Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Elite în Business 2021. Banat și Transilvania. Județul HARGHITA – Top 20 companii cu capital românesc

La sfârșitul anului 2021 echipa Transilvania Business a publicat o nouă ediție specială dedicată Elitelor în Business din Banat și Transilvania. Spre deosebire de ediția din anul precedent, de data aceasta au fost elaborate trei clasamente pentru fiecare județ din cele două regiuni:

– Top 20 companii românești

– Top 20 investitori străini

– Top 10 companii cu capital mixt

 

Datele în baza cărora au fost realizate clasamentele se referă la: cifră de afaceri, număr de angajați, profit, active imobilizate și capitaluri proprii, raportate pentru anul 2020.

 

JUDEȚUL HARGHITA

În județul Harghita sunt înregistrați peste 29.000 de agenți economici, ceea ce reprezintă 1,32% din totalul agenților economici din România. Cifra de afaceri a companiilor harghitene s-a cifrat la 12,1 miliarde de lei, ceea ce plasează județul în a doua parte a clasamentului național, reprezentând 0,76% din cifra totală realizată de firmele înregistrate în România. Din punct de vedere al profitului realizat, Harghita a contribuit la profitul net național cu un procent de 0,77%, ceea ce în sumă totală înseamnă 1,1 miliarde de lei. În companiile din județ erau angajate peste 46.000 de persoane, adică aproape 1,2% din numărul total de angajați la nivel național.

Cel mai profitabil, respectiv domeniul cu cea mai ridicată cifră de afaceri din județ este producția de băuturi răcoritoare nealcoolice, producția de ape minerale și alte ape îmbuteliate, prin prezența celor doi mari jucători Romaqua Group și grupul Perla Harghitei – Apemin Tușnad. Cifra de afaceri în acest domeniu este de 1,1 miliarde lei, iar profitul net de aproape 120 milioane lei.

Pe următoarele patru locuri din punct de vedere al cifrei de afaceri se clasează domeniile: comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun, cu o cifră de afaceri de peste 810 milioane lei, comerțul cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi și tutun – circa 565 milioane lei, lucrările de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale – în jur de 560 milioane lei și comerțul cu ridicata al produselor din tutun – aproape 490 milioane lei.

Topul celor mai profitabile domenii este completat de următoarele: lucrările de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale – circa 65 milioane lei, lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor – 33 milioane, transporturi rutiere de mărfuri – 28,1 milioane și tăierea și rindeluirea lemnului – 27 milioane.

Potrivit informațiilor publice ale Oficiului Național Registrul Comerțului, în județul Harghita au fost înmatriculate 1.175 persoane juridice, dintre care 564 erau SRL-uri, în 2020.

 

Ranking: 1

ROMAQUA GROUP SA

Romaqua Group SA este o companie cu capital integral autohton și privat, înființată în anul 1998. Acționarii companiei sunt Sofia Crețu Hu Difei și Nicolae Palfi. În cei peste 23 de ani de activitate s-au realizat investiții semnificative însumând peste 250 de milioane de euro, mai ales în tehnologii și echipamente de vârf la nivel mondial, în vederea obținerii de produse la cel mai înalt standard calitativ.

Romaqua Group este o companie pentru un mediu verde. Investițiile directe și indirecte privind protecția mediului se traduc în tehnologii ce conduc la economii de combustibil și energie, reducerea noxelor, deșeurilor, etc., în proiecte de mediu, protejarea rezervațiilor naturale, în procesul de recuperare și valorificare a deșeurilor rezultate în urma producției, protecția perimetrelor hidrogeologice, reciclarea internă a preformelor, stații performante de epurare tocmai pentru a garanta evacuarea unei ape curate, management performant al consumului de apă și CO2.

Romaqua Group este lider pe piața apelor minerale naturale cu brandul Borsec, dar și pe piața băuturilor răcoritoare plate cu brandul Giusto Natura, iar brandul Albacher deține un loc fruntaș pe piața berii.

