Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Elite în Business 2021. Banat și Transilvania. Județul CLUJ – Top 20 companii cu capital străin

La sfârșitul anului 2021 echipa Transilvania Business a publicat o nouă ediție specială dedicată Elitelor în Business din Banat și Transilvania. Spre deosebire de ediția din anul precedent, de data aceasta au fost elaborate trei clasamente pentru fiecare județ din cele două regiuni:

– Top 20 companii românești
– Top 20 investitori străini
– Top 10 companii cu capital mixt

Datele în baza cărora au fost realizate clasamentele se referă la: cifră de afaceri, număr de angajați, profit, active imobilizate și capitaluri proprii, raportate pentru anul 2020.

 

CAPITAL STRĂIN. INVESTIȚII STRĂINE ÎN JUDEȚUL CLUJ

Companiile străine sunt localizate la Cluj mai ales în parcurile industriale publice Tetarom (Emerson, Bosch, De’Longhi) și în zone industriale private la Dej, Turda – Câmpia Turzii, Apahida, Gilău. Grupurile multinaționale Endava, NTT Data, Siemens, Cognizant, Accenture, SNEF, Euroscript, TTS sau Betfair au intrat în Cluj fie prin achiziții, fie prin înființări de filiale locale. Transportatori europeni importanți activează aici prin Skiptrans sau Carrion, iar comercianții internaționali de piese auto, prin Inter Cars sau Unix. Pe piața automotive au apărut companii străine precum Fujikura, Eckerle, Bosch, Marelli, Vibracoustic. Producţia industrială realizată în judeţ este destinată acoperirii cererii interne, dar şi livrării către partenerii străini. Dintre ramurile industriei prelucrătoare, cele cu ponderea cea mai mare în cadrul producţiei industriale erau industria metalelor nemetalifere (17,9%), alimentară şi de băuturi (17,5%), metalurgică (12,9%), chimică şi a fibrelor sintetice sau artificiale (8,1%), celulozei, hârtiei şi cartonului (8,0%). Cluj-Napoca deținea 12% dintre investițiile străine directe în orașele României în 2021, după București (33%), dar depășind localitățile Timișoara (11%), Iași și Brașov (câte 5%). Clujul a reușit să atragă investiții străine datorită poziţiei geografice, apropierii de graniţa de vest, mediului economic dinamic, resursei umane oferită de universităţi. Există instituţii de învăţământ vocaţional, şcoli internaţionale, capabile să ofere forţă de muncă înalt calificată. Extrem de favorabile sunt şi specificul cultural cosmopolit al Clujului, multiculturalitatea şi multietnicitatea, deschiderea faţă de cultura occidentală, cultul muncii, mai pregnant înrădăcinat graţie moştenirii austriece care şi-a lăsat amprenta timp de secole. Majoritatea tinerilor vorbesc 1-2 limbi de circulaţie internaţională, studiază în şcoli cu predare intensivă în germană şi engleză, oferind unor potenţiali investitori un spectru generos din punct de vedere al resursei umane a lo[1]cului.

 

