Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Anul 2021 a însemnat stabilizarea pieței construcțiilor în Municipiul Oradea

Direcția Arhitectului Șef (DAS) a Municipiului Oradea și-a prezentat, miercuri, 26 ianuarie 2022, Raportul de activitate pe anul trecut. Viceprimarul Arina Moș, în calitate de coordonator al Direcției Arhitect Șef din Primăria Oradea, a susținut azi, 26 ianuarie, împreună cu arhitectul-şef al municipiului, Radu Fortiș și cu directorul executiv al Direcției Arhitect Șef, Adriana Lipoveanu, o conferință de presă în care a fost prezentată sinteza raportului de activitate a Direcției Arhitect Șef (DAS) pe anul 2021.

Așa cum se poate vedea, și în anul 2021, colegii de la Direcția Arhitectului Șef au dat dovadă de profesionalism, iar pentru asta le mulțumesc. Ne dorim în continuare să fim din ce în ce mai buni în atingerea obiectivelor și să fim eficienți în rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetățenii, în slujba cărora suntem”, a declarat viceprimarul Arina Moș.

Şedinţe CMUAT transparentizate

Un element de noutate pentru anul 2021 a fost transparentizarea activității Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajare a Teritoriului (CMUAT), prin transmiterea săptămânală către mass-media a unor comunicate cu activitatea acesteia.

De menționat că în cadrul CMUAT au fost analizate în total 2.589 documentații și s-au emis tot atâtea avize, din care 1.396 favorabile, 901 nefavorabile și 292 consultative.

Arhitectul-şef Radu Fortiș a caracterizat anul 2021 ca fiind „un an de stabilizare a pieței construcțiilor”, fapt ce se poate vedea și în evoluția certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire.

În anul 2021 au fost înregistrate 6.378 certificate de urbanism, 2.324 de autorizații de construire, 110 autorizații de desființare și 335 cereri recepție lucrări.

Astfel, numărul certificatelor de urbanism este similar celui de anul trecut, practic fiind cu doar cu 0,5 mai mare decât în 2020 și cu 7,04% mai mic față de media anilor anteriori. Apoi, numărul autorizațiilor de construire este cu 6,33% mai mic decât anul trecut și cu 11,8% mai mic față de media anilor anteriori. Dacă analizăm autorizațiile emise în 2021 comparativ cu cele emise în 2020, pe tipuri de construcții, se constată o ușoară creștere a acestora la clădiri, cu 1,63% și o scădere cu 21,92% la rețele”, a explicat arhitectul-șef al orașului Radu Fortiș.

Totodată, se constată menținerea tendinței de scădere a numărului autorizațiilor emise pentru intrarea în legalitate, aceasta fiind un efect al măsurilor administrative de descurajare a construcțiilor ilegale.

10 ani de la demararea programului de reabilitare a fațadelor

Programul de reabilitare a fațadelor clădirilor situate în ansamblul urban – Centrul istoric Oradea a demarat în anul 2012, sub coordonarea Direcției Arhitect Șef, fiind unul dintre cele mai importante programe derulate de Primăria Oradea. Prin intermediul acestuia s-a reușit practic schimbarea imaginii orașului, fiind puse în valoare cele mai frumoase clădiri din ansamblul urban – Centrul istoric Oradea.

Directorul executiv al Direcției Arhitect Șef, Adriana Lipoveanu a prezentat obiectivele realizate în 2021 prin acest program, dar și provocările pe care le-a adus anul ce tocmai a trecut, respectiv un buget mai mic și criza sanitară provocată de pandemie.

Ne-am confruntat cu lipsa forței de muncă, a unei forțe de muncă cu experiență în reabilitarea unor astfel de clădiri. Astfel, am scos de trei ori la licitație Palatul Fuchsl, până a fost adjudecat. Lansez încă o dată invitația constructorilor, de a participa la licitațiile organizate de Primăria Oradea. Mulțumesc întregii echipe care a pus umărul la reușita acestui program de reabilitare, mulțumesc în mod special Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice”, a precizat directorul executiv al Direcției Arhitect Șef, Adriana Lipoveanu.

Hanul Arborele Verde FOTO: PROVINCIA CRIȘANA

Clădirile finalizate prin acest program în anul 2021 sunt: clădirea situată pe str. Vasile Alecsandri, nr. 8-10 și 10A, monument istoric clasat („Hanul Arborele Verde”); clădirea situată pe str. Republicii nr. 14; clădirile situate pe str. Republicii nr. 17-19; clădirea situată pe str. Republicii nr. 15 și clădirea situată pe str. V. Alecsandri nr. 21.

Programul multianual al lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală situate în „Ansamblul urban – Centru istoric Oradea”, prevede pentru anul 2022 un număr de 31 clădiri în vederea execuției lucrărilor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Albatros Gold, unul dintre cei mai importanți producători de ouă din Transilvania

Articolul următor

Elite în Business 2021. Banat și Transilvania. Județul BRAȘOV - Top 20 companii cu capital românesc

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share