Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fermierii au stabilit, la Covasna, prioritățile agriculturii românești

Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă (CFRO) a dezbătut schimbările majore din agricultura românească sub impactul reformei Politicii Agricole Europene (PAC) și transpunerea acesteia la nivel național, sub forma Planului Național Strategic (PNS).

Conferința Regională Centru din județul Covasna a avut loc în prezența ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian-Ionuț Chesnoiu, a ministrului mediului, apelor și pădurilor, Barna Tanczos, și a responsabililor pentru dezvoltarea politicilor și strategiilor în domeniul agriculturii și mediului la nivel local.

Conferința a transmis mesajele CFRO în legătură cu deciziile strategice care urmează să fie adoptate prin reforma PAC, riscurile și oportunitățile privind creșterea competitivității în agricultură în contextul unui buget european diminuat și al creșterii extraordinare a ambițiilor de mediu ale UE, așa cum sunt precizate în Pactul Ecologic European.

Evenimentul a reunit 80 de fermieri antreprenori performanți care își desfășoară activitatea în județele Covasna, Harghita, Mureș, Brașov, Sibiu și a avut ca invitați conducerile Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Fondului de Garantare a Creditului Rural, Federației Naționale ”Cartoful” din România, Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțata Românească”,  Green Energy Cluster și asociațiilor crescătorilor de ovine din România,

Adrian Chesnoiu și-a reafirmat misiunea de a repune agricultura României, un sector vital al economiei românești, pe harta priorităților statale și a subliniat necesitatea ca fermierii români să fie mai bine reprezentați în arhitectura statală, astfel încât rolul acestora să sa fie unul determinant, așa cum a fost de-a lungul istoriei.

În opinia sa, dialogul cu fermierii este extrem de important, iar programele și politicile publice trebuie construite împreună cu ei, astfel încât acestea să fie cât mai aproape de realitate. Din acest motiv, în perioada următoare, se va produce o schimbare de abordare în relațiile dintre ministerul agriculturii, instituțiile subordonate acestuia și fermierii din România, a explicat ministrul.

Chesnoiu a adus în discuție deficiențele majore în ceea ce privește marile unități de procesare din țara noastră și soluțiile de depozitare a legumelor, în special a cartofului, dar și factorii de risc cu impact asupra agriculturii: criza sanitară, condițiile climatice, criza energetică, problema îngrășămintelor. Ministrul a vorbit despre constrângerile PNS, despre lipsa unei alocări financiare suficiente, dar și despre viziunea pe care o are asupra acestui plan.

El a îndemnat fermierii să rămână uniți și împreună (cu autoritățile – n. red.) pentru a trece prin acest an cu multe provocări, afirmând că dorește să fie ministrul tuturor fermierilor, și al celor mici, și al celor mari, din zootehnie sau sectorul vegetal, și că, prin prisma funcției pe care o deține, își dorește să fie vocea care să reprezinte interesele fermierilor în fața autorităților centrale și de la Bruxelles.

“Unul dintre obiectivele principale ale CFRO este acela de a facilita în permanență dialogul dintre reprezentanții autorităților centrale și din principalele regiuni agricole ale țării cu fermierii, iar Conferința Regională organizată la Covasna se înscrie în demersul nostru. Prin aceste acțiuni dorim să abordăm temele de interes major pentru fermieri, să construim împreună proiecte care să sprijine dezvoltarea și extinderea politicilor și programelor din agricultură specifice fiecărei zone.

Interesul pentru aceste dezbateri este crescut, atât din partea fermierilor, cât și din partea oficialilor, și vom continua seria acestor întâlniri pentru a crea contextul unor discuții argumentate, care să permită identificarea celor mai potrivite soluții pentru dezvoltarea afacerilor agricole performante din țara noastră”, a declarat Laszlo Becsek, președinte al CFRO.

