Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Planuri mari pentru Vlădeasa: stațiune de schi de 100 de milioane de euro

Zona Vlădeasa este propice competițiilor de schi fond | Foto: Țara Călatei

Un proiect cu finanțare europeană și românească vizează un domeniu schiabil cu 50 km de pârtii și 25 km de instalații, unde să se poată practica sporturile de iarnă timp de șase luni pe an.  

„Amenajarea respectivă se află în partea de nord a Munților Apuseni, pe versantul estic, la altitudini de 1.100-1.700 m, culminând cu Vârful Vlădeasa, de 1.836 m. Prin acest studiu de oportunitate, ne dorim să facem 50 km de pârtii de schi și 25 km de instalații pentru pârtii. Este un studiu de dezvoltare mai vechi pe care noi îl avem la Consiliul Județean (CJ) Cluj.

Acesta privește realizarea mai multor instalații de transport, fie că vorbim de o telegondolă de la Rogojel spre Cabana Vlădeasa, fie că vorbim de două telescaune care pornesc de jos, de la 1.700 m, sau de cele trei teleschiuri care sunt prinse în acest studiu de dezvoltare”, a declarat președintele CJ, Alin Tișe, la TVR Cluj.

În studiu se propune o telecabină care să lege Vlădeasa de celălalt versant, de stațiunea Floroiu, la capătul Văii Drăganului, limită cu județul Bihor. “Acest studiu este de bun augur pentru noi, CJ, dar și pentru Primăria Săcueiu. Intenționăm să intrăm parteneri cu aceasta și să găsim sursele de finanțare. CJ Cluj este dispus să investească bani din bugetul propriu. În mod evident, Primăria Săcuieu nu deține resurse pentru a realiza acest proiect. Pentru noi e o prioritate.

E o zonă în care avem șase luni de zăpadă pe an, adică avem cea mai bună zonă de schiat din județ. Ne dorim să punem împreună bani de la Primărie, de la CJ Cluj și din fonduri europene. Vrem ca această stațiune să devină emblematică pentru Cluj și întreaga Românie. Este o investiție de peste 100 de milioane de euro care se poate face etapizat. Nu avem un orizont de timp pentru realizarea proiectului”, spune Tișe.

Drumul de acces, trecut de la Romsilva la județ

Proiectul presupune consolidarea infrastructurii rutiere din zonă, apariția de noi hoteluri și restaurante. Primarul Săcuieului, Gheorghe Cuc, a adăugat că zona va fi gândită în așa fel încât să fie atractivă atât iarna, cât și vara. În 2011, un investitor privat a instalat o serie de stâlpi pentru teleschi, la Vlădeasa, dar apoi a abandonat proiectul.

“Stațiunea Vlădeasa este una deosebită care nu este pusă suficient în valoare, cu un domeniu schiabil lăsat în paragină și cu trasee montane neexploatate suficient. Președintele Tișe mi-a răspuns că în cazul domeniului de la Vlădeasa, CJ este în discuții cu Primăria Săcuieu pentru a prelua sau a deveni majoritar la acest domeniu schiabil, astfel încât să se poată face investiții în zona.

O parte din Drumul Județean 103J apărea în proprietatea Romsilva, motiv pentru care nu s-a putut reabilita, dar s-a stabilit proprietarul, în cele din urmă, și astfel, fiind în patrimoniul CJ, am fost asigurat că vor începe lucrările, astfel încât să putem avea o cale de acces acceptabilă până la Cabana Vlădeasa”, relata consiliul județean Călin Cosma,

Masivul Vlădeasa este o grupă a Munților Apuseni aparținând de Carpații Occidentali. Masivul este împărțit de Văile Drăganului și Hențului în trei mari diviziuni: vest, centrală și estică. Pe lângă locurile de cazare care funcționează de mai multe decenii (Cabana Vlădeasa, Motelul Leșu, stațiunea Stâna de Vale), în zonă s-au construit pensiuni, campinguri, hoteluri și restaurante.

Cele mai multe sunt de-a lungul șoselei E60, pentru traficul de tranzit, dar posibilități de cazare au apărut și în interiorul masivului, în satele Bologa, Săcuieu, Rogojel, Răchițele, Remeți, Valea Drăganului. La „Coada Lacului” Leșu și la Ic Ponor s-au format sate de vacanță.

Domeniul schiabil Vlădeasa, administrat de stat

“Primăria Săcuieu a avut litigiu cu un investitor privat, dar acum am dat drumul la studiu de oportunitate. Ne dorim să facem un domeniu schiabil reprezentativ pentru România. Acesta are zăpadă naturală timp de șase luni pe an, prelungit la nouă luni cu artificială, lucru care ar face profitabilă investiția. Vrem o finanțare mixtă: europeană, județ, primărie, să finalizăm noi toate costurile până la momentul execuției. Acest domeniu se va învecina cu Stâna de Vale și Arieșeni, vor fi 50 km de pârtie, telegondolă, teleschi, teleferic legat cu Barajul Floroiu. Este un proiect ambițios, dacă ne dorim un domeniu schiabil este viabil potrivit, nu îl puteam face la înălțimi de 4-500 m. Un studiu mai vechi realizat de Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, din 1995, fixat ca primă opțiune din județ Vlădeasa. Se va crea o societate publică de administrare, cu angajați, care să poată face acte de comerț”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Elite în Business 2021. Banat și Transilvania. Județul HARGHITA – Top 20 companii cu capital românesc

Articolul următor

Muzeul de 18 milioane de euro din Florești, gata în patru ani

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share