Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Consulul german la Timișoara, doamna Regina Lochner, în vizită la Primăria Oradea

Viceprimarul Arina Moș, alături de vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Călin Gal, a primit luni, 28 februarie, la Primăria Oradea, vizita consulului german la Timișoara, doamna Regina Lochner.

„Suntem bucuroși și onorați să primim azi vizita d-voastră. Dorința noastră este de a colabora și a dezvolta relații foarte bune între cele două țări. Totodată, suntem deschiși investitorilor din Germania care doresc să investească în Oradea, dar și turiștilor care doresc să ne vizite orașul, simbol al arhitecturii Art Nouveau”, a declarat Arina Moș.

Înaintea vizitei la Primăria Oradea, consulul german la Timișoara, doamna Regina Lochner a vizitat Liceul German „Friedrich Schiller”, exprimându-și dorința ca această unitate de învățământ să poată fi reabilitată. În acest sens, Primăria Oradea are pregătită deja o documentație de avizare a lucrărilor de intervenție pentru reabilitarea Liceului German „Friedrich Schiller” (învățâmânt gimnazial și liceal) de pe str. William Shakespeare 22, lucrările fiind în valoare de 8,5 milioane de lei. Obiectivul de investiții a fost introdus de Compania Națională de Investiții pe lista sinteză a subprogramului „Unități și instituții de învățământ de stat”, aprobată prin Ordin Ministerului Dezvoltării nr. 116/31.01.2022.

„Majoritatea unităților de învățământ din Oradea sunt reabilitate pe fonduri europene, dar și cu sprijin de la bugetul local. Facem așadar tot ce ține de noi pentru a schimba în bine zona de infrastructură a învățământului orădean. Totodată, suntem deschiși schimburilor de experiență între elevii noștri și elevii din Germania, fiind interesați de modele de bună practică care pot aduce plus valoare comunității”, a completat viceprimarul Arina Moș.

Prin acest proiect, clădirea va fi adusă la standarde europene. Astfel, se vor aplica soluții de termoizolație ecologice și eficiente, schimbarea tâmplăriilor, refacerea completă a instalațiilor termice, a sistemelor de ventilare şi climatizare, a sistemelor de ventilare mecanică cu recuperarea căldurii, inclusiv sisteme de răcire pasivă, precum şi achiziţionarea şi instalarea echipamentelor aferente şi racordarea la sistemele de încălzire centralizată. Se va înlocui mobilierul, se vor introduce soluții tech care să facă procesul de educație mai atractiv, va crește nivelul de colectare selectivă a deșeurilor în spațiile de clasă și în spațiul de depozitare comun din cadrul școlii, inclusiv îmbunătățirea estetică a platformei comune de depozitare temporară deșeuri. Corpul de clădire al Liceului German „Friedrich Schiller” din Piața Cazărmii, nr. 7 (învățământ primar) va și el reabilitat, în prezent documentația de avizare a lucrărilor de intervenție aflându-se în curs de elaborare. Municipalitatea va depune acest proiect spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Avem foarte mulți copii care s-au înscris la Liceul german tocmai pentru a învăța și aprofunda limba germană, conștienți fiind de oportunitățile de carieră pe care le oferă cunoașterea acestei limbi. Acest lucru întregește faptul că în Oradea și în județul Bihor s-au înființat mai multe parcuri industriale care au atras investitori puternici, spre care tinerii pot veni mult mai ușor cunoscând limba germană. Practic avem un produs integrat de resursă umană exact în zona aceasta a Oradiei”, a precizat Călin Gal.

La finalul întâlnirii, consulul german la Timișoara, doamna Regina Lochner și-a exprimat intenția ca undeva spre toamnă, când situația pandemică se va mai liniști, să se organizeze o întâlnire comună la Oradea, la care să participe reprezentanții administrației locale, a unităților de învățâmânt, a mediului economic și de afaceri, în scopul unei mai bune comunicări prin care să se identifice și să se rezolva probleme acolo unde ar exista.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cum se pot obține certificatele ISO?

Articolul următor

Președintele Băncii Transilvania și proprietarul Diverta, angrenați într-un business de 400 milioane €

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share