Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Președintele Băncii Transilvania și proprietarul Diverta, angrenați într-un business de 400 milioane €

Președintele Băncii Transilvania (BT) Cluj, Horia Ciorcilă, și proprietarul rețelei Diverta, Dan Radu, sunt conectați la un business care să spargă monopolul Salrom, printr-o exploatare de sare din județ evaluată la 2 miliarde de lei.

În afacerea gestionată de compania Salzberger Ressourcen und Investitionen (SRI) București ar mai fi agrenați dezvoltatorul imobiliar Beniamin Timari și patronul echipei de fotbal CFR 1907, Ioan Varga, conform Gazeta de Bistrița.

Compania bucureșteană care a concesionat depozitul de sare a primit aviz favorabil pentru planul urbanistic zonal din partea Comisiei de urbanism a Consiliului Județean Cluj în vederea deschiderii unei mine de sare în localitatea Nireș, din comuna Unguraș. Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a spus, în cadrul ședinței, că în Cluj nu s-a mai deschis o mină de sare de dinainte de 1989.

Proiectul vizează 64.692 mp, momentan teren arabil, pe care se vor amenaja construcții specifice exploatării zăcământului de sare. Asociații SRI București sunt Bogdan Niță (39%), Winners Resources Cluj (26%), Radu Resources (26%), DKM Development (10%), Concrete DLX  Cluj (1%).

WRC are ca asociați Winners Holding Investments (asociat unic, Castorius LTD) și  Winners Parcul Rozelor (Horia și Simona Ciorcilă, câte 50%). Asociații Concrete DLX sunt Beniamin Timari (90%) și Asineta Cenan (10%). Radu Resources București este controlată de Octavian Radu (70%), iar DKM București, de Soho Development & Contractor (90%).

Agenția Națională pentru Resurse Minerale a realizat un raport potrivit căruia valoarea de exploatare a zăcământului depășește 2 miliarde de lei, totalul producției valorificate pe durata de 20 de ani a licenței de exploatare, conform Profit.

Aceasta estima că pe durata concesiunii bugetul de stat va încasa 13,8 milioane euro din redevențe, cota de redevență prevăzută de legislația în vigoare fiind de 1 euro/tonă. Concesionarul urma să plătească o taxă pe activitatea minieră de exploatare, calculată la suprafața perimetrului, de 116.570 lei.

Societatea Națională a Sării (Salrom) are acum o poziție de monopol în exploatarea acesteia în România. O propunere a deputatului Claudiu Năsui viza intrarea Salrom pe piața grafitului și cotarea societății la Bursa de Valori București.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Consulul german la Timișoara, doamna Regina Lochner, în vizită la Primăria Oradea

Articolul următor

Cities of Tomorrow, la a 10-a ediție. Concurs de proiecte dedicat dezvoltării orașelor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share