Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Politehniștii clujeni vor crea sisteme pentru persoane cu brațe amputate

Proiectul va forma specialişti care să dezvolte aplicaţii în sprijinul persoanelor cu nevoi speciale | Foto: UTCN

Un proiect demarat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) vizează dezvoltarea unor soluţii de realizare a unor noi tipuri de sisteme mecatronice biomimetice concepute şi realizate prin printare 3D care să vină în sprijinul persoanelor cu nevoi speciale.

UTCN a câștigat locul I cu proiectul European Network for 3D Printing of Biomimetic Mechatronic Systems (Emerald), în urma evaluării Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. Instituția clujeană a obținut cel mai mare punctaj dintre universitățile participante. Cu o valoare de 200.000 de euro, Emerald se va derula timp de 20 de luni, de la 15 februarie.

Acesta a fost finanţat în cadrul Programulului de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor prin mecanismul financiar al Spaţiului Economic European (SEE). Coordonator al proiectului, UTCN are ca parteneri alte trei instituţii: Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea din Agder (Norvegia), Universitatea Tehnică din Poznan (Polonia) și o companie privată – Bizzcom (Slovacia).

Proiectul are un caracter trans şi interdisciplinar, pe lângă tehnologiile de fabricaţie moderne (printare 3D), fiind vizate şi domenii avansate, precum mecatronică şi robotică, programare, inteligenţă artificială, materiale inteligente, medicină, realitate virtuală / realitate augmentată. Acesta va atrage principalele instituţii publice şi private la nivel european în domeniile printării 3D și bio-mecatronică avansată.

Scopul este constituirea unei reţele de cercetare capabile să conceapă strategii comune la nivel educaţional şi de cercetare în vederea formării unor specialişti care să dezvolte aplicaţii în domenii de cercetare avansate ce implică metodele moderne de fabricaţie (printare 3D), respectiv bio-mecatronică pentru sisteme biomimetice în sprijinul persoanelor cu nevoi speciale.

Emerald se va derula la UTCN în perioada 2022-2023, prin colaborarea dintre departamentul de ingineria fabricaţiei din Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică şi Managementul Producţiei, și cel de mecatronică şi dinamica maşinilor din Facultatea de Autovehicule Rutiere, Mecatronică şi Mecanică. Coordonatorii proiectului sunt conferențiarii Răzvan Păcurar şi Sergiu Dan Stan.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Timișoara standardizează mobilierul urban care se va instala pe străzile orașului

Articolul următor

Cinci oferte pentru Centura Beiușului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share