Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Invazia dronelor în România: fotografie aeriană, agricultură de înaltă precizie, aerotaxi

Aparatele fără pilot la bord sunt tot mai prezente în spațiul aerian | Foto: Embraer

Dronele vor reprezenta un business de viitor, fiind folosite în servicii de fotografie aeriană pentru evenimente, agricultura de mare precizie și chiar taximetre aeriene, însă funcționarea lor trebuie bine reglementată în țara noastră, susțin specialiștii Autorității Aeronautice Civile Române (AACR), întruniți la Cluj.

Întâlnirea a avut ca subiect principal desfășurarea activităților de zbor în care sunt implicate aeronave fără pilot la bord în spațiul aerian național și prevederile legislative europene care se aplică de la 1 ianuarie. Ultimele statistici oficiale relevă prezența în România a 10.000 de astfel de aparate de zbor, însă numărul  dronelor va ajunge la 200.000, estimează experții în domeniu.

“Fotografia aeriană este un domeniu în mare ascensiune, fiind folosită tot mai mult la evenimente precum nunțile, dar dronele încep să fie utilizate în agricultura de mare precizie și în curând pe scară largă în servicii de aerotaxi, între diverse puncte ale orașelor, deci se pune din ce în ce mai mult problema managementului traficului aerian urban”, constată specialiștii AACR.

“Jucăria” care a uimit elicopterul 

“Există mai multe tipuri de drone, dar în general nu se permite utilizarea acestora la o înălțime mai mare de 120 m. Pilotul unui elicopter SMURD a raportat existența unei drone la o altitudine de 900 m în zona stadionului Cluj Arena, care este pe un culoar de zbor pentru avioane, elicoptere. Ancheta este încă în derulare.

Dronele nu sunt jucării, iar în caz de nerespectare a legii se ajunge de la contravenții până la dosar penal. Pentru folosirea acestora este nevoie de obținerea unui cod care se aplică pe dronă, iar operatorul de la distanță trebuie să dețină un certificat de competență”, avertizează Remus Dogaru, șef serviciu autorizare în cadrul AACR.

Patru drone neautorizate la Untold

În perioada Festivalului Untold, de la Cluj-Napoca au fost sesizate patru drone neautorizate. Anul trecut, la nivel național a crescut numărul incidentelor în care au fost implicate drone, multe dintre acestea având loc în apropierea unor aeroporturi civile, implicând pierderi financiare pentru aerogări și companiile aeriene.

Raportarea unei drone la Aeroportul Internațional Henri Coandă a dus la o întârziere de două ore la decolarea unui avion. AACR a consemnat, în ultimii patru ani, 30 de evenimente de acest gen cu aeronave fără pilot care au afectat activitatea pe aeroporturi. Dacă în 2018 au avut loc numai două incidente, în 2019 s-au petrecut 11, în 2020 au fost șapte, iar anul trecut, 10 incidente.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Oradea a urcat în topul destinațiilor turistice din România pe anul 2021

Articolul următor

Hanul „Boul Roșu” din Arad, scos la vânzare pentru 3,9 milioane de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share