Instanța clujeană a aprobat deschiderea procedurii falimentului societății Băi Boghiș, controlată de Elena Udrea și de familia Stanca, solicitată de creditorul Construcții Erbașu București (CEB).
Curtea de Apel Cluj (CAC) a luat decizia la cererea CEB, care vrea să își recupereze mai repede creanța de 6,6 milioane de lei deținută, după ce a modernizat stațiunea în 2013. ”Instanța admite apelul declarat de CEB împotriva sentinței civile nr. 903/2021 pronunțată la data de 22.10.2021 de Tribunalul Sălaj în dosarul nr. 135/84/2019 pe care o anulează și trimite cauza judecătorului sindic pentru a deschide procedura falimentului debitoarei Băi Boghiș. Fără cheltuieli de judecată. Decizia este definitivă si executorie”, este hotărârea CAC.
Compania lui Erbașu a contestat decizia judecătorului sindic Claudiu Rareș Podar, de la Tribunalul Sălaj, care a confirmat inițial planul de reorganizare judiciară a Băi Boghiș. CEB se consideră drept creditor defavorizat.
“Creditorii primesc mai mult prin intrarea în faliment decât prin aşteptarea implementării planului de reorganizare judiciară. Redresarea societății este dificilă în condițiile în care cauzele şi împrejurările ce au condus la apariţia stării de insolvenţă” nu s-au modificat, fiind vorba despre acelaşi obiect de activitate, aceeaşi activitate sezonieră, nefiind construit bazinul acoperit pentru a se desfăşura activitatea pe o perioadă de timp mai îndelungată, respectiv concurenţa existentă pe piaţa de profil”, conform avocaților CEB.
Băi Boghiș SRL, societate aflată în insolvență, este deținută de Elena Udrea (50%, Lia Stanca (10%) și Nadine Stanca – fiica sa (40%). Societatea înregistra, în 2020, afaceri de 1,3 milioane de lei, jumătate față de 2015, o pierdere netă de 0,3 milioane, datorii de 13,9 milioane lei. Băi Boghiș avea doar 4 angajați, față de 40 în 2015.
CEB reabilitează sistemul de apă și canalizare în orașul Șimleu Silvaniei, din apropierea Boghișului, fiind somată de curând de administrația locală să își respecte graficul de lucrări convenit. Printre lucrările derulate de CEB în regiune se numără Autostrada Transilvania, Suplacu de Barcău – Chiribiș; Parcul Științific și Tehnologic Bihor; Academia de Muzică G. Dima Cluj.
Elena Udrea acționează ca dezvoltator imobiliar al celui mai mare proiect rezidențial din România, din cartierul clujean Borhanci, o investiție de 700 de milioane de euro, derulată cu credite bancare și aport de la fonduri de investiții. Ca principali beneficiari ai proiectului demarat de Ștefan Berciu apar în acte SDC Imobiliare, Realtopfarma, Merlin Construcții, Chester Group Investment.
Transilvania Smart City este un complex cu 10.000 de apartamente, mall pe 100.000 mp, heliport, telegondolă, hotel-aparthotel, birouri, amfiteatru, lacuri, centru educațional. Ansamblul va cuprinde primul bulevard privat din România, cu o lățime de 21 m. Afacerile SDC au explodat, de la un an la altul, de la 6,6 la 129 de milioane lei, în timp ce profitul net s-a majorat de la 0,6 la 23 de milioane.