Înființată acum 20 de ani în județul Alba, Albatros Gold a devenit cel mai mare producător de ouă din județ și unul dintre cei mai mari din regiunea Transilvaniei. Astăzi, compania este un complex agroindustrial integrat și vertical, fapt care presupune implicarea și controlul asupra întregului proces de producție, ceea ce permite controlarea calității de-a lungul operațiunilor, de la “fermă la furculiță” (from farm to fork). În decursul anilor, fondatorii Albatros Gold au arătat o atenție deosebită calității produselor, dar în același timp au întreprins pași mari în ceea ce înseamnă dezvoltarea capacităților de producție a companiei, pe de o parte, precum și extinderea rețelei comerciale sau implementarea automatizărilor, pe de altă parte.
Albatros Gold SRL a fost înființată în anul 2002, fiind un proiect început de un grup de tineri absolvenți, ingineri zootehniști, ingineri de industrie alimentară, ingineri mecanici, medici veterinari și economiști. În prezent, unitatea deține trei ferme de găini ouătoare, o fermă aflată în extravilanul municipiului Alba Iulia, una în localitatea Berghin și una în localitatea Crăciunelu de Jos, județul Alba. Capacitatea totală de producție a societății este de aproximativ 7 milioane de ouă pe lună. Dar haideți să vedem cum s-a ajuns aici.
Așadar, în anul 2005, apoi în 2009, S.C. Albatros Gold S.R.L. a accesat și finalizat două programe de finanțare europeană, axate în principal pe achiziționarea de utilaje, echipamente și mijloace de transport. Valoarea acestor programe a fost de 480.000 euro. Pentru a putea controla atât costurile de producție, cât și calitatea produselor, unitatea a investit ulterior într-o modernă bază de uscare și condiționare cereale cu o capacitate de depozitare de 4.500 tone. Acest lucru a permis achiziționarea cerealelor necesare unui întreg an agricol, în momentul recoltării acestora. Mai departe, în anul 2011, urmând aceeași direcție, compania a pus în funcțiune în localitatea Berghin, județul Alba, o fermă dotată la cele mai înalte standarde tehnologice. Ferma este destinată creșterii tineretului de înlocuire găini ouătoare și are o capacitate de 110.000 capete/ serie. Capacitatea era suficientă pentru necesarul unității din acel moment și pentru a susține în viitor creșterea efectivului de găini ouătoare. Au urmat 3 ani (perioada 2015-2017) în care Albatros Gold a investit într-o modernă fabrică de furaje, cu două linii de producție complet automatizate: o linie principală cu o capacitate de 10 tone/oră și una de rezervă cu o capacitate de 5 tone/oră. În 2017, compania a achiziționat în localitatea Crăciunelu de Jos aproximativ o treime dintr-o platformă industrială, unde a înființat o fermă cu o suprafață de 28.000 mp. Prima hală din această fermă, destinată creșterii tineretului de înlocuire găini ouătoare, cu o capacitate de 55.000 capete/serie, a fost pusă în funcțiune și populată în martie 2018.
În următorul an firma a implementat aici un proiect de peste 800.000 euro din fonduri proprii: popularea cu 55.000 capete găini ouătoare în sistem alternativ la sol, ouă cod 2. În anul 2018, după un program complet de retehnologizare și mărire a capacității de producție, în valoare de 700.000 euro, Albatros Gold a obținut certificarea IFS pentru Centrul de ambalare, sortare și marcare a ouălor din Alba Iulia, Str. Azur, nr. 2, cu o capacitate de aproximativ 7 milioane ouă/lună. “În 2019 și 2020 societatea noastră a reușit implementarea la ferma Crăciunelu de Jos a unor proiecte ce au avut drept rezultat dublarea capacității de producție, atât pentru găini ouătoare, cât și pentru tineretul de înlocuire”, remarcă Florin Florea, CEO Albatros Gold.
Astăzi, societatea livrează ouă ambalate în caserolă de 6 ouă, caserolă de 10 ouă, cofrag de 20 ouă, cofrag de 30 ouă Family Pack, bax 150 ouă și cutie 180 ouă, mărimile S, M, L, XL. Transportul ouălor către clienți este realizat cu flotă frigorifică proprie, formată din zece autospeciale, care au capacități de transport între 36.000 – 324.000 ouă/ mașină. „Folosim soluții sustenabile pentru a produce numai produse de calitate care pot satisface cele mai exigente gusturi, iar furnizarea unui produs de calitate este o prioritate de top la Albatros Gold, pentru că noi ne respectăm clienții. Integrarea pe verticală ne dă capacitatea de a menține standarde ridicate și de a controla mediul în care păsările noastre sunt crescute”, spune Florin Florea, Directorul General al companiei. În anul 2021, Albatros Gold a început construirea de la stadiul de greenfield a unei moderne fabrici de producere a îngrășămintelor organice bio, ce folosește ca materie primă dejecții provenite de la fermele de păsări, investiție care va genera produse destinate fertilizării în legumicultură, viticultură, cultura mare, precum și pentru sistemul de retail modern, destinat micilor producători. „În decembrie 2021 am pus în funcțiune o fermă de găini ouătoare, în localitatea Cărpiniș, județul Timiș, fermă care crește capacitatea de producție de ouă a companiei cu încă 25%”, a mai menționat Directorul General al Albatros Gold SRL, Florin Florea.
Citește și:
Campionii dezvoltării durabile în digitalizare 2024
Se caută campionii în digitalizare. Cei ce au derulat proiecte în domeniul digitalizării se pot înscrie în competiția…
5 octombrie 2024
Proiect de lege pentru încurajarea întoarcerii în țară a românilor din străinătate
Proiectul întoarcerii în țară a românilor plecați la muncă peste hotare poate fi realizat, în viziunea mai multor…
5 octombrie 2024
Call center-ul de acasă. Foundever: “85% dintre angajați lucrează de la distanță”
Pandemia a schimbat radical modelele de business ale centrelor de servicii din Cluj: deși majoritatea salariaților muncesc în…
5 octombrie 2024
Spitalul de Urgență Sibiu, proiect de 19 milioane lei pentru eficientizare energetică
Consiliul Județean Sibiu a semnat al șaselea contract de finanțare cu ADR Centru pe zona eficientizării energetice a…
5 octombrie 2024
40 km de drum nou va conecta zona Munților Apuseni & Țara Moților cu coridoare de transport importante
Reabilitarea a 40 km de drum deschide zona Munților Apuseni și o conectează la coridoarele de transport europene…
5 octombrie 2024
Minicasa eficientă energetic, plimbată pe trailer în Transilvania și Banat
Un model de locuință inteligentă în miniatură este prezentat în mai multe orașe de către Asociația pentru Promovarea…
4 octombrie 2024
Ministrul educației a vizitat viitorul institut de inteligență artificială din Cluj
Ligia Deca a vizitat șantierul pe care se edifică centrul de cercetare al Universității Tehnice (UTCN) dar și…
4 octombrie 2024
Programul complet al Zilelor Oradiei – Oradea FestiFall 2024
Doar o săptămână ne mai desparte de cel mai așteptat și vibrant festival al orașului: Oradea FestiFall. Anul…
4 octombrie 2024