Romaqua Group a obținut punctaj maxim, ocupând locul I după fiecare dintre cei cinci indicatori pe care i-am luat în calcul. În 2020, compania a obținut pentru al treilea an consecutiv o cifră de afaceri de peste 800 de milioane lei, mai exact 841,5 milioane lei. Profitul net s-a menținut constant, compania raportând 84,43 milioane lei profit. Averea companiei era reprezentată de active imobilizate în valoare de aproape 620 milioane lei și capitaluri proprii de circa 525 milioane. Pentru Romaqua Group lucrau 2.201 angajați anul trecut.

Scor final (puncte): 50,00

Cifra de afaceri: 50

Active imobilizate: 50

Profit: 50

Nr. angajați: 50

Capitaluri proprii: 50

 

Ranking: 2

PERLA HARGHITEI SA

În comuna Sâncrăieni din judeţul Harghita activitatea de îmbuteliere a apei minerale a început încă din anul 1952, iar în anul 1974 s-a construit prima fabrică de îmbuteliere de mare capacitate, care stă şi astăzi la baza societăţii.
SC Perla Harghitei SA a luat fiinţă în anul 1990, ca societate de stat şi s-a privatizat în anul 1995. La înfiinţare societatea avea trei fabrici de îmbuteliere, dintre care, pe parcursul anilor ‘90 două fabrici s-au desprins şi s-au organizat ca societăţi comerciale independente: SC Kraiten IN Harghita SA, respectiv SC APEMIN Tușnad S.A, iar a treia secţie, ce îmbutelia apă medicinală sub marca PERLA CASINULUI, a intrat în conservare. Între anii 2008-2009 SC Perla Harghitei fuzionează cu SC Kraiten IN Harghita SA, iar din acel moment, apa minerală naturală Tiva Harghita face parte din portofoliul de produse al societăţii Perla Harghitei SA. Acționarul majoritar al Perla Harghitei este Kurkó Gyárfás. Compania a avut în 2020 următoarele rezultate: cifra de afaceri – 117,35 milioane lei, profitul net – 14,08 milioane, activele imobilizate – 70,95 milioane, capitalurile proprii – 100,5 milioane. În companie lucrau 409 angajați.

Scor final (puncte): 47,95

Cifra de afaceri: 46

Active imobilizate: 49

Profit: 47

Nr. angajați: 47

Capitaluri proprii: 49

 

Ranking: 3

AMIGO & INTERCOST

Amigo & Intercost pune la dispoziție un portofoliu complet de servicii de distribuție, logistice, de vânzare și de mercantizare în domeniul comerțului cu băuturi, tutun și produse alimentare. Activitatea companiei înființată în 2000, în Odorheiu Secuiesc se desfășoară în următoarele puncte de lucru: Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Joseni, Cristuru Secuiesc (județul Harghita), Sfântu Gheorghe (județul Covasna), Cristian, Făgăraș (județul Brașov), Piatra Neamț, Alba Iulia și Bacău, fiecare punct de lucru dispunând de facilități de depozitare. Fiecare depozit oferă celor interesați posibilitatea de achiziționare directă en gros a mărfii. Aria totală a depozitelor proprii se cifrează la peste 25.000 mp. La aceasta se adaugă peste 6.000 mp suprafață închiriată pentru depozite. Amigo & Intercost colaborează cu peste 100 de parteneri-furnizori și peste 7.000 de parteneri-clienți, având peste 10.000 de produse în portofoliu. În 2020, compania a raportat o cifră de afaceri de 388,82 milioane lei, obținând un profit net de 8,4 milioane lei. Dispunea de active imobilizate în valoare de 29 milioane și de capitaluri proprii de 67,5 milioane. Număra 654 angajați.

