Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Elite în Business 2021. Banat și Transilvania. Județul CLUJ – Top 20 companii cu capital românesc

La sfârșitul anului 2021 echipa Transilvania Business a publicat o nouă ediție specială dedicată Elitelor în Business din Banat și Transilvania. Spre deosebire de ediția din anul precedent, de data aceasta au fost elaborate trei clasamente pentru fiecare județ din cele două regiuni:

– Top 20 companii românești

– Top 20 investitori străini

– Top 10 companii cu capital mixt

Datele în baza cărora au fost realizate clasamentele se referă la: cifră de afaceri, număr de angajați, profit, active imobilizate și capitaluri proprii, raportate pentru anul 2020.

 

JUDEȚUL CLUJ

Economia sa a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare accelerată, devenind una dintre cele mai dinamice din România prin contribuția la produsul intern brut național. Aceasta este axată pe servicii și industrie, cu precădere în sectorul industriilor creative și IT&C, domeniu în care activau 15.000 de persoane. De aici apelativul Silicon Valley de România, atribuit municipiului Cluj-Napoca pentru creșterea spectaculoasă din acest domeniu. Având în spate sprijinul autorităților locale, mediului de business, universităților, asociațiilor economice și ONG-urilor, Clujul a devenit un actor important al economiei țării, fiind desemnat ca pol național de creștere în domeniul cercetării, dezvoltării și comerțului IT. Un indicator relevant care subliniază spiritul antreprenorial îl reprezintă numărul de proiecte depuse în cadrul programului guvernamental Start Up Nation 2017, cu 2.289 de aplicații. Judeţul s-a dezvoltat policentric, în jurul aşezărilor urbane: Cluj-Napoca, Turda – Câmpia Turzii, Dej – Gherla şi Huedin. Un atu esenţial pe care Clujul îl are în atragerea de investiţii se referă la accesul facil spre numeroase destinaţii europene asigurat prin intermediul aeroportului. Ponderea mare a sectorului de servicii justifică performanţele economice ridicate ale judeţului – economiile dezvoltate au o pondere a acestui sector de 70-80%. Clujul are o pondere mai ridicată a sectorului terţiar şi de construcţii și una mai redusă a industriei. O ramură importantă a economiei judeţului care produce o valoare adăugată consistentă o reprezintă sectorul IT şi cel relaţionat (servicii de vânzare, marketing, helpdesk, suport tehnic), ce înregistrează anual o creştere cu 30% a angajaţilor. Agenții economici din județ derulau afaceri anuale de 15 miliarde de euro, cu un profit de 1,6 miliarde, și dețineau 186.000 de angajați. MOL, De’Longhi, Emerson, Intercars și Terapia înregistrau cele mai mari cifre de afaceri, în vreme ce Distribuție Energie Electrică România grupa cei mai mulți salariați: 6.358.

 

Ranking 1:
ELECTROGRUP

La început de an, compania de construcții din Cluj-Napoca a pornit lucrările la un sens giratoriu suspendat, peste Centura de Sud, la intersecția cu Şoseaua Olteniţei, menit să reducă timpii de călătorie pentru conducătorii auto care vor să ocolească Bucureștiul. “Proiectul include refacerea Drumului Național 4, pe 1,6 km, și lărgirea la patru benzi a centurii, pe 3,7 km”, au explicat oficialii Electrogrup. În vară, compania era pe final cu reabilitarea stației de transformare din comuna clujeană Baciu, proiect început acum doi ani. În aceeași perioadă, municipalitatea din Câmpia Turzii realiza recepția centralei electrice ridicate de către constructorii de la Electrogrup pentru producătorul Nova Power & Gas, din același holding. Electrogrup realiza anul trecut afaceri de 231 milioane lei, în creștere față de 225 milioane în 2019, în timp ce profitul net avansa de la 10,4 la 13,4 milioane lei. Și numărul angajaților a urcat de la un an la altul, ajungând la 347 în 2020. Capitalurile se ridicau la 117 milioane lei, activele imobilizate, la 99 milioane. Electrogrup, societate fondată de frații Teofil și Simion Mureșan, este unul dintre cei mai activi constructori de infrastructură de telecomunicații, proiecte de Smart City, construcții civile și industriale și face parte din E-Infra, grup de cinci companii, alături de Netcity Telecom, Direct One, Nova Power & Gas, WESEE.

