Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

TeraPlast pornește o fabrică de polietilenă și pregătește alta de folii stretch

Grupul bistrițean și-a propus să ajungă lider de piață la aducțiunile de apă, gaze și canalizări exterioare | Foto: TeraPlast

Grupul TeraPlast va activa în martie, o fabrică de polietilenă pentru instalații de apă și gaz proiect și are depus un proiect pentru o unitate de producere a foliilor stretch, de 10,8 milioane euro, pentru obținerea de ajutor de stat.

Cifra de afaceri a grupului a crescut, anul trecut, cu 55%, la 615 milioane de lei, a arătat azi conducerea TeraPlast, la prezentarea raportului financiar pe 2021. Profitul net (care nu include impactul exit-urilor din 2021) a urcat cu 50%, până la 44,6 milioane de lei.

Rezultatul consolidat a fost influențat pozitiv de operaționalizarea unor investiții programate (extinderea capacităților Diviziei instalații și a TeraPlast Recycling), dar a fost grevat de costuri nerecurente aferente pornirii investițiilor noi, care s-au cifrat la 3,7 milioane de lei.

Grupul a vândut volume semnificative în pofida creșterii costurilor cu materiile prime și a scăderii sectorului de construcții în semestrul II din 2021. Lucrările de construcții inginerești au scăzut cu 5,5% în primele 11 luni din 2021 comparativ cu aceeași perioadă din 2020, ceea ce sugerează o creștere a cotei de piață a vânzărilor grupului în anul 2021.

Condițiile pieței de construcții nu au permis transpunerea integrală în piață a creșterilor record a prețurilor materiilor prime. Presiunile de preț pe energia electrică au fost, în schimb, gestionate cu succes de către grup, prin contracte pe termen lung.

Disfuncționalitățile în lanțurile de aprovizionare au produs întârzieri în livrarea și punerea în funcțiune atât a fabricii de ambalaje biodegradabile, cât și pentru unele dintre liniile de producție pentru business-ul de instalații. Întârzierile au generat costuri suplimentare cu salariații și materialele de test care nu au mai putut fi recuperate până la final de 2021.

Randament de top la BVB

TeraPlast a bugetat investiții de 20 milioane de euro pentru a ajunge lider de piață la aducțiuni de apă, gaz și canalizări exterioare. Dividendele acordate pentru 2020 s-au ridicat la 226 de milioane de lei, investitorii beneficiind de 1 acțiune nouă la 1 deținută. Investițiile din 2021 s-au cifrat la 21 de milioane de euro. Randamentul de pe piața de capital de anul trecut a fost de +181%, cel mai mare de la Bursa de Valori București.

 

Vor face din nou achiziții de companii

Din acest an, însă, aceste investiții vor contribui mai vizibil la rezultate pozitive. Pe piața externă, valoarea exporturilor s-a dublat față de anul anterior. Ponderea exporturilor în totalul afacerilor s-a situat la 14,4%, în linie cu obiectivul de 15% anunțat de reprezentanții grupului la început de 2021.

„Am avut un calendar ambițios de investiții în 2021, dus la îndeplinire chiar dacă, punctual, au apărut întârzieri de operaționalizare. Proiectele noi apărute ca urmare a investițiilor implementate au contribuit cu 11% în EBITDA și au generat 6% din profitul net consolidat. Am crescut, deși sectorul construcțiilor a înregistrat o contracție, și ne-am atins obiectivul să câștigăm cotă de piață” – Ioana Birta, director financiar al grupului

Linia de business ambalaje flexibile (TeraBio Pack) este cea mai nouă  în cadrul grupului, ale cărei rezultate sunt încă grevate de costurile de pornire, dar care va reprezenta unul dintre motoarele de creștere în trimestrele următoare, susțin reprezentanții Teraplast. Totodată, va continua integrarea și eficientizarea producției de folii din polietilenă preluată de la Somplast și Brikston Construction Solutions, cu obiectivul de a crește cantitatea de produse din polietilenă reciclată.

„Ne dezvoltăm semnificativ în 2022 datorită business-ului de ambalaje, unde vom avea o triplare a cifrei de afaceri. Creștem datorită extensiilor de capacitate realizate la instalații, granule și reciclare. Asigurăm dezvoltările viitoare și prin investiția de 11 de milioane de euro în producția de folii stretch. Vom începe implementarea ei de îndată ce primim acordul de finanțare. În extinderea afacerilor noastre, contăm și pe realizarea de proiecte de achiziții și fuziuni. Exporturile rămân o prioritate. La acest capitol vizăm o creștere de 40% în acest an” – Dorel Goia, președintele TeraPlast.

Pentru 2022, grupul are ca obiectiv  afaceri de 789 milioane de lei și un profit net de 69,4 milioane, ambele în creștere de 28%, respectiv 55%. Pentru aceeași perioadă, EBITDA bugetat este de 112 milioane de lei, cu 51% mai mult decât în 2021. În cadrul cifrelor bugetate pentru anul 2022, nu au fost incluse eventualele efecte pozitive determinate de lansarea producției de folie stretch si achizițiile de noi afaceri. Grupul este compus din TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack și Somplast.

Parcul fotovoltaic se mărește

Pentru acest an administratorii TeraPlast estimează afaceri de 788 de milioane de lei la nivel de grup, cu un profit net de 69 de milioane. Volumele de export au o estimare de creștere cu minimum 40%, fabrica de folii stretch fiind văzută ca un pol de creștere. Planurile vizează instalarea a peste 2 MW de panouri fotovoltaice, alături de cele 1,6 MW deja active. Investițiile prevăzute pentru creșterea capacității de producție și mentenanță sunt de 200 de milioane de lei pentru perioada 2020-2022. Până acum au fost încasați 16 dintre cei 78 de milioane de lei din cele trei proiecte cu ajutor de stat, în acest an investițiile fiind acoperite din restul rambursărilor. “Nu vom apela pentru investiții la obligațiuni verzi, care sunt relativ scumpe pe piața din România, mai degrabă am recurge la credite bancare, cu care am ieși mai bine, noi având un grad redus de îndatorare”, spune Alexandru Stânean, director general al TeraPlast.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Grupul german Eaton, cu principala fabrică din Europa în Maramureș, a achiziționat producătorul de stații de încărcare electrice Green Motion.

Elite în Business 2021. Banat și Transilvania. Județul MARAMUREȘ – Top 20 companii cu capital străin

Articolul următor

Un conac din Sălaj va deveni centru de expoziții

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share