Scor final (puncte): 45,40

Cifra de afaceri: 49

Active imobilizate: 43

Profit: 42

Nr. angajați: 48

Capitaluri proprii: 47

 

Ranking: 4

MELINDA IMPEX INSTAL

Melinda Impex Instal, înfiinţată la sfârşitul anului 2003, este un importator şi distribuitor naţional de materiale de instalaţii şi obiecte sanitare acţionând în toate localităţile importante din ţară, acoperind aproximativ 90% din teritoriul României. “Suntem cunoscuţi şi recunoscuţi ca fiind un partener valoros şi de încredere atât de clienţi, consumatori, furnizori, cât şi de comunităţile unde ne desfăşurăm activitatea. Oferim clienţilor şi partenerilor noştri pe lângă gama largă de produse de instalaţii şi obiecte sanitare, pachete complete, asigurându-le suport tehnic şi servicii utile, precum distribuţie prin curse regulate, consultanţă şi servicii tehnice, proiectarea amenajării băii”, descriu reprezentanții companiei gama de servicii oferite. În 2020, Melinda Impex Instal a derulat afaceri în valoare de 228,3 milioane lei, raportând un profit net de 12,6 milioane. Compania deținea active imobilizate evaluate la 32,17 milioane lei și capitaluri proprii de 53,34 milioane. În companie lucrau 294 persoane.

Scor final (puncte): 45,05

Cifra de afaceri: 47

Active imobilizate: 44

Profit: 46

Nr. angajați: 43

Capitaluri proprii: 45

 

Ranking: 5

GORDON PROD

În urma unor investiții de peste 15 milioane euro, compania specializată în fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor deține astăzi o fabrică ultramodernă la Bisericani, cu o capacitate de prelucrare zilnică de 120.000 litri de lapte. În 2020 a avut o cifră de afaceri de 82,6 milioane, un profit net de 8,3 milioane, active de 50,5 milioane, capitaluri de 70,7 milioane și un număr de 225 angajați.

Scor final (puncte): 44,15

Cifra de afaceri: 38

Active imobilizate: 47

Profit: 41

Nr. angajați: 41

Capitaluri proprii: 48

 

Ranking: 6

APEMIN TUȘNAD SA

Companie 100% autohtonă, Apemin Tușnad și-a început activitatea în anul 1999 prin divizarea societății Perla Harghitei și a devenit în scurt timp o firmă renumită pe piața apelor minerale din România. A obținut cu 155 de angajați un profit net de circa 14,7 milioane lei, raportat la o cifră de afaceri de 67,24 milioane lei. Apemin dispunea de active în valoare de 45,41 milioane și de capitaluri proprii de 54,96 milioane.

Scor final (puncte): 43,55

Cifra de afaceri: 33

Active imobilizate: 46

Profit: 48

Nr. angajați: 37

Capitaluri proprii: 46

 

Ranking: 7

MELINDA IMPEX STEEL

La fel ca Melinda Impex Instal SRL, compania a pornit de la firma mamă Melinda Impex, fondată în 1994. Melinda Impex Steel a fost înființată în anul 2004, fiind specializată în comercializarea și distribuirea produselor feroase și neferoase. În 2020 a înregistrat o cifră de afaceri de 233,75 milioane lei, un profit net de 11,1 milioane lei, active de 20,18 milioane, capitaluri proprii de 45,3 milioane și 151 angajați.

Scor final (puncte): 42,45

Cifra de afaceri: 48

Active imobilizate: 39

Profit: 45

Nr. angajați: 36

Capitaluri proprii: 43

 

Ranking: 8

IRIS SERVICE CIUC SA 

În decursul celor 30 de ani, activitatea de prelucrare a lemnului s-a dezvoltat, de la cherestea la semifabricate, de la semifabricate la panouri îmbinate în dinți, de la tâmplăria realizată pentru proiectele de construcții la a deservi clienți-comercianți mari de mobilă și produse DIY. Compania a avut în 2020 o cifră de afaceri de 99,12 milioane, un profit de 6,06 milioane, active de 51,66 milioane, capitaluri de 37,93 milioane și 1.078 angajați.

Scor final (puncte): 41,30

Cifra de afaceri: 42

Active imobilizate: 48

Profit: 35

Nr. angajați: 49

Capitaluri proprii: 37

 

Ranking: 9

ING SERVICE

Compania activă în domeniul lucrărilor de construcții a drumurilor și autostrăzilor a fost înființată în 2006, în Miercurea Ciuc. După un an record 2019, în 2020 compania a obținut rezultate și mai bune: cifră de afaceri de 114,1 milioane lei, un profit net de 17,34 milioane lei, capitaluri proprii de 42,82 milioane, active imobilizare de 10,63 milioane. Pentru ING Service lucrau 166 persoane.