Scor final (puncte): 45,30
Cifra de afaceri: 43
Active imobilizate: 47
Profit: 42
Nr. angajați: 43
Capitaluri proprii: 48

 

Ranking 2:
AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE

Dezvoltatorul de software intrat pe Piața AeRO a Bursei de Valori București vizează deschiderea unei filiale în SUA. „Ținta mea este să ajungem cel mai important jucător internațional al industriei IT, cu servicii și produse inovatoare, pornit din Cluj. Lucrăm susținut la viitoarele achiziții de companii care dezvoltă produse software sau care dețin și operează soluții privind optimizarea afacerilor și produse de management de flotă auto”, anunța fondatorul Voicu Oprean. AROBS a închis cel mai mare plasament privat din istoria Pieței AeRO, prin atragerea a 74 milioane lei. Compania a creat, în parteneriat cu Banca Transilvania, MonePOS, dispozitiv prin care plata se face în 10 secunde, iar conectarea, prin Bluetooth, Wi-Fi sau SMS. AROBS a preluat integral Berg Software (Timiș), societate de dezvoltare software personalizat și outsourcing. Grupul are 14 birouri în țară și străinătate. În 2020, compania înregistra afaceri de 154 milioane lei și un profit net de 40 milioane. Aceasta avea active imobilizate de 27 milioane lei, capitaluri de 105 milioane lei și 635 angajați.

Scor final (puncte): 41,20
Cifra de afaceri: 35
Active imobilizate: 29
Profit: 49
Nr. angajați: 48
Capitaluri proprii: 47

 

Ranking: 3
CIA ABOLIV

Producătorul de mezeluri din comuna Mihai Viteazu a realizat anul trecut cele mai mari afaceri din istoria sa: 152 milioane lei, în timp ce profitul net a urcat de la 13,5 la 18,1 milioane, iar activele imobilizate, de la 42,2 la 43,5 milioane. Capitalurile erau de 66 milioane lei, efectivele, de 421 angajați. În debutul acestui an, societatea a fost una dintre protagonistele târgului de locuri de muncă organizat de AJOFM în zona Turda, alături de multinaționale precum Bosch, De’Longhi, Emerson, Kaufland sau La Lorraine. Compania a investit constant, încă de la înființare, într-o fabrică nouă de preparate din carne, îmbunătățirea liniei tehnologice, achiziționarea de utilaje performante, creșterea capacității de producție, toate corelate cu angajări de personal. Societatea înființată de Ilie Daniel Bogdan are acum o gamă de 200 de produse, sub brandurile Brio și Apetit, fiind prezentă atât în rețelele de mari magazine (supermarketuri și hipermarketuri), cât și pe piața tradițională.

Scor final (puncte): 40,65
Cifra de afaceri: 34
Active imobilizate: 35
Profit: 44
Nr. angajați: 45
Capitaluri proprii: 45

 

Ranking: 4
SDC IMOBILIARE

Dezvoltatorul imobiliar vizează în cartierul clujean Borhanci cel mai mare proiect rezidențial din România, printr-o investiție de 700 milioane euro, cu credite bancare și aport de la fonduri de investiții. Transilvania Smart City, demarat de Ștefan Berciu, este un complex cu 10.000 de apartamente, mall pe 100.000 mp, heliport, telegondolă, hotel-aparthotel, birouri, amfiteatru, lacuri, centru educațional. Partea de tehnologie cuprinde drone pentru livrări, autobuze electrice, identificarea prin senzori a parcărilor și poluării. Realtopfarma, Merlin Construcții, Chester Group Investment sunt ceilalți beneficiari ai proiectului, etapizat pe cinci ani. Ansamblul va cuprinde primul bulevard privat din România, cu o lățime de 21 m. Înaintea recepției lucrărilor, dezvoltatorii trebuie să lărgească un sens giratoriu și să adauge o bretea de dreapta liberă. Afacerile companiei au explodat, de la un an la altul, de la 6,6 la 129 de milioane lei, în timp ce profitul net s-a majorat de la 0,6 la 23 de milioane. Activele imobilizate erau de 101 milioane lei, capitalurile, de 49 milioane, angajații: 14.

