Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Mozaicul fabricii Armătura scapă de “urgia imobiliară”

Direcția pentru Cultură Sălaj (DCJ) a convenit cu proprietarul fostului colos industrial din Zalău ca mozaicul să fie salvat cu ajutorul unor studenți de la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca

1.000 de persoane au semnat o petiție prin care cer autorităților să salveze simbolurile fostei uzine (care va fi demolată pentru a face loc unui proiect imobiliar): o statuie din bronz, un robinet industrial și mozaicul aplicat pe clădirea dinspre șosea, conform Magazin Sălăjean.

Studenții ar urma să încerce o dezlipire a bucăților de mozaic și amplasarea lucrării în alt loc, pe o altă suprafață. „Mozaicul de pe clădire, ilustrând muncitori în fabrică, realizat în stilul brutalist specific arhitecturii comuniste, a fost realizat de către artiștii Ion Mitrea și Liviu Florean, din Cluj-Napoca.

Mozaicul ar putea fi amplasat în unul dintre parcurile orașului. Statuia muncitorului a fost concepută și realizată de către Ștefan Asztalos, maistrul turnător care a pus în operă și statuia Discobolului din fața Sălii Sporturilor din Zalău, precum și alte busturi din municipiu. Robinetul este unul dintre cele mai mari robinete industriale exportate pe piața SUA sub emblema IAZ (Întreprinderea de Armături Zalău)”, menționează autorii petiției.

Rompetrol a cedat integral părțile sociale ale producătorului de elemente de robinetărie industrială Rominserv Valves IAIFO unei firme conduse de designerul de modă sătmărean Patricia Chifor, Miss România 2003, relevă Profit.ro. Compania-mamă a Rompetrol, KMG International, a anunțat că este dispusă să vândă toate activele din România considerate neesențiale, printre care și IAIFO.

Rominserv a fost preluată de firma Joseph Mars Investment (JMI), la care administrator unic este Chifor, cu aceeași funcție și la compania achiziționată, redenumită Petron Energy. IAIFO, care în 1990 avea 7.000 de angajați, a fost preluată de Rompetrol, prin Rominserv, în 2004, când mai erau 1.200 de salariați. Fosta întreprindere a fost lichidată, activele de producție au fost preluate de către Rominserv. Intenția Rompetrol de a renunța la IAIFO datează din 2014.

JMI, care a cumpărat acum Armătura, a fost înființată în 2019, ca societate de tip holding. Pe un teren al IAIFO funcționează, din 2019, Zalău Value Centre, dezvoltat de Prime Kapital. Chifor mai este asociată cu 30% din capital la Romagriculture, firmă de trading și logistică de combustibili, cereale, oleaginoase, îngrășăminte. 70% se află în posesia americanului George Gellert, președintele Atalanta Corporation, din concernul Gellert, unul dintre cei mai mari importatori de produse alimentare din SUA.

Concernul este asociat în afaceri imobiliare în SUA cu familia Kushner, din care face parte Jared Kushner, ginerele fostului lider de la Casa Albă, Donald Trump. Chifor mai este asociată, direct sau indirect, la o firmă de construcții din Satu Mare, la o firmă de catering pentru evenimente din Slobozia și la una de comerț cu combustibili din București.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Skyline Engineering a reabilitat Colegiul Ana Aslan

Articolul următor

S-a angajat în IT, dupa mentoratul WellCode. Maria: ”Mi s-a spus că ar trebui să am proiecte mai complexe!”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share