Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sporturile cu obstacole din România aspiră la Olimpiadă

Sporturile cu cea mai rapidă ascensiune la nivel global din ultimul deceniu își găsesc nu doar mulți adepți, ci încep să genereze o adevărată industrie în jurul competițiilor și antrenamentelor. Federația de Sporturi cu Obstacole (OCR) din România s-a lansat cu o transmisie-maraton de patru ore, de pe trei continente, cu scopul declarat de a-și propulsa atleții la Jocurile Olimpice.

“Europa nu este atât de sănătoasă pe cât ar trebui, situație care s-a amplificat în ultimii doi ani. Vrem să dezvoltăm comunitatea OCR în toate statele europene, să nu fie diferență între țările mici și mari, dar și să impunem un set unitar de reguli. Ne apropiem de finalul pandemiei, pe care o anticipăm a fi în 2022, din care oamenii vor ieși mai puternici. Aceste sporturi sunt pentru oameni care iubesc cursele, dar și pentru cei care vor să concureze cu alții”, a spus Stefano Zappa, președintele Federației Europene de Sporturi cu Obstacole.

“Eu am organizat Adventure Races, unul dintre cele mai dure sporturi, în America de Sud, acum activez în Olanda. La acestea, femei și bărbați concurează în aceleași condiții, însă nu neapărat pentru că multe companii merg în această direcție. Principalele coordonate ale Adventure Races sunt egalitatea, incluziunea și diversitatea, sustenabilitatea, susținerea comunităților locale, spiritul de echipă și rezistența. Legătura cu lumea afacerilor este evidentă, fiind vorba despre planificare, strategie, organizare, comunicare”, relevă Arancha Alamo, coordonator de dezvoltare al diviziei de Adventure Racing a FISO.

“Produsele noastre au început să pătrundă pe piața internațională, am semnat un contract de distribuție exclusiv cu OCR România, o viitoare competiție va folosi obstacolele noastre. Se pot cumpăra sau închiria obstacole, incinte de antrenament. Dorim să colaborăm cu organizatorii de competiții, dar și școli și universități, cu consilii locale și municipalități care vor să promoveze sportul în comunitățile lor, dar și pentru cei care fac antrenament acasă. Nu în ultimul rând, vom avea nevoie de reprezentanți de distribuție în toate țările europene”, anunță Atilla Szoo, sales executive al OCR Sport Hungary și furnizor de structură certificată ISO pentru competițiile cu obstacole.

În Asia, organizarea este prezentă deja pe toate palierele. “Am creat un curs online acreditat de antrenori în sporturile cu obstacole, avem programe pentru tineri cu probleme sociale sau dizabilități. Vom implementa aceste sporturi în școli, în bazele militare. Prin urmare avem atât sportivi cu abilități, cât și tineri, seniori și paralimpici. Ideea e să promovăm sportul oriunde în țară, indiferent de vârstă, gen sau fizic”, a spus președintele Federației de Sporturi cu Obstacole din Filipine, Alberto Agra, membru al Comitetului Olimpic al Asiei.

Russ Blatt, director adjunct al USA OCR, a explicat cum se listează o competiție cu obstacole sau un centru de antrenament sportiv din România pe această platformă internațională online: “Aici concentrăm toate informațiile despre sporturile cu obstacole. În sălile listate se pot antrena și membri nonafiliați”. Prezentările au vizat inclusiv organizarea competițiilor. “Rolul oficialilor tehnici este să asigure concursuri corecte și sigure pentru competitori, să se ridice nivelul competițional, iar în final să fie îndeplinite toate cerințele Comitetului Olimpic Internațional (CIO)”, a precizat Nayibe Statia, coordonator al FISO pentru programele de antrenorat în Europa. Există mai multe niveluri de acreditare pentru acești oficiali, până la cel de competiție internațională.

Infrastructură precară, dar ambiții mari

Raul Fodor este unul dintre principalii promotori din România. “Sunt sporturi tinere, care încearcă să se dezvolte. Vom avea două direcții de evoluție: păstrăm cursele de amatori, dar vrem să devină și sport olimpic în 2028. Am avut o mulțime de dificultăți, în ultimii doi ani, ca să ne menținem activitatea, dar dacă am reușit să trecem de această perioadă, pe viitor ne va fi mult mai ușor. Țări precum Italia, Danemarca, Rusia și-au format deja echipe puternice. Ne așteptăm ca și românii să fie la marile competiții pentru a vedea la ce nivel se ridică aceste concursuri. Din păcate, în România, una dintre cele mai mari probleme o reprezintă lipsa infrastructurii pentru practicarea acestor sporturi, dar suntem convinși vom reuși să o depășim. Crearea federației naționale este deja un prim pas”, susține președintele OCR România.

