Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

PERSPECTIVE 2022. Mircea Măierean, Comelf: “Suntem încărcați în totalitate cu comenzi”

Activitatea de producție la Comelf este organizată în trei fabrici – centre de profit | Foto: Bistrițeanul

Anul acesta se prevede a fi chiar mai bun decât 2021 pentru combinatul bistrițean Comelf deoarece primul trimestru este încărcat în totalitate cu comenzi, iar previziunile sunt foarte bune pentru restul perioadei, spune Mircea Măierean, engineering manager al companiei.

“Cifra de afaceri a înregistrat o scădere în 2020 comparativ cu 2019, din cauza reducerii volumelor de comenzi pe fondul pandemiei. Profitul net a crescut ușor, influențat pozitiv de costurile cu materiile prime și materialele, ca urmare a optimizării consumului și a prețului de achiziție al acestora; diminuarea cheltuielilor cu colaboratorii și menținerea cheltuielilor cu salariile personalului); subvențiile acordate de stat în 2020, pe fondul pandemiei.

2020 a fost, ca urmare a pandemiei, un an cu multe necunoscute și incertitudini, la nivel mondial, care au influențat activitatea operațională a companiilor. Deși cifra de afaceri a scăzut, desigur comparativ cu ceea ce ne-am propus, am reușit să menținem compania în echilibru, să ne desfășurăm activitatea în condiții de continuitate și să obținem un rezultat net superior anului 2019.

La nivelul personalului, am reușit să ne organizăm în noul context sanitar și economic, pentru a asigura protecția, securitatea și sănătatea angajaților companiei, în condițiile în care activitatea companiei nu a fost întreruptă, cât și pentru a nu disponibiliza personal și a le asigura drepturile salariile în condițiile în care volumul comenzilor a fost afectat semnificativ”, spune managerul Comelf.

An marcat de escaladarea prețurilor la materii prime

Acesta consideră că, având în vedere experiența din 2020, continuarea pandemiei, concomitent cu creșterea volumelor de comenzi pentru 2021, abordarea a fost una prudentă, mai ales că începutul anului trecut a debutat cu creșterea bruscă a prețului materiei prime de bază, în condițiile în care nicio estimare anterioară nu prevedea acest lucru.

„A fost un an marcat de creșterea exponențială a prețului materiilor prime, urmat de creșterea utilităților, care au făcut compania să adopte o altă strategie de negociere și de stabilire a prețurilor de vânzare pentru produsele sale. Ca o estimare pentru 2021, am înregistrat o creștere a veniturilor operațională cu 16% comparativ cu 2020 și o creștere a profitului net cu 37% în contextul menținerii numărului mediu de salariați”, consideră Măierean.

Activitate organizată pe centre de profit

Comelf a luat ființă pe structura Întreprinderii de Utilaj Tehnologic Bistrița, prin transformarea sa în societate pe acțiuni. Inițial a fost abordată dezvoltarea echipamentelor pentru protecția mediului, eforturile fiind focalizate pe desprăfuirea gazelor industriale și pe tratarea și epurarea apelor.

Ulterior, profilul de fabricație s-a diversificat, prin realizarea de componente pentru mașini terasiere iar apoi componente pentru centrale cogenerative cu turbine pe gaz. Unul dintre obiectivele principale a fost realizarea de mașini complet echipate: de turnat asfalt, freze de asfalt, macarale telescopice, concasoare și prese pentru compactat deșeuri metalice.

În 1999 societatea a fost privatizată integral cu capital românesc, acționar majoritar fiind Uzinsider București. Din 2008 Comelf a intrat într -o nouă etapă de dezvoltare, prin reorganizarea internă a sectoarelor de fabricație. Apoi a început producția de structuri din inox și componente sudate pentru vagoane și trenuri de mare viteză, echipamente militare.

Activitatea sa este organizată acum în trei fabrici, organizate pe principiul centrelor de profit: componente și mașini terasiere; utilaje și echipamente terasiere; produse din inox. Comelf face parte dintre cele 12 societăți fondatoare ale Bursei de Valori București, fiind cotată din 1995. Structura acționariatului la sfârșitul anului trecut era Uzinsider – 80,93%, persoane fizice și juridice -19,07%.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cadastrul din Beclean s-a mutat în casă nouă

Articolul următor

Complex cu vinuri și produse locale, înființat în Sălaj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share