Ranking 1:
MOL ROMANIA PETROLEUM PRODUCTS

Compania cu capital ungar a început lucrările de construcţii pentru 6 din cele 14 staţii de servicii pe care urmează să le realizeze pe Autostrada 1 Lugoj – Deva şi Autostrada 2 Medgidia – Constanţa, în baza contractelor de concesiune semnate cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, investiția sa fiind de 28 milioane euro. Pentru alte două staţii de pe A1 au fost eliberate autorizaţiile de construire, iar lucrările au demarat în decembrie. MOL a primit operarea de spații de servicii pentru șapte loturi de stații de combustibil. Acestea se află pe A1 Lugoj – Deva, Orăștie – Sibiu, A1 București, A2 Medgidia – Constanța. În anul precedent, compania din Cluj-Napoca a dat în funcțiune 14 noi stații, în pofida restricțiilor de mobilitate. Carburanţii vor rămâne principala sursă de mobilitate la nivel local, pe termen lung, în ciuda popularităţii de care se bucură acum maşinile electrice, susțin reprezentanții companiei. Societatea clujeană este o subsidiară a grupului MOL și parte a proiectului NEXT-E de instalare a 40 de staţii de încărcare pentru autovehicule electrice. MOL România are sediul social la Cluj-Napoca, sediul de business la Bucureşti și un sediu administrativ la Arad. În decursul a două decenii de existență, compania a cumpărat rețelele din România ale Amoco, Shell și ENI, ajungând la peste 200 de stații de alimentare. Cifra de afaceri a filialei clujene administrată de Camelia Ene, cu 242 de angajați, a ajuns la 5,5 miliarde lei anul trecut, cu un profit net de 280 milioane lei. Captalurile proprii se ridicau la 850 milioane lei, activele imobilizate, la 477 milioane lei. Aceasta era controlată integral de MOL Hungarian Oil & Gas Public LTD Company.

Scor final (puncte): 18,40
Cifra de afaceri: 20
Active imobilizate: 20
Profit: 20
Nr. angajați: 4
Capitaluri proprii: 20

 

Ranking: 2
DE’LONGHI ROMANIA

1,6 miliarde de lei au fost afacerile de anul trecut ale fabricii de aparate electrice cu 2.979 de angajați din comuna Jucu, Parcul Industrial Tetarom III. Profitul s-a cifrat la 89 milioane lei. Capitalurile proprii erau de 460 milioane lei, activele imobilizate, de 385 milioane lei, toți acești indicatori fiind în urcare accelerată. Ca asociați figurează companiile De’Longhi Appliances (90%) și De’Longhi SPA (10%), ambele din Italia. Carmen Petcu, general manager al filialei din România a grupului italian, anunța că în 2020 comenzile primite de fabricile din țara noastră ale concernului au crescut cu 35%, chiar și în condiții de pandemie, fiind operate pe plan local 1.500 de angajări. Grupul De’Longhi activează pe piață prin diviziile echipamente de uz casnic și profesionale, fiind prezent prin mărcile De’Longhi, Kenwood, Ariete, Simac, Climaventa sau Dlradiators. Prin înglobarea Climaventa producția s-a extins la refrigerare, aer condiționat, apă rece pentru procese industriale și uz comercial, radiatoare, iar prin cea a Kenwood, la aparatura pentru casă. La Cluj concernul italian este prezent din 2013, când a început să producă espressoare de cafea în Tetarom II.

Scor final (puncte): 18,30
Cifra de afaceri: 19
Active imobilizate: 19
Profit: 18
Nr. angajați: 20
Capitaluri proprii: 17

 

Ranking: 3
EMERSON SRL

Concernul american ocupă integral campusul Tetarom II de pe Bd. Muncii din Cluj-Napoca, având o fabrică și un centru de cercetare. Compania din România avea 2.685 de angajați la finele anului trecut. Cifra de afaceri a fost de 961 milioane lei, profitul net, de 55 milioane, activele imobilizate, de 327 milioane lei, iar capitalurile proprii, de 485 milioane lei. Ca asociat unic al societății din Cluj apare Emerson Electric Nederland (Olanda). La începutul acestui an grupul a inaugurat o fabrică de corpuri de iluminat şi de panouri electrice pentru atmosfere explozive în Parcul Industrial Urbano, din Gilău, unde vizează recrutări de personal. Emerson SRL este parte a concernului cu vânzări globale de 18,4 miliarde de dolari. Operaţiunile sale în Cluj deservesc clienţii companiei în Europa. Grupul deţine şi biroul Emerson Automation Solutions din Bucureşti, cu activităţi de vânzări şi service. Emerson Electric este o companie multinațională cu 120.000 de angajați care proiectează și furnizează tehnologie și servicii de inginerie pe piețele industriale, comerciale și de consum.