Sporturile cu obstacole au ramificații în diverse domenii. “Un militar are nevoie de acest gen de pregătire pentru a trece printr-un râu, a sări dintr-un elicopter, a înfrunta condițiile meteo potrivnice, dar și de un mental bun, de coordonarea individualităților în echipă”, a menționat generalul-maior Constantin Ciolponea, locțiitor al Corpului Multinațional Sud Est al NATO. El nu exclude organizarea de demonstrații militare la care să asiste publicul interesat de sporturile cu obstacole. Practicanții civili solicită chiar acces la antrenamente la bazele NATO din România, lucru însă mai greu de îndeplinit, conform oficialilor OCR.

“Copiii vor fi fericiți să practice aceste sporturi, care să îi mențină într-o condiție fizică bună și în siguranță. Noi ne axăm pe fotbal, gimnastică, arte marțiale, dar nu numai. Se pot face atât activități recreaționale, cât și performanță, dar cu securitatea echipamentelor, a locurilor în care copiii se joacă și practică sportul”, afirmă Cristina Vlădescu, manager de proiect al Fundației Terre des Hommes.

Diana Harțan, actualul director sportiv al OCR România, a practicat gimnastica artistică, a trecut la obstacole, în Italia, unde a ajuns campioană națională și a luat bronzul la Europene, iar acum își folosește experiența pentru țara noastră. “Văd cursa cu obstacole ca pe viața de zi cu zi, unde trebuie să depășești aceste greutăți. Obstacolele la competiții s-au schimbat mult în ultimul timp, au devenit mai tehnice, pentru a le putea trece toată lumea, indiferent de vârstă”.

Campionat unit cu Ungaria

OCR România militează pentru atragerea cât mai multor practicanți pentru ca aceștia să se perfecționeze și să mărească baza de selecție pentru echipa națională, să facă pasul spre calificarea la campionate europene și mondiale. O altă direcție este afilierea de cluburi și de asociații sportive. Noua federație a inițiat un proiect pilot împreună cu cea din Ungaria pentru organizarea unui campionat unit al celor două țări, considerând că numărul competițiilor anuale la nivel național este insuficient. Un prim pas va fi făcut în aprilie 2022, prin derularea unui curs de pregătire în țara vecină.

Cursele de alergare cu obstacole sunt o ramură sportivă compusă dintr-o serie de discipline și evenimente în care atleții combină alergarea cu depășirea unor obstacole naturale sau construite. Distanțele pe care se organizează competițiile încep de la 100 m și pot ajunge la peste 100 km. Comunitatea OCR depășește 5 milioane de persoane la nivel global. Federation Internationale de Sports d’Obstacles (FISO), cu sediul central în Laussane (Elveția), este acceptată ca autoritate globală în coordonarea curselor de alergare cu obstacole.

Ea este constituită din patru federații continentale OCR (Africa, America, Asia-Pacific, Europe), cu 90 de federații și asociații naționale. Din 2019, România a fost oficial recunoscută de FISO ca parte integrantă a OCR Europe și are deja 2.000 de practicanți. Organizația este guvernată de unele dintre cele mai relevante nume din domeniul sportului, printre care Ian Adamson, multiplu campion mondial la X-Games.

FISO respectă normele ISO 20121 privind organizarea evenimentelor sustenabile pentru mediu şi are propria comisie medicală pentru evaluarea periodică a sănătăţii sportivilor săi. Misiunea sa este crearea unui cadru competiţional standardizat în domeniul curselor de alergare cu obstacole care să reglementeze toate aspectele legate de siguranța participanților. Obiectivul principal este alinierea la cerințele Global Association of International Sport Federations, în vederea recunoașterii acestor sporturi de către CIO.

Principalele curse cu obstacole

Ninja Sport. Curse de alergare cu obstacole scurte şi intense, contracronometru, cu grad foarte ridicat de dificultate
Adventure Racing. Competiţii care îmbină cursele OCR cu ciclismul, alpinismul, folosirea unui caiac
Tip stadion. Curse rapide şi tehnice, cu un grad ridicat de dificultate, pe arene şi stadioane selecţionate
Clasice. Curse cu distanţe mixte cuprinse între 100 m şi 21 km, în zone montane sau urbane.
Ultra OCR. Curse de peste 50 km, cu o durată de până la 24 de ore, cu un grad foarte ridicat de dificultate.
Copii și juniori. Curse cu distanţe şi niveluri de dificultate adaptate pentru copii de la 4 ani în sus
Para OCR. Curse de obstacole pentru para-sportivi, persoane cu dificultăţi locomotorii
Anduranță. Evenimente de tip militar, cu o durată de 8-24 ore şi un grad extrem de ridicat de dificultate

(TB 106)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

În Caraș-Severin a fost amenajată cea mai lungă pârtie de schi din România

Articolul următor

Timișenii vor beneficia de un sistem de alertă pentru prezența polenului. Vor colabora Nokia și Oncogen

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Via Transilvanica Maraton 2024

Evenimentul de alergare Via Transilvanica Maraton și-a deschis înscrierile. De-a lungul cursei se va parcurge un segment de…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share