Servicii de consultanță și consiliere cu valoare adăugată pentru fermieri

CFRO a prezentat bilanțul activităților din 2021 și planul de acțiune pentru 2022. Organizația promovează un model românesc de agricultură performantă ce valorifică principalii vectori de dezvoltare: trecerea către Agricultura 4.0 (revoluția digitală a agriculturii), dezvoltarea de valoare adăugată peste activitatea agricolă prezentă și atragerea de capital investit pentru dezvoltarea marilor sisteme naționale de infrastructură agricolă.

Pentru a veni în sprijinul fermierilor din România, CFRO oferă servicii de consultanță și consiliere cu valoare adăugată pentru valorificarea eficientă a producției prin comerțul cu cereale, securizarea afacerilor fermierilor prin managementul riscului – asigurări agricole și pentru gestiunea eficientă a achizițiilor și mentenanței utilajelor agricole.

“Programele noastre sunt concepute pentru acei fermieri care au curajul de a investi în performanță și în creșterea competitivității, indiferent de dimensiunea fermei. Acei fermieri care înțeleg că multiperformanța economică, de mediu și socială reprezintă un factor determinant pentru dezvoltarea agriculturii românești.

Competiția este europeană, globală, iar fermierii din România trebuie să fie cât mai agili și adaptați, să găsească soluții alături de autoritățile competente: ministerul, care este responsabil cu trasarea politicilor, respectiv agențiile, care sunt responsabile cu implementarea și finanțarea pe care statul o asigură”, a declarat Florian Ciolacu, director executiv al CFRO.

O componentă majoră în activitatea organizației o reprezintă proiectele de formare, care vizează, pe de o parte, atragerea tinerilor în agricultură și pregătirea viitoarelor generații de lideri prin programul ”Tineri lideri pentru agricultură”, formarea și creșterea competențelor antreprenoriale în acest domeniu prin programul de perfecționare managerială ”Antreprenor în Agricultura 4.0”.

Organizația este acționară în Clubul Fermierilor Români Broker de Asigurare (CFRBA) din mai 2020, când a devenit prima din România implicată direct în gestionarea riscurilor și asigurarea culturilor agricole, utilajelor, animalelor și bunurilor din ferme, cu misiunea de a reprezenta interesele fermierilor.

Lider în intermedierea asigurărilor agricole din țară, CFRBA este partenerul fermierilor pe care îi sprijină și le acordă consultanță în gestionarea riscurilor în afacerea lor: analiză și evaluare riscuri, negociere individualizată cu companiile de asigurare, asistență în caz de daună și monitorizarea dosarelor de daună pentru recuperarea rapidă a banilor, consiliere și consultanță tehnică gratuită pentru depunerea dosarelor la AFIR pentru Submăsura 17.1.

Fermierii interesați de serviciile privind asigurările agricole pot intra în legătură cu echipa Brokerului, coordonată de Georgiana Rusu, director executiv al CFRBA, pe e-mail la adresa asigurari@cfro.ro.

Din iunie 2020, Clubul oferă fermierilor, în premieră în România, servicii specializate de consultanță pentru comerțul cu cereale, care au ca scop creșterea performanței afacerilor fermierilor și oferă atât informații customizate, cât și analize detaliate despre evoluția pieței de cereale la nivel local, regional și internațional.

Valorificarea superioară a producției agricole reprezintă o prioritate asumată de Club prin proiectul Concorde, lansat în iunie 2021, prin care se urmărește stabilirea unui sistem de încredere și de bune practici în comerțul cu cereale, care să permită consolidarea relațiilor contractuale în piața de agribusiness. Anul trecut, Clubul a devenit membru al The Grain and Feed Trade Association (GAFTA), ca o garanție pentru implementarea și dezvoltarea proiectului Concorde. Este pentru prima dată în România când o asociație de fermieri devine membru al GAFTA.

