Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

Cum se implică reprezentanții mediului de business austriac în viața comunității din Timișoara?

Unul dintre exemplele cele mai elocvente cred că este organizarea Balului Vienez la Timișoara, care se organizează de aproape 10 ani în scop caritabil, fondurile colectate cu ajutorul acestui eveniment fiind direcționate către Fundația United Way Romania al cărei obiectiv este sprijinirea serviciilor educaționale, de sănătate și de integrare a persoanelor defavorizate din România pentru ca aceștia să aibă o viață mai bună.

Un alt exemplu este Asociația Bardeau condusă de soția mea și care oferă servicii de after school gratuit copiilor din comuna Berliște, județul Caraș-Severin.

Cât de mult a afectat pandemia viața companiilor austriece care sunt prezente în România?

Companiile au fost inițial foarte afectate de închiderea frontierelor, iar pe de altă parte lipsa de informații și a răspunsurilor concrete din partea autorităților a îngreunat situația. Majoritatea companiilor s-au adaptat între timp la noua realitate.

(Publicat în ediția print TB 106)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Wizz vrea să ajungă la 20.000 de angajați

Articolul următor

Orașele Maramureșului, îndemnate să reducă poluarea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share