Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

EXCLUSIV Parc fotovoltaic uriaș în Șimleu. La orizont, o investiție enormă

Cea mai mare investiție privată realizată vreodată în orașul din Sălaj, un parc fotovoltaic pe 107 ha, este vizată de Pure Solar Power (PSP) și Green Energy Vision (GEV). Proiectul dintre localitățile Bic și Huseni ar putea varia între 65 și 100 milioane euro, conform estimărilor Transilvania Business.

Fiecare companie ar urma să dețină câte o unitate fotovoltaică la Șimleu, potrivit anunțului de intenție. Parcul 1 este inițiat de PSP și vizează 54,2 ha, pe șapte terenuri în proprietate privată. Proiectul presupune schimbarea zonei funcționale din teren arabil – extravilan în industrie nepoluantă – producție de energie electrică.

Terenurile din vecinătate aparțin proprietarilor Proinvestgaz, Agenția Domeniilor Statului, Dorel Pop, Ștefan Iancu, Ioan Cristea. Proinvestgaz are ca profil activități în ferme mixte și a derulat afaceri de 5 milioane lei în 2020. Asociat unic este Dănuța Man.

Parcul 2 este inițiat de GEV pe 52,5 ha, incluzând 12 terenuri în proprietate privată. În vecinătate apar terenurile ale Proinvestgaz, Ocolul Silvic Măgura, Teofil Baciu, Ioan Cristea. Parcurile sunt prevăzute unul în continuarea celuilalt, iar între ele apare un drum agricol.

Ambele firme beneficiare au activitate producția de energie electrică, fiind înregistrate la același sediu: Bd. Mamaia 175, Constanța, și controlate de Alexandru Aldea. “Încă nu este momentul să vorbim despre această investiție, toate la timpul lor”, ne-a declarat Aldea.

Energia produsă intră în rețeaua națională

“Amplasamentul destinat viitoarei investiții se localizează în Șimleu Silvaniei, partea de sud a localității, zona cunoscută sub numele Tarla Bronth. Are în vecinătate în sud localitatea Huseni, iar în est, localitatea Bic.

Proiectul constă în instalarea și exploatarea panourilor fotovoltaice și a sistemelor de stocare energie electrică. Panourile vor debita energie electrică în rețeaua colectoare proprie. Prin intermediul unor posturi și stației de transformare se va face conectarea la rețeaua electrică națională existentă în zonă”, a informat primarul Cristian Lazăr.

Studioul de Arhitectură Alina Marcu, care elaborează planul urbanistic zonal (PUZ) a propus un procent de ocupare a terenului aferent construcțiilor de 50%. Se prevede un procent de utilizare a terenului aferent construcțiilor de 0,4, un regim maxim de înălțime parter în zona de amplasare a panourilor, de 3,5 m la streașină, respectiv de P+3 în zona construibilă, adică 14 m.

“Beneficiarul va identifica și va amenaja accesele optime din Drumul Comunal 106 pe drumuri vicinale, în prezent neamenajate. În incinta parcului fotovoltaic se vor amenaja accese carosabile, spații de parcare, pe conturul exterior al proprietăților.

Astfel fluxul se va desfășura în condiții optime pentru funcțiunea propusă. Utilitățile necesare funcționării zonei studiate se vor face în sistem individual pe cheltuiala beneficiarului. PUZ și regulamentul local de urbanism vor fi însoțite de raportul de informare și consultare a populației”, conform Primăriei.

Sugestiile cetățenilor, incluse în documentație

Observațiile cetățenilor s-au putut depune până în 28 februarie, cu răspunsuri furnizate până în 4 martie. Primăria a informat că propunerile acceptate în urma observațiilor vor fi incluse în documentația de elaborare propunere a PUZ.

Terenurile cu destinație de pășune din domeniul privat al orașului se întindeau pe 316 ha, fiind situate în Șimleu, Bic, Cehei și Pustă. Pentru utilizarea lor s-a procedat, anul trecut, la procedura licitației publice, derulată în luna mai.

“Investitorii de acest tip au ca strategie cumpărarea de terenuri ieftine din localități mici, urmând să vândă proiectele coloșilor mondiali ai energiei. Nu consider că zona aleasă la Șimleu se pretează unei asemenea investiții. În loc de dealuri cu pășuni, mai bine pui panouri solare pe un câmp arid. În plus, ar bloca pe o perioadă îndelungată o suprafață enormă din localitate, în loc ca orașul să se extindă aici, dacă tot se trece terenul în intravilan”, consideră un arhitect cu proiecte în zona Transilvaniei.

  • Intravilanul din orașele Sălajului s-a dublat

Suprafaţa de teren intravilan în cele patru oraşe din Sălaj a crescut mult în majoritatea acestora, în ultimele trei decenii, conform Magazin Sălăjean. Reședința de județ avea, anul trecut, 2.664 ha în intravilan față de 1.319 ha în 1996. La Cehu Silvaniei, intravilanul s-a majorat de la 555 la 1.040 ha, la Jibou, de la 421 la 790 ha, iar la Şimleu Silvaniei, de la 735 la 751 ha.

  • Panourile solare, folosite la agricultura din deșert

Cercetătorii din Arabia Saudită au cultivat spanac în deșert cu panouri solare ce pot extrage apa din atmosferă, conform Green Startup. Conceptul oferă o soluție sustenabilă pentru oamenii care trăiesc în regiuni aride, nepotrivite agriculturii tradiționale. Sistemul e compus dintr-un panou fotovoltaic suprapus peste un strat de hidrogel, montat peste o cutie metalică pentru a crea condens și a colecta apă. Hidrogelul poate absorbi apa din atmosferă. Dintre cele 60 de semințe de spanac, 57 au crescut până la 18 cm.

Monsson, din Dobrogea în Transilvania

În elaborarea PUZ este implicată ASRA Engineering, cu sediul la aceeași adresă din Constanța, specializată în consultanță pentru afaceri și management. Asociații firmei sunt TDI Wind & Solar Energy (Israel) – 50% și Kryten 8 (România) – 50%. Ultima este deținută de Mihaiela Aldea (67%) și 2A Allcross (33%) – cu asociat unic Alexandru Aldea.

El este partener al investitorilor israelieni din grupul Shikun & Binui Energy (SBE). Aceștia au anunțat că în 2022 vor începe construirea unui parc fotovoltaic în Satu Mare. “SBE, prin SPV Camre Energy, va investi până la 50 milioane euro. Investitorul va construi un parc fotovoltaic de 67,5 MW la Satu Mare, care se întinde pe 85 ha”, a declarat primarul municipiului, Gabor Kereskenyi.

Parcul fotovoltaic din Satu Mare a primit de la Transelectrica avizul de racordare. Camre era deținută de Emanuel Muntmark (79%), SBE Europe Olanda (20%), Cătălin Mrejeru (1%). SBE a preluat șase firme în care Aldea era asociat unic, conform Economica.net. Un alt