Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul vrea să obțină independența energetică

Depozitul de deșeuri din zona Pata Rât – Cluj-Napoca | Foto: Clujul Civic

O investiție într-o instalație de dezintegrare moleculară, alături de valorificarea energiei obținute, va conduce la venituri de 68 de milioane de euro și va aduce independență energetică județului, susțin inițiatorii proiectului.

În condițiile în care Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) se apropie de finalizare, Consiliul Județean (CJ) Cluj caută soluții pentru valorificarea energetică a deșeurilor depozitate. “Am dispus elaborarea, în cel mai scurt timp, a unui studiu de fezabilitate care să analizeze tehnologiile de valorificare a deșeurilor, inclusiv oportunitatea achiziției unei instalații de dezintegrare moleculară și valorificare energetică.

Investiția poate fi realizată din bugetul județului sau în parteneriat cu operatori privați, varianta optimă urmând să reiasă din analiza cost / beneficiu a studiului demarat”, conform administrației județene. „Doresc schimbarea actualei paradigme: deșeurile Clujului să nu mai reprezinte o cheltuială, ci o materie primă, din care să obținem energie. În scurt timp, Clujul va putea deveni independent din punct de vedere energetic.

Dacă energia obținută s-ar vinde, am putea obține 68 de milioane de euro – putem alimenta cu energie electrică spitale, grădinițe, școli, instituții publice, muzee sau reabilita 270 km de drum. Viziunea noastră este de aplicare a unei soluții de valorificare energetică a deșeurilor, care poate reprezenta o sursă importantă de venituri”, afirmă președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Gestionarea deșeurilor, în viziunea CJ Cluj

  • Cantitatea de deșeuri existentă acum în celula 1: 261.000 tone
  • Județul produce lunar 16.000 tone de deșeuri
  • Prin valorificare se poate obține din 1 mc deșeu uscat 1 MW/h energie
  • O persoană consumă anual 3 MW/h (consum casnic)
  • 261.000 tone deșeuri – 261.000 MW/h consumul energetic/an asigurat pentru 87.000 de persoane (un cartier)

Platforma Clujul Civic a semnalat repetat instituțiilor responsabile gestionarea deficitară a deșeurilor în județ, atât la nivelul CMID, cât și al Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca. Aceasta a raportat nereguli în funcționarea stației de osmoză inversă, colectarea levigatului, tratarea mecano-biologică, modul de separare a deșeurilor, transportul lor în alte județe.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Silcotub folosește transportul multimodal pentru livrările europene

Articolul următor

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului a luat pulsul turismului la Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share