Fermierii interesați se pot implica în Proiectul Concorde prin completarea formularului de înscriere disponibil pe site-ul Clubului: https://cfro.ro/articol/proiect-concorde-pentru-bune-practici-in-comertul-cu-cereale. Pentru informații suplimentare, fermierii pot intra în legătură cu Cezar Iulian Gheorghe, consultant al CFRO, expert analist comerțul cu cereale, pe e-mail la adresa:  cezar.gheorghe@cfro.ro.

În decembrie 2021, în premieră în România pentru o asociație de fermieri, CFRO a lansat servicii de consultanță și consiliere privind utilajele agricole, cu scopul de a asigura reprezentarea fermierilor în relația cu producătorii și distribuitorii de utilaje agricole, cu autoritățile locale și centrale, pentru identificarea unor soluții aplicate la problemele cu care se confruntă fermierii. Mai multe informații, aici.

Fermierii interesați pot intra în legătură cu Radu Călin Meșină, Manager Program Consultanță Utilaje Agricole, pe e-mail: radu.mesina@cfro.ro.

Provocări și perspective. Energia regenerabilă și susținerea sectorului de cartofi

Cu ocazia conferinței de la Covasna, au fost aduse în discuție teme și provocări actuale din domeniul agriculturii, propuneri și perspective de dezvoltare pentru sectoare cheie precum energia regenerabilă sau sectorul de cartofi.

Conform studiului ”Rolul biomasei în conservarea mediului, dezvoltare rurală și reziliența fermelor” realizat de CFRO în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara și Academia de Științe Economice din București, în august – decembrie 2021, biomasa reprezintă o resursă regenerabilă de energie care poate să înlocuiască resursele neregenerabile utilizate acum în țara noastră pentru a produce energie electrică, fiind o alternativă pentru asigurarea stabilității sistemului energetic național.

A fost prezentat Planul Național Strategic (PNS) al sectorului de cartofi, elaborat de CFRO în parteneriat cu Federația Națională ”Cartoful” din România. Planul cuprinde propuneri de politici publice cu finanțare europeană și națională, care să susțină pe termen scurt și mediu dezvoltarea sectorului cartofului pentru sămânță, cartofului de industrializare și a celui pentru consum, concomitent cu creșterea numărului de depozite individuale.

Un alt subiect a vizat soluțiile pentru agricultura din zonele cu alte tipuri de constrângeri naturale. CFRO propune includerea în cadrul eco-schemei “Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil” a unei Sub-diviziuni aplicabile pentru zonele cu alte constrângeri, precum secetă și arșiță, în zonele cu potențial scăzut și mediu pentru practica agricolă din Dobrogea (județele Tulcea, Constanța), Centrul și Sudul Moldovei (Galați, Bacău, Iași, Vaslui), Oltenia (Dolj, Olt), în contextul în care nu există posibilitatea utilizării unor sisteme de irigații.

Mai multe informații despre Conferința Regională Centru organizată de CFRO sunt disponibile pe pagina web dedicată evenimentului.

CFRO este o asociație nonprofit și neguvernamentală a fermierilor din România. Membrii asociației sunt fermieri performanți care au modele de afaceri bazate pe inovație, tehnologie și bunele practici în agricultură, pentru creșterea competitivității și a valorii adăugate create în acest domeniu. Obiectivul principal al CFRO este să asigure implicarea activă a membrilor săi în procesul de consultare și elaborare a reglementărilor europene și naționale în domeniul agricol, cu scopul de a crește performanța fermierilor din România.

Activitatea sa este organizată pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director și puse în practică de unitatea executivă a CFRO. Proiectele vizează domeniile legislativ, fiscal, tehnologie și resurse umane și își propun să identifice soluții care să răspundă în mod real, concret, problemelor cu care se confruntă fermierii. CFRO lansează și derulează programe și proiecte concrete pe patru direcții strategice de acțiune: reprezentare, consiliere și consultanță, formare și leadership, informare și comunicare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Universitatea Oradea își face cunoscută oferta în 34 de licee, din șase județe

Articolul următor

Vin subvențiile de termoficare pentru Arad, Oradea, Timișoara și Miercurea Ciuc

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share