Scor final (puncte): 39,45

Cifra de afaceri: 45

Active imobilizate: 28

Profit: 49

Nr. angajați: 39

Capitaluri proprii: 40

 

Ranking: 10

ARTERIMPEX

Din obiectul principal de activitate – prelucrarea și conservarea cărnii, compania a obținut în 2020 o cifră de afaceri de 77,76 milioane lei, un profit de 5,11 milioane, cu 315 angajați. Arterimpex deținea active în valoare de 36,67 milioane și capitaluri de circa 20 milioane lei. Compania este înregistrată din 1994 cu sediul în Gheorgheni.

Scor final (puncte): 35,55

Cifra de afaceri: 36

Active imobilizate: 45

Profit: 32

Nr. angajați: 44

Capitaluri proprii: 27

 

Ranking: 11

MAGDOLNA IMPEX

Înființată în anul 1995, este o societate având domeniul de activitate importul și distribuția de instalații apă – gaz – canalizare, instalații termice, instalații tehnico – sanitare, tehnica de izolare și tehnica de sisteme de scurgere. Anul trecut a raportat următoarele rezultate: cifră de afaceri de 82,2 milioane lei, un profit net de 6,28 milioane, active de 11,08 milioane și capitaluri de 43,87 milioane. Număra 83 de angajați.

Scor final (puncte): 35,15

Cifra de afaceri: 37

Active imobilizate: 30

Profit: 37

Nr. angajați: 21

Capitaluri proprii: 42

 

Ranking: 12

IMPAR

A început în 1991 cu activitatea de comercializare a pieselor auto în Odorheiu Secuiesc, astăzi IMPAR este un jucător de top la nivel național în sectorul accesoriilor auto și al întreținerii vehiculelor și utilajelor din sectorul agroindustrial, logistică și transporturi. În 2020, compania a raportat o cifră de afaceri de 104 mil., un profit de 6,12 milioane, active de 14,9 mil. și capitaluri de 29,2 milioane. Avea 85 angajați.

 

Scor final (puncte): 34,10

Cifra de afaceri: 43

Active imobilizate: 33

Profit: 36

Nr. angajați: 23

Capitaluri proprii: 33

 

Ranking: 13

MINERAL QUANTUM

Cu obiect de activitate exploatarea resurselor și îmbutelierea apei minerale naturale, compania este pe piață din 1997, având sediul în celebrul Sâncrăieni. Din activitatea principală a obținut cu 99 angajați un profit net de 5,76 milioane, raportat la o cifră de afaceri de 36,78 milioane. Deținea active evaluate la 15 milioane lei și capitaluri proprii de 50,38 milioane lei.

Scor final (puncte): 34,10

Cifra de afaceri: 22

Active imobilizate: 32

Profit: 34

Nr. angajați: 28

Capitaluri proprii: 44

 

Ranking: 14

HARMOPAN SA

Specializată în domeniul fabricării pâinii și a produselor de patiserie, compania are o experiență de 30 de ani pe piață. Livrează produsele în județele Harghita, Mureș și Brașov. Cifra de afaceri a fost anul trecut de 62,13 milioane, iar profitul de 3,1 milioane. Deținea active de 20,38 milioane și capitaluri de 31,2 milioane. Pentru Harmopan lucrau 332 persoane.

Scor final (puncte): 33,35

Cifra de afaceri: 31

Active imobilizate: 30

Profit: 20

Nr. angajați: 45

Capitaluri proprii: 34

 

Ranking: 15

EURO ECOLOGIC

“Soluțiile igienice curate sunt o necesitate de bază, din acest motiv am început activitatea de închiriere și întreținere a toaletelor ecologice mobile cu mai mult de 10 ani în urmă”, este descris business-ul din Vlăhița pe site-ul propriu. Activitatea a generat o cifră de afaceri de 30,12 milioane și un profit net de 7,53 milioane. Dispunea de active evaluate la 20,5 milioane și capitaluri de 31,32 milioane. În firmă activau 95 salariați.