Scor final (puncte): 38,40
Cifra de afaceri: 30
Active imobilizate: 48
Profit: 47
Nr. angajați: 5
Capitaluri proprii: 40

 

Ranking: 5
AGRESSIONE GROUP

Cel mai mare distribuitor de hârtie și cartoane din țară avea 103 de angajați, 10 birouri regionale, 60 autovehicule, o suprafață de depozitare de 14.000 mp. Afacerea a debutat cu vânzarea hârtiei de copiator și s-a dezvoltat cu produse de birotică, hârtii și cartoane tipografice. Cifra de afaceri: 147 milioane lei, profit net 7,9 milioane lei, capitaluri 70 milioane lei, active imobilizate 49 milioane lei.

Scor final (puncte): 36,70
Cifra de afaceri: 33
Active imobilizate: 37
Profit: 34
Nr. angajați: 19
Capitaluri proprii: 46

 

Ranking: 6
NOVA POWER & GAS

Compania a finalizat prima sa centrală electrică pe gaz, la Câmpia Turzii. „Vrem să ridicăm aici și o centrală electrică pe bază de gaze naturale, de 100 MW. Ne vom extinde semnificativ producția în energia fotovoltaică”, explica Mircea Bica, directorul NPG. Afacerile s-au ridicat la 297 milioane lei, profitul net la 5,9 milioane lei, capitalurile la 48 de milioane, activele imobilizate la 71 milioane, numărul de salariați la 53.

Scor final (puncte): 35,50
Cifra de afaceri: 46
Active imobilizate: 44
Profit: 23
Nr. angajați: 13
Capitaluri proprii: 39

 

Ranking: 7
AX PERPETUUM

Proprietarul furnizorului de produse de amenajări interioare și exterioare, Dan Pitic, a inițiat un proiect de 40 milioane euro, cu 400 de apartamente, 7.000 mp de spaţii comerciale, prin cumpărarea a 14.000 mp în cartierul Sopor. Ax Perpetuum avea afaceri de 213 milioane lei în 2020 și un profit de 5,2 milioane. Capitalurile erau de 57 milioane lei, activele imobilizate de 39 milioane. Număr de angajați: 249.

Scor final (puncte): 35,35
Cifra de afaceri: 42
Active imobilizate: 33
Profit: 20
Nr. angajați: 39
Capitaluri proprii: 43

 

Ranking: 8
ONCOS TRANSILVANIA

Ieșit din insolvență, fabricantul de produse din carne și panificație controlat de Vasile Onacă a dat în funcțiune, în 2020, prima sa unitate sub brandul Fermele Transilvania, în Maramureș. Firma cu 552 angajați avea o cifră de afaceri de 131 milioane lei, un profit net de 10,8 milioane, capitaluri de 19 milioane și active imobilizate de 72 milioane.

Scor final (puncte): 33,30
Cifra de afaceri: 31
Active imobilizate: 45
Profit: 38
Nr. angajați: 47
Capitaluri proprii: 17

 

Ranking: 9
AUTOWORLD

Dealerul auto a marcat trei decenii de existență prin lansarea showroomului Volvo din Cluj-Napoca și a modelului XC60 Facelift Hybrid. În portofoliul companiei cu 180 de salariați fondată de familia Mezei se mai află mărcile Audi, VW, Autovehicule Comerciale, Das WeltAuto, Carcloud. Cifra de afaceri – 298 milioane lei, profitul net – 5,1 milioane, activele imobilizate – 45 de milioane, capitalurile – 37 milioane.

