Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Prețul mediu al gazelor naturale la consumatorul final casnic nu doar că nu va scădea în primăvară, dar va fi mult mai mare decât anul trecut în aceeași perioadă

Prețul mediu al gazelor naturale la consumatorul final în luna noiembrie 2021, conform datelor INS, este de cca 220 lei/MWh. Astfel, aparent, plafonarea prețului final al gazelor naturale la o valoare de 370 lei/MWh și de 310 lei/MWh de la 1 februarie, este inutilă în această perioadă.

În fapt plafonarea a avut un efect foarte important, a determinat, conform site-ului ANRE, creșterea prețului gazelor ofertate pe piață de la un nivel de minim 220 lei/MWh la un nivel de minim 420 lei/MWh în luna noiembrie 2021 și de 640 lei/MWh în luna ianuarie 2022. Astfel, toate contractele care ajung la scadență în această perioadă sau în perioada imediat următoare, se vor încheia la prețuri mai mari de 600 lei/MWh.

Important să precizăm că pentru mulți consumatori casnici plafonarea nu are nici un efect în momentul de față (conform unui studiu AEI, 80% din consumatorii casnici de gaze nu vor beneficia de plafonarea prețului), dar plafonarea va aduce un preț mai ridicat al gazelor la consumatorul final în anul 2022.

În următoarele luni la aproape toți consumatorii casnici le expiră contractele de gaze, iar noile contracte se vor încheia la prețuri peste prețul gazelor din acest moment. Astfel, în aprilie 2022 nu doar că nu vom avea prețuri mai mici la gaze față de perioada similară a anului 2021, dar vom avea chiar și creșteri importante de preț pe care le estimăm în medie să fie de cca. 120% față de prețul mediu din anul trecut.

Trebuie să avem în vedere că tot de la 1 aprilie 2022, se vor adăuga creșteri ale tarifelor de transport și distribuție, anul 2022 fiind anul în care se încheie o nouă perioadă de reglementare și care va aduce importante creșteri ale tarifelor din cauza racordării gratuite impuse de autorități (gratuitatea promisă se face pe creșterea tarifelor plătite de către ceilalți consumatori), creșterii costului cu pierderile de gaze și consumul tehnologic, investițiilor inutile sau ineficiente din sector etc.

În anul 2020 autoritățile au legiferat Gas Release Program, care avea scopul declarat să scadă prețul gazelor, rezultatul real a fost începutul creșterii prețului gazelor în România. În anul 2021 autoritățile au legiferat Plafonarea Prețului la gaze, care avea scopul declarat să scadă prețul gazelor, rezultatul real a fost creșterea prețurile tuturor ofertelor.

În concluzie: Nu cresc taxele, dar cresc facturile la energie! Pentru oameni, aceeași sărăcie.

Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Compania de Apă Arieș începe lucrările în parcul industrial Turda

Articolul următor

Elite în Business 2021. Banat și Transilvania. Județul HARGHITA – Top 20 companii cu capital străin

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share