Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Airbus Helicopters Romania își propune ca anul 2022 să devină de referință pentru proiectele elicopterelor H215M și H145M

A.Pecchi

Airbus Helicopters Romania SA își propune ca anul 2022 să devină unul de referință pentru proiectele elicopterelor H215M și H145M în România. 

Creată ca un joint venture între Airbus Helicopters (60%) și IAR (40%), societatea oferă servicii de inginerie, întreținere, depanare, asistență, suport logistic și servicii de documentație tehnică pentru cea mai mare parte a gamei de elicoptere Airbus. Are 177 de angajați, iar anul trecut a raportat o cifră de afaceri de 147 mil. lei. Profitul net este de 7,6 mil. lei. Activele imobilizate au ajuns la aproape 13 mil. lei, iar capitalurile proprii – la 68,2 mil. Societatea a fost clasată pe poziția a 4-a în topul celor mai puternice companii cu capital mixt din județul Brașov în cadrul ediției Elite în Business în Transilvania și Banat 2021.

⦁ Date despre companie:

AIRBUS HELICOPTERS ROMANIA este un centru de servicii MRO (mentenanță, reparații și revizii) pentru clienți al Airbus Helicopters, creat ca un joint venture între Airbus Helicopters (60%) și IAR (40%). Airbus Helicopters Romania oferă servicii de inginerie, întreținere, depanare, asistență, suport logistic și servicii de documentație tehnică pentru cea mai mare parte a gamei de elicoptere Airbus. De asemenea, comercializează și vinde întreaga gamă de elicoptere civile și militare Airbus în România și în țările vecine.

Din istoricul companiei:
⦁ 2002 – crearea Airbus Helicopters Romania
⦁ 2018 – Airbus Helicopters a semnat un acord de exclusivitate cu IAR pentru producția elicopterului multi-rol IAR-H215M
⦁ 2018 – Airbus Helicopters Romania a obținut calificarea Part 21-J, pentru modificări de design și reparații
⦁ 2019 – Airbus Helicopters Romania a obținut autorizația RMAR 21J, pentru proiectarea modificărilor și modernizărilor elicopterelor de stat și militare. Suntem singura companie din România cu această calificare.
⦁ 2020 – Airbus Helicopters Romania a obținut certificarea pentru Part 21-G Organizație de producție, pentru acele proiecte care implică fabricarea de piese / aparate.
⦁ 2021 – Airbus Helicopters a semnat un acord de exclusivitate cu IAR pentru personalizarea elicopterului de atac H145M

Investiții derulate recent

Airbus Helicopters dorește dezvoltarea în continuare a capacităților de producție din țară, având ca obiectiv principal producția elicopterului H215M, în colaborare cu IAR. Investiția inițială a fost deja realizată prin construirea fabricii din Ghimbav, care a fost inaugurată în 2016.

De asemenea, Airbus Helicopters Romania este implicată în pregătirea tinerei generații de viitori specialiști în elicoptere și a creat un parteneriat în domeniul educației cu Colegiul Tehnic Transilvania, asigurând dotarea Laboratoarelor de practică, oferind burse dar și sesiuni de practică în companie pentru elevi. În prezent, 120 de elevi studiază în clasele cu profil aeronautic sponsorizate de Airbus Helicopters Romania.

Proiecte de investiții de viitor:

Producția în România a elicopterului H215M este un proiect de anvergură, care presupune existența unei linii de asamblare, capabilități de personalizare, transfer de tehnologie și know-how și, ulterior, servicii de întreținere, reparații și revizii. Adăugarea liniei de asamblare pentru noul IAR-H215M va aduce beneficii substanțiale României: mai multe locuri de muncă, competențe profesionale de nivel înalt, contribuții mai mari la bugetul local, investiții în educație – și va permite României să se alăture clubului exclusivist al țărilor producătoare de elicoptere.

În 2021, Airbus Helicopters a extins acordul de cooperare cu IAR pentru dezvoltarea în România a unui proiect privind caracteristici specifice ale elicopterului de tip H145M. Acesta presupune transferul către IAR a capacității și a volumului de lucru pentru personalizarea H145M, reprezentând o contribuție semnificativă a României din valoarea elicopterului.

Cele două proiecte au la bază nevoia Forțelor Armate din România de reînnoire și îmbunătățire a flotei de elicoptere.

Cum ați abordat anul 2021 și cum vedeți evoluția companiei în 2022?

În contextul convergenței unor factori ca pandemia și instabilitatea politică și economică din țară, anul 2021 a fost unul provocator, dar acest lucru ne-a permis să ne maturizăm. Obiectivele companiei s-au axat prioritar pe siguranța angajaților noștri și activitatea de MRO (mentenanță, revizie și reparație), în vederea finalizării cu succes a programelor pe care le-am avut în desfășurare, pentru clienți din Finlanda, Ucraina și România. De asemenea, ca parte a campaniei naționale pentru proiectul H145M, în aprilie 2021 am organizat primul tur demonstrativ dedicat prezentării acestui tip de aparat agențiilor guvernamentale și militare din România. Evenimentul a avut loc la scurt timp după semnarea acordului de cooperare industrială între Airbus Helicopters și IAR pentru personalizarea în România a elicopterului H145M pentru misiuni de atac pentru forțele armate române.

Obiectivul nostru principal este ca anul 2022 să devină unul de referință pentru proiectele elicopterelor H215M și H145M în România, alături de continuarea dezvoltării relațiilor de cooperare cu partenerii noștri și onorarea promisiunii pe care o facem tuturor clienților noștri: să oferim servicii ON TIME, ON QUALITY, ON COST.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Schaeffler România vrea să investească în extinderea portofoliului de produse, de exemplu în noi linii de producție destinate domeniului căilor ferate

Articolul următor

Parteneriat pentru dezvoltarea infrastructurii și a transportului în Bihor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share