Scor final (puncte): 33,05
Cifra de afaceri: 47
Active imobilizate: 36
Profit: 19
Nr. angajați: 33
Capitaluri proprii: 33

 

Ranking: 10
CLEVER MEDIA NETWORK

Grupul CMN, avându-i ca acționari pe Adrian Tomșa (90%) și pe Maria Nicoară (10%) a cumpărat Medika TV. Holdingul deținea Prima TV, posturile Look, canalele CineEst, ComedyEst și Cinemaraton (prin Diplomatic Digital), Profit.ro, Agro TV sau Servus Cluj. Cifra de afaceri era de 189 milioane lei, profitul de 17 milioane, capitalurile de 19 milioane, activele imobilizate de 49 milioane. Salariați: 180

Scor final (puncte): 31,80
Cifra de afaceri: 40
Active imobilizate: 38
Profit: 43
Nr. angajați: 32
Capitaluri proprii: 15

 

Ranking: 11
DELTAMED

Producătorul de ambulanțe din Gilău a fost finanțat de Raiffeisen Bank România pentru mărirea spațiului și a capacității de producție, axându-se pe fabricarea de produse adaptate pandemiei și dispozitive medicale specifice. Unitatea de producție avea 57 angajați. Afacerile erau de 154 milioane lei, profitul net de 12 milioane, capitalurile de 31 de milioane, activele imobilizate de 31 milioane.

Scor final (puncte): 31,55
Cifra de afaceri: 36
Active imobilizate: 31
Profit: 41
Nr. angajați: 15
Capitaluri proprii: 29

 

Ranking: 12
PUNCTUAL COMIMPEX

Distribuitorul de produse din tutun, administrat de Vasile Mureșan, încheia 2020 cu afaceri de 731 milioane lei, în comparație cu 641 milioane în 2019, respectiv un profit net de 10,2 milioane lei, față de 8,5 milioane. Numărul angajaților s-a menținut la 123. Activele imobilizate se ridicau la 9 milioane de lei, capitalurile totale, la 42 milioane.

Scor final (puncte): 31,40
Cifra de afaceri: 50
Active imobilizate: 14
Profit: 37
Nr. angajați: 25
Capitaluri proprii: 35

 

Ranking: 13
SECPRAL PRO INSTALAȚII

Furnizorul de echipamente comerciale și industriale condus de Erika Hristea a concretizat o rețea de depozite și de distribuitori autorizați în marile orașe ale țării. Acesta se ocupă de rețele de apă caldă și încălzire, alimentări cu apă și gaz, canalizări, energii neconvenționale. Firma avea 121 salariați, o cifră de afaceri de 129 milioane lei, un profit net de 6,5 milioane, active imobilizate de 49 milioane, capitaluri de 32 milioane.

Scor final (puncte): 31,40
Cifra de afaceri: 29
Active imobilizate: 39
Profit: 28
Nr. angajați: 24
Capitaluri proprii: 31

 

Ranking: 14
SUNIMPROF ROTTAPRINT

Soții Arnella și Cristinel Rotta au încheiat primul an al pandemiei cu afaceri de 118 milioane lei la tipografia producătoare de etichete autoadezive și ambalaje flexibile din Apahida, în creștere cu 9%. Rottaprint avea centre de distribuție în România, Ungaria, Germania și 276 angajați. Profitul net atingea 6,2 milioane lei, activele imobilizate 54 milioane, capitalurile 28 milioane.

Scor final (puncte): 30,85
Cifra de afaceri: 24
Active imobilizate: 41
Profit: 27
Nr. angajați: 41
Capitaluri proprii: 25

 

Ranking: 15
PANEMAR MORĂRIT ȘI PANIFICAȚIE

Producătorul de pâine și panificație a dat înapoi la apariția coronavirusului: afacerile s-au diminuat de la 88 la 69 de milioane lei în 2020, profitul net, de la 9,1 la 7,3 milioane lei, în timp ce numărul salariaților a scăzut de la 573 la 486. Progrese s-au văzut la capitolele active circulante (9 milioane lei) și capitaluri totale (42 milioane), mai puțin la active imobilizate (34 milioane).

