Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului a luat pulsul turismului la Oradea

Primarul Oradiei, Florin Birta, a fost amfitrionul unei întâlniri de lucru la care a participat ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, care a dorit să poarte un dialog cu principalii jucători și factori de decizie din domeniul turistic și mediul antreprenorial orădean. Oficialul și-a manifestat intenția de a afla direct problemele cu care se confruntă aceștia și de a identifica împreună oportunități pentru rezolvarea lor.

„Turismul este unul dintre factorii cheie prin care un oraș poate să se dezvolte. Oradea este cunoscută ca având un patrimoniu arhitectural deosebit, fiind singurul municipiu din România care face parte din rețeaua Art Nouveau, având un uriaș potențial de a atrage turiști. Tocmai de aceea este important să sprijinim sectorul turistic afectat de restricțiile generate de pandemie și de impactul pe care îl au prețurile ridicate la energie electrică și gaz”, a precizat, primarul Florin Birta.

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu organizează, săptămânal, întâlniri cu reprezentanți din turism în vederea identificării provocărilor și soluțiilor pentru dezvoltarea acestui domeniu strategic pentru țara noastră. La întâlnirea de la Oradea, oficialul a subliniat necesitatea participării la târgurile internaționale de profil, reluată de anul acesta, activitate pentru care ministerul de resort va aloca bani. De asemenea, a punctat principalele programe care vor fi derulate în 2022 cu scopul de a sprijini sectorul turistic și a vorbit despre importanța valorificării stațiunilor balneo.

Dezbaterea a vizat, în concret, și o nouă formă îmbunătățită a Programului de promovare a exportului, precum și a Programului de internaționalizare a operatorilor economici români. Suplimentar, a fost discutată și relansarea unor programe cunoscute, destinate antreprenorilor, prioritar fiind însă Start-Up Nation.

Sprijin pentru balneo

Va fi un program pentru micro-industrializare, program de până la 100 de mii de euro, cu finanțare de 20%, compensatoriu un program pentru dezvoltarea activităților comerciale și de servicii. Vom derula un program pentru credite cu dobândă subvenționată pentru IMM-uri, avem o sumă mică de 50 de milioane de lei rămasă dintr-un proiect mai vechi româno-elvețian derulat de minister. În ceea ce privește stațiunile balneo, va exista un program de finanțare de până 200.000 de euro, cu o cofinanțare de 50%, pentru că e un sector care face și turism și asigură sănătatea cetățenilor. Avem 32 de stațiuni balneo în țară, multe rămase în urmă din punct de vedere al dezvoltării”, a mai spus Cadariu.

Cei aproximativ 50 de reprezentanți ai sectorului turistic din Oradea au ridicat mai multe probleme cu care se confruntă și au venit cu propuneri, evidențiate fiind cele mai apăsătoare probleme pentru operatorii economici din zonă, respectiv criza forței de muncă și prețul energiei electrice și al gazului.

În acest moment, IMM-urile se confruntă cu trei mari probleme, costurile de utilitate, lipsa forței de muncă și restricțiile specifice pandemiei. Ce înseamnă energie, există vreun plan de susținere a costului cu energia pentru IMM-uri? Au ajuns facturile deja 10% din cifra de afaceri, nu există nicio carte de business care să ne spună cum să gestionăm problema și o să ajungem să lucrăm ca să plătim energia. De asemenea, dacă ați punea să faceți lobby pentru business-urile din România, în sensul de a fi diminuate taxele în muncă, sunt extrem de mari, și simplificarea birocrației pentru angajarea de expați. Nu există forță de muncă românească”, a precizat Romeo Ionescu, reprezentant al hotelului Ramada.

Constantin-Daniel Cadariu a precizat că Guvernul și-a pus deja problema compensării pierderilor înregistrate în 2021 de către asociațiile din turism, iar acolo unde problemele depășesc competența ministerului de resort vor exista colaborări cu alte instituții și a reconfirmat angajamentul de a avea întâlniri recurente pentru susținerea dialogului social cu reprezentanții din turism, cât și cu cei ai mediului de afaceri.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Clujul vrea să obțină independența energetică

Articolul următor

ConfStar își montează panouri solare pentru eficiență energetică

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share