Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Soluție pentru îmbunătățirea calității la Cluj: locuințele sociale

Cum arată cei trei indicatori în marile orașe ale României | Foto: SHN

Calitatea vieții s-ar îmbunătăți la Cluj-Napoca dacă orașul ar avea mai multe locuințe sociale, conform organizației Social Housing Now (SHN).

“Mai multe locuințe sociale înseamnă mai multe locuințe realizate și circulate în afara pieței imobiliare. Înseamnă costuri mai reduse ale vieții”, potrivit SHN. Aceasta a prezentat diferențele între clujeni și locuitorii din alte câteva orașe mari din România, respectiv din Europa în funcție de anumiți indicatori.

Price to income ratio – raportul dintre prețurile medii ale apartamentelor și venitul median disponibil al familiei: cu cât este mai mic acest procent, cu atât este mai bine pentru oameni – pentru că ei trebuie să cheltuie mai puțin din venituri în cazul cumpărării unui apartament. “În cazul Clujului, procentul accesibilității financiare a unei locuințe de pe piață este de 12%, ceea ce este mai mare față de toate orașele mari ale României, dar și față de Amsterdam și Berlin. Lucru care este rău pentru clujeni”.

Mortgage as percentage of income – raportul dintre costul lunar al creditului ipotecar și salariul mediu lunar al familiei. Ca reper se consideră că acest procent este de 100% în cazul în care o familie plătește creditele ipotecare pentru o locuință (calculată la un preț mediu pe oraș) de 90 mp timp de 20 de ani. “Cu cât este mai mic acest procent, cu atât este mai bine pentru cei îndatorați. În Cluj, el este de 101% – față de care marea majoritate a orașelor au o situație mai bună, cu excepția Lisabonei, Parisului și Budapestei”.

Loan affordability index – indicele de accesibilitate a împrumutului imobiliar. Este raportul invers față de indicele creditului imobiliar, ambele fiind raportate la venitul disponibil median al familiei și reflectă accesibilitatea financiară a creditelor imobiliar-bancare. “Cu cât este mai mare, cu atât mai bine este pentru oameni – au venituri cu care își permit să plătească ratele lunare. Clujenii stau cel mai rău comparativ cu locuitorii din toate orașele României și altor câteva orașe europene (excepții Lisabona, Paris,  Budapesta).

SHN este o iniţiativă ce urmăreşte să pună pe agenda autorităților publice locale locuirea socială la Cluj, în contextul reducerii drastice a fondului public locativ și să propună un model de dezvoltare care alocă un buget adecvat investițiilor publice aferente.

Cluj-Napoca avea, în ultimul trimestru din 2021, cele mai mari prețuri din țară la apartamente din marile orașe ale României, cu o medie de 1.650 euro/mp, urmat de București (1.500 euro/mp) și de Timișoara (1.420 euro/mp), conform agenției ValorEasy.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Sălajul și Bistrița-Năsăud, în căutare de IT-iști

Articolul următor

Cemacon își ridică o fabrică nouă: 12 milioane euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
În februarie 2024, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 41.450, potrivit Direcției Județene de Statistică.
Citeste mai mult

Turismul face pași înapoi la Cluj

Sosirile turiștilor în județ, în luna februarie, s-au diminuat față de aceeași perioadă a anului trecut. În februarie…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share