Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sălajul și Bistrița-Năsăud, în căutare de IT-iști

Bătălia pentru informaticieni în România s-a amplificat | Foto: Atelierele ILBAH

În viitoarele zone industriale ale județului Sălaj trebuie să fie inclusă și componenta de tehnologie a informației (IT) pentru a ține acasă specialiștii din acest domeniu, susține consilierul județean Nicolae Olar.

“Sălajul are, alături de Bistrița, cel mai mic număr de IT-iști din regiune. Nici la nivel național nu stăm de loc bine. Suntem pe ultimele locuri. Doar Mehedinți, Giurgiu și Bistrița au un număr mai mic de IT-iști. Județe precum Vaslui, Teleorman, Tulcea sau Botoșani au mai mulți. Covasna are un număr dublu, Harghita, de trei ori mai mulți, iar Maramureș, de patru ori.

Atât timp cât Maramureș, Satu Mare sau Alba ne surclasează în acest clasament, teoria că apropierea de Cluj-Napoca face ca IT-iști să fie toți aspirați de municipiul de pe Someș nu prea stă în picioare în întregime. Oare nu ține și de capacitatea județelor de a îi ține acasă?”, se întreabă consilierul.

“Înseamnă că alte județe au știut și pot să își țină o parte din ,,creiere” în industria lor. Noi, până în 2020, de când sunt aceste date, se pare că nu am reușit. Sper că lucrurile se vor schimba, mai ales că viitorul (viitoarele) parc industrial pe care Consiliul Județean Sălaj vrea să îl construiască poate să atragă inclusiv domeniul IT.

Un singur exemplu în acest sens: parcurile industriale din Oradea au atras investiţii de 400 de milioane euro și au trecut la afaceri “deştepte”: IT sau robotică. Industria Sălajului nu se poate baza doar pe 3-4 firme, județul și mai ales Zalăul (polul economic al județului) trebuie să atragă noi investiții, și să atragă mai ales investiții în industrii de viitor, în industria ,,inteligentă””, îndeamnă Olar.

Cinci parteneriate se vor încheia pentru amplasarea de viitoare zone industriale din Sălaj. Dacă lângă Zalău va apărea un parc industrial, la Șimleu Silvaniei și Cehu Silvaniei vor fi doar platforme industriale. CJ va parafa acorduri de parteneriat cu administrațiile locale din localitățile Hereclean, Șimleu și Cehu, cu Parohia Reformată Guruslău, respectiv Parohia Greco-Catolică Hereclean. Acestea vor fi încheiate pentru inițierea unui program de dezvoltare a rețelei de parcuri industriale în Sălaj.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Brașovul, Sibiul, Bihorul și Clujul în topul turistic pe anul 2021

Articolul următor

Soluție pentru îmbunătățirea calității la Cluj: locuințele sociale

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share