Scor final (puncte): 17,40
Cifra de afaceri: 18
Active imobilizate: 18
Profit: 15
Nr. angajați: 18
Capitaluri proprii: 18

 

Ranking: 4
TERAPIA

Afacerile fabricii de medicamente deținute de holdingul Sun Pharma s-au majorat, în 2020, la 791 milioane lei, profitul net crescând de la 149 la 191 milioane. Descreșteri s-au resimțit la capitalurile proprii (544 milioane lei) și la activele imobilizate (257 milioane lei), iar numărul de angajați a rămas relativ constant (849 persoane). Terapia este cel mai mare producător de medicamente din România. Din 2015, a devenit parte a Sun Pharma, grup ce reunește 42 de situri de producție, în care se fabrică 2.000 de medicamente, cu 32.000 de angajați. Anul acesta, Sun Pharma a făcut, prin Terapia, o donație de cutii de medicamente de tratare a coronavirusului de 16 milioane de lei, destinată bolnavilor de Covid-19 din România. Principalele medicamente ale fabricii sunt Faringosept, Artroflex, Paduden. Acționari majoritar ai societății clujene au mai fost, după încheierea privatizării, Romferchim, Advent International, Ranbaxy – Daiichi Sankyo. La rândul său, Terapia a cumpărat producătorii de medicamente Pharmaplant Biogalenica și Promedic (București).

Scor final (puncte): 17,10
Cifra de afaceri: 16
Active imobilizate: 16
Profit: 19
Nr. angajați: 12
Capitaluri proprii: 19

 

Ranking: 5
RONDOCARTON

Compania din grupul austriac Rondo Ganahl a prevăzut, în 2021, un program de investiţii pentru dezvoltarea fabricilor de carton ondulat din Apahida (3 milioane de euro) și Târgovişte (5 milioane) după investiții de 12 milioane în anul anterior. 407 milioane lei au fost afacerile companiei, 43 milioane lei profitul net, 301 milioane activele imobilizate, 416 milioane capitalurile proprii. Angajați: 453.

Scor final (puncte): 14,25
Cifra de afaceri: 12
Active imobilizate: 17
Profit: 14
Nr. angajați: 6
Capitaluri proprii: 16

 

Ranking: 6
COGNIZANT TECHNOLOGY SOLUTIONS ROMANIA

Timișoara, Baia Mare și Cluj-Napoca s-au numărat printre centrele predilecte unde grupul american de software a făcut înrolări de angajați. Americanii au ajuns printre cei mai mari angajatori de tehnologie din România, compania din Cluj (fostă Softvision) având anul trecut 1.876 de oameni. 444 milioane lei au fost afacerile firmei, 32 milioane lei profitul net, 41 milioane activele imobilizate, 102 milioane capitalurile proprii.

Scor final (puncte): 12,85
Cifra de afaceri: 13
Active imobilizate: 12
Profit: 13
Nr. angajați: 17
Capitaluri proprii: 12

 

Ranking: 7
ECOLOR

Producătorul de mobilier din PAL și MDF pentru Ikea, din Jucu, a trecut la un proces de standardizare pe model japonez, cu metode de tip LEAN, primul pas din procesul de standardizare. Compania-mamă este Gyllensvaans Möbler (Suedia). Cifra anuală de afaceri era de 306 milioane lei, 12 milioane lei profitul net, 120 milioane activele imobilizate, 163 milioane capitalurile. Salariați: 686.

Scor final (puncte): 11,80
Cifra de afaceri: 8
Active imobilizate: 14
Profit: 8
Nr. angajați: 10
Capitaluri proprii: 15

 

Ranking: 8
NTT DATA ROMANIA

Din primăvară Maria Metz activează în funcția de CEO al companiei clujene, în timp ce Daniel Metz continuă să fie președintele Consiliului de Administrație. 371 milioane lei au fost afacerile companiei de software cu 1.165 de angajați controlată de grupul japonez. Activele imobilizate erau de 88 milioane lei, capitalurile proprii, de 107 milioane lei, iar profitul net, de 2 milioane lei.