Scor final (puncte): 32,95

Cifra de afaceri: 10

Active imobilizate: 41

Profit: 40

Nr. angajați: 27

Capitaluri proprii: 35

 

Ranking: 16

ABC IMPEX

Compania este activă în domeniul fabricarea hârtiei și cartonului ondulat și a ambalajelor din hârtie și carton de 30 de ani, având sediul social în Odorheiu Secuiesc. A avut anul trecut o cifră de afaceri de 38,4 milioane, un profit net de 7,36 milioane, active imobilizate de 17,21 milioane, capitaluri proprii de circa 26 milioane și 139 angajați.

Scor final (puncte): 32,75

Cifra de afaceri: 25

Active imobilizate: 36

Profit: 39

Nr. angajați: 32

Capitaluri proprii: 30

 

Ranking: 17

SET PROD COM

SET Prod Com este o companie cu o experiență de peste 20 de ani în producerea și comercializarea plintelor și profilelor pentru sisteme de finisare, în domeniul amenajărilor interioare. A obținut, în 2020, o cifră de afaceri de 36,28 milioane, un profit de 9,45 milioane, deținea active de 8,61 milioane și capitaluri de 43,47 milioane. Număra 76 angajați.

Scor final (puncte): 32,60

Cifra de afaceri: 21

Active imobilizate: 27

Profit: 43

Nr. angajați: 18

Capitaluri proprii: 41

 

Ranking: 18

MULTIPLAND

Compania este activă în domeniul lucrărilor de construcții a drumurilor din 1994, fiind înființată în Odorheiu Secuiesc. Din activitatea în domeniul construcțiilor a obținut o cifră de afaceri de 68,82 milioane lei cu 156 salariați, raportând un profit net de circa 7 milioane. Dispunea de active imobilizate de 5,15 milioane lei și însuma capitaluri proprii de 42,52 milioane lei.

Scor final (puncte): 32,05

Cifra de afaceri: 35

Active imobilizate: 16

Profit: 38

Nr. angajați: 38

Capitaluri proprii: 38

 

Ranking: 19

HARPLAST

Cu o experiență de 30 de ani, compania produce și comercializează produse din mase plastice, având recunoaștere atât pe piața autohtonă, cât și pe piețele internaționale. Rezultatele anului trecut: cifră de afaceri de 32,17 milioane, profit net de 4,43 milioane, active imobilizate de 10,96 milioane și capitaluri proprii de 42,8 milioane. În Harplast activau 112 persoane.

Scor final (puncte): 29,80

Cifra de afaceri: 15

Active imobilizate: 29

Profit: 28

Nr. angajați: 30

Capitaluri proprii: 39

 

Ranking: 20

FAMOS SA

Istoria companiei ajunge până în 1948 când 6 tâmplari formează Secția de Tâmplărie în cadrul Cooperativei Meșteșugărești de Producție. Ca societate pe acțiuni a fost înființată în 1990. FAMOS a raportat în 2020 o cifră de afaceri de 37,46 milioane, un profit net de 411 mii lei, active imobilizate de 19,31 milioane și capitaluri proprii de 37,36 milioane. Avea 354 angajați.

Scor final (puncte): 29,50

Cifra de afaceri: 24

Active imobilizate: 38

Profit: 5

Nr. angajați: 46

Capitaluri proprii: 36

 

AICI găsiți o analiză referitoare la cea de-a doua ediție a Elite în business. Banat și Transilvania. 

Pentru documentare, echipa revistei Transilvania Business a utilizat informațiile oferite de Ministerul Finanțelor, portalului listafirme.ro, cel mai complet portal despre firmele din România, reprezentanții companiilor incluse în clasamentele Elite în business. Banat și Transilvania și site-urile companiilor.

 

Sursa foto deschidere: www.romaqua-group.ro

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Sângeorz-Băi va avea bazin acoperit de 2 milioane de euro

Articolul următor

Planuri mari pentru Vlădeasa: stațiune de schi de 100 de milioane de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share