Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Muzeul de 18 milioane de euro din Florești, gata în patru ani

Csilla Hegedus a străbătut terenul plin cu buruieni pe care urmează să apară un muzeu ultramodern | Foto: MIPE

Cea mai mare investiție din Transilvania finanțată în cadrul componentei turism și cultură din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi implementată la Florești, în județul Cluj, a confirmat Csilla Hegedus, secretar de stat în Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Este vorba de Galeria Istorică a Transilvaniei, finanțată în cadrul rutei opresiunilor și conflictelor. Pentru prima dată, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) va avea propriul sediu, o clădire modernă, reprezentativă pentru secolul în care trăim, conform conducerii MIPE.

„Despre această investiție și alte posibilități de finanțare am discutat cu primarul comunei, Bogdan Pivariu și cu Felix Marcu, directorul MNIT. Acolo unde acum cresc buruieni și este un teren nefolosit, peste patru ani vom avea cel mai modern muzeu de istorie din România. Complexul muzeal va prezenta, în format fizic și digital, istoria tuturor etniilor care au trăit pe teritoriul Transilvaniei de-a lungul timpului, modul lor de interacțiune și conviețuire” – Csilla Hegedus

Proiectul prevede un complex muzeal nou în județ, în zona rurală, parte a zonei metropolitane, prin extinderea MNIT. Acesta va avea denumirea de Muzeul Identităților și Conflictelor Transilvănene (MICT). Vor fi asigurate depozitarea, conservarea, restaurarea și digitalizarea patrimoniului MNIT, realizarea de expoziții interactive, module de educație muzeală și de cunoaștere a patrimoniului pentru școlile și instituțiile de cultură și dezvoltarea unui centru al comunității.

Clădirea complexului muzeal va avea trei etaje, pe 8.000 mp. Pentru acest proiect, Consiliul Local Florești pune la dispoziție un teren de 12.000 mp, pe care vor fi amenajate și parcări și zone verzi, în care vor fi desfășurate alte activități culturale. Costurile construcției sunt estimate la 15 milioane de euro, fără taxa pe valoarea adăugată, din care 12 milioane de euro sunt destinați pentru proiectare și execuție, iar diferența pentru dotări.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Planuri mari pentru Vlădeasa: stațiune de schi de 100 de milioane de euro

Articolul următor

Explozie de curse pe Aeroportul Cluj: apar 40 de destinații în plus

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share