Scor final (puncte): 30,20
Cifra de afaceri: 8
Active imobilizate: 32
Profit: 31
Nr. angajați: 46
Capitaluri proprii: 34

 

Ranking: 16
METALICPLAS ACTIV

Prima companie înființată de către Ioan Tecar a fost Metalicplas Impex Dej, specializată în prelucrarea sârmei laminate. Ulterior Metalicplas Impex a achiziționat Sârma Dej. Afacerile de anul trecut, de 112 milioane lei, sunt mai mari decât în 2019, însă profitul s-a înjumătățit, la 201.311 lei. Capitalurile se cifrau la 51 milioane lei, activele imobilizate, la 51 milioane. Numărul de salariați: 267.

Scor final (puncte): 29,95
Cifra de afaceri: 21
Active imobilizate: 40
Profit: 1
Nr. angajați: 40
Capitaluri proprii: 42

 

Ranking: 17
CH TRANSBETON CONSTRUCȚII

Un alt proiect imobiliar din seria începută de soții Chimu și Anica Căpușan este Grand Park Sud Residence, în zona Bună Ziua – Becaș din Cluj-Napoca, peste drum de primul ansamblu, Bonjour Residence. CHTC a mai realizat ansambluri în cartierele A. Mureșanu, Grigorescu, Iris. Firma avea afaceri de 78 milioane lei, profit net de 11,4 milioane, capitaluri de 51 milioane, active imobilizate de 15 milioane și 86 de angajați.

Scor final (puncte): 29,55
Cifra de afaceri: 12
Active imobilizate: 23
Profit: 40
Nr. angajați: 17
Capitaluri proprii: 41

 

Ranking: 18
FORTECH

Dezvoltatorul de soluții software a acționat ca lead investor pentru furnizorul de servicii de telemedicină Telios Care, care a atras o finanțare de 700.000 euro. Compania cu 55 angajați are birouri regionale în Iași, Oradea, Brașov și un centru de consultanță la Chicago. Cifra de afaceri era de 178 milioane lei, profitul net de 19 milioane, capitalurile de 42 milioane, activele imobilizate, de 3,3 milioane.

Scor final (puncte): 29,00
Cifra de afaceri: 37
Active imobilizate: 9
Profit: 45
Nr. angajați: 14
Capitaluri proprii: 36

 

Ranking: 19
WINCON

Fraţii Bogdan şi Werner Irsik, proprietarii societății de construcții, ridică un depozit în localitatea Călan (judeţul Hunedoara). Durata de execuţie a lucrărilor este de doi ani, iar construcţia a început în 31 martie. Proiectul va fi gata în ianuarie 2022. Compania cu 166 salariați avea afaceri de 146 milioane lei, profit net de 4 milioane, capitaluri de 45 milioane, active imobilizate de 21 milioane.

Scor final (puncte): 28,80
Cifra de afaceri: 32
Active imobilizate: 28
Profit: 15
Nr. angajați: 29
Capitaluri proprii: 37

 

Ranking: 20
STAR LUBRICANTS

Distribuitorul de combustibili și produse derivate este partener al Exxon, care produce lubrifianţii Mobil. Activitatea se desfășoară prin șapte puncte de lucru, cu 3.000 mp spațiu de depozitare și un show-room în incinta sediului central. Societatea avea 52 salariați, afaceri de 65 milioane lei, profit net de 3 milioane, capitaluri de 63 milioane, active imobilizate de 55 milioane.

Scor final (puncte): 27,85
Cifra de afaceri: 3
Active imobilizate: 42
Profit: 13
Nr. angajați: 11
Capitaluri proprii: 44

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

“Șampania” de Silvania, obiectiv turistic

Articolul următor

Elite în Business 2021. Banat și Transilvania. Județul CLUJ – Top 20 companii cu capital străin

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share