Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Investițiile, pondere de 65% din bugetul anului 2022 al Consiliului Județean Bihor

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și vicepreședintele Călin Gal au prezentat joi, 20 ianuarie, proiectul de buget pe anul 2022.

Comparativ cu anul precedent, veniturile prognozate pentru anul 2022 sunt cu 71% mai mari, de la 515 milioane lei, la 882 milioane. Cheltuielile de funcținare ale aparatului propriu și ale instituțiilor subordonate reprezintă aprximativ 35% din totalul veniturilor, respectiv 307 milioane lei. Bugetul prevăzut pentru dezvoltare este de 574 milioane lei.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Călin Gal, a explicat care sunt sursele de venit în anul 2022.

„Bugetul de venituri are două componente importante. O componentă o reprezintă sumele pe care le primim de la bugetul de stat, cotele defalcate din impozitul pe venit – 148,1 mil, cotele din TVA – 209 mil și excedentul pe care l-am realizat în 2021, de 70 de milioane de lei. Restul veniturilor sunt fonduri europene pentru proiectele pe care le derulăm. Față de execuția de anul trecut, de 515 milioane lei, avem o creștere de aproximativ 71%”, a explicat Călin Gal.

Investițiile reprezintă o prioritate pentru Consiliul Județean Bihor, bugetul prevăzut în 2022 fiind cu 186% mai mare față de anul 2021. Suma prevăzută pentru investiții reprezintă 65% din totalul veniturilor.

„Principalele investiții care vor fi derulate în acest an sunt legate de câteva domenii strategice pentru județul Bihor. În primul rând, este vorba despre circulația în județul Bihor, în zona metropolitană a Oradiei sau în zonele unde avem ambuteiaje mari în trafic. Apoi, este vorba de conectivitatea mare a județului Bihor, atât cea rutieră, cât și cea aeriană. Mai sunt prevăzute investiții pe partea de instituții de cultură, partea de patrimoniu, salubritate – curățenie și gestionarea deșeurilor, și alte proiecte care țin de extinderea rețelei de utilități în județul Bihor și de susținerea învățământului universitar”, a precizat  Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Cea mai mare pondere din bugetul propus la dezvoltare o au fondurile europene, de 316 milioane lei.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior

Startup-ul clujean OVES Enterprise își deschide birou în Germania

Articolul următor

Elite în Business 2021. Banat și Transilvania. Județul ARAD - Top 20 companii cu capital românesc

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
1
Share