Scor final (puncte): 11,10
Cifra de afaceri: 11
Active imobilizate: 13
Profit: 4
Nr. angajați: 15
Capitaluri proprii: 13

 

Ranking: 9
ENDAVA ROMANIA

Grupul britanic de software a cumpărat compania de strategie și consultanță în tehnologie Levvel (SUA). Este a treia achiziție făcută de Endava în ultimii ani, după Comtrade Digital Services și Five. Filiala din Cluj avea 2.965 de angajați în 2020. 764 milioane lei au fost afacerile sale, 73 milioane lei profitul net, 25 milioane activele imobilizate, 13 milioane lei capitalurile proprii.

Scor final (puncte): 10,75
Cifra de afaceri: 15
Active imobilizate: 8
Profit: 17
Nr. angajați: 19
Capitaluri proprii: 4

 

Ranking: 10
SKIPTRANS

Operatorul de transport cu 757 de angajați are ca asociat unic Jost Group, companie cu sedii în Luxemburg și Belgia. Acesta este specializat în transportul de marfă pentru industriile alimentară, textilă, chimică, construcţiilor, lemnului, oţelului şi deşeurilor. 337 milioane lei au fost afacerile Skiptrans, 29 milioane lei profitul net, 36 milioane activele imobilizate, 71 milioane capitalurile proprii.

Scor final (puncte): 10,50
Cifra de afaceri: 10
Active imobilizate: 10
Profit: 12
Nr. angajați: 11
Capitaluri proprii: 10

 

Ranking: 11
ENERGOBIT

Integratorul de soluții energetice se află în faza de proiectare de capacități de energie regenerabilă de 2.000 MW în sistem fotovoltaic și de 1.000 MW în sistem eolian. 216 milioane lei au fost afacerile companiei, 8,6 milioane lei profitul net, 202 milioane lei activele imobilizate, 101 milioane lei capitalurile proprii. Salariați: 473.

Scor final (puncte): 9,65
Cifra de afaceri: 4
Active imobilizate: 15
Profit: 6
Nr. angajați: 8
Capitaluri proprii: 11

 

Ranking: 12
BETFAIR ROMANIA DEVELOPMENT

Compania cu capital britanic s-a implicat în finanțarea de evenimente culturale ca Lights On sau Jazz in the Park. Firma cu 868 de angajați face parte din grupul Paddy Betfair – Flutter, companie de jocuri de noroc online. 269 milioane lei au fost afacerile filialei clujene, 25 milioane lei profitul net, 11 milioane activele imobilizate, 108 milioane capitalurile proprii.

Scor final (puncte): 9,60
Cifra de afaceri: 6
Active imobilizate: 4
Profit: 11
Nr. angajați: 13
Capitaluri proprii: 14

 

Ranking: 13
INTER CARS ROMANIA

Grupul a fost înființat în Polonia, prin demararea activității de import și distribuție de componente și accesorii auto, devenind apoi cel mai mare distribuitor de piese și accesorii auto din Europa Centrală și de Est. 958 milioane lei au fost afacerile companiei, 19 milioane lei profitul net, 18 milioane lei activele imobilizate, 49 milioane lei capitalurile proprii. Salariați: 372.

Scor final (puncte): 9,20
Cifra de afaceri: 17
Active imobilizate: 7
Profit: 10
Nr. angajați: 5
Capitaluri proprii: 8

 

Ranking: 14
NY’ER ROMANIA

289 milioane lei au fost afacerile companiei clujene de fashion, 61 milioane lei profitul net, 13 milioane activele imobilizate, 63 milioane capitalurile proprii. Angajații erau 458. New Yorker, grup cu sediul în Germania, se afla printre cei mai mari retaileri de modă din România, alături de Inditex, H&M, C&A, LC Waikiki – îmbrăcăminte pe piaţa de haine, Deichmann, CCC – încălțăminte.

Scor final (puncte): 8,90
Cifra de afaceri: 7
Active imobilizate: 5
Profit: 16
Nr. angajați: 7
Capitaluri proprii: 9

 

Ranking: 15
ECKERLE AUTOMOTIVE

Fabrica automotive din Bd. Muncii, cu 1.036 de salariați, produce pentru companiile Bosch, Brose, Nidec. Grupul fabrică anual 160 de milioane de sisteme de perii și module în fabricile sale din Germania, Ungaria, Mexic, China. 467 milioane lei au fost afacerile societății locale, 10 milioane lei profitul net, 38 milioane lei activele imobilizate, 28 milioane lei capitalurile proprii.

Scor final (puncte): 7,30
Cifra de afaceri: 1
Active imobilizate: 9
Profit: 7
Nr. angajați: 14
Capitaluri proprii: 7

 

Ranking: 16
CARRION EXPEDITION

Almerinova Expansion (Spania) este asociat unic al operatorului clujean de servicii de tractare cu 1.378 angajați. Grupul dispune de 1.300 de unități tractoare proprii. 467 milioane lei au fost afacerile firmei locale, 38 milioane activele imobilizate, 416 milioane capitalurile proprii. Aceasta a înregistrat o pierdere de 19 milioane lei și capitaluri proprii negative de 14 milioane lei.

Scor final (puncte): 6,95
Cifra de afaceri: 14
Active imobilizate: 11
Profit: 1
Nr. angajați: 16
Capitaluri proprii: 1

 

Ranking: 17
UNIX AUTO

Antal Zombori a înființat compania Unix Trade în țara vecină, apoi grupul a aderat la Auto Teile Ring. Rețeaua de service-uri partenere a debutat în Ungaria, fiind extinsă la 166 de unități, inclusiv în Slovacia și România. 332 milioane lei au fost afacerile firmei cu 630 de salariați, 12 milioane lei profitul net, 14 milioa[1]ne activele imobilizate, 0,2 milioane capitalurile proprii.

Scor final (puncte): 6,15
Cifra de afaceri: 9
Active imobilizate: 6
Profit: 9
Nr. angajați: 9
Capitaluri proprii: 2

 

Ranking: 18
KESZ CONSTRUCȚII ROMANIA

La jumătatea anului curent, constructorul clujean cu 93 de angajați conducea topul național al antreprenorilor de șantiere industriale din țară, realizat de platforma Victa. 194 milioane lei au fost afacerile firmei din Kesz Holding, 5,5 milioane lei profitul net, 4,5 milioane activele imobilizate, 14 milioane capitalurile proprii.

Scor final (puncte): 3,85
Cifra de afaceri: 2
Active imobilizate: 3
Profit: 5
Nr. angajați: 3
Capitaluri proprii: 5

 

Ranking: 19
MOBILE DISTRIBUTION

Aceasta s-a lansat cu distribuția de cartele telefonice, s-a specializat în produse preplătite ale operatorilor telecom, apoi a introdus soluția Un-Doi Centru de Plăți, serviciu de încasare a facturilor de utilități prin magazine partenere. 197 milioane lei erau afacerile firmei cu 83 de angajați, 2 milioane lei profitul net, 1,2 milioane activele imobilizate, 22 milioane capitalurile proprii.

Scor final (puncte): 3,30
Cifra de afaceri: 3
Active imobilizate: 1
Profit: 3
Nr. angajați: 2
Capitaluri proprii: 6

 

Ranking: 20
SCALA ASSISTANCE

A adus în România conceptul de vânzare online a rovinietelor, având 21 de puncte autorizate de vânzare și o prezență multinațională în România, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova. 253 milioane lei au fost afacerile companiei cu 12 angajați, 0,4 milioane lei profitul net, 1,6 milioane activele imobilizate, 1,8 milioane lei capitalurile proprii. Asociat unic este Dimod GMBH (Elveția).

Scor final (puncte): 2,65
Cifra de afaceri: 5
Active imobilizate: 2
Profit: 2
Nr. angajați: 1
Capitaluri proprii: 3

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Elite în Business 2021. Banat și Transilvania. Județul CLUJ – Top 20 companii cu capital românesc

Articolul următor

VGP enters the Hellenic market and announces substantial higher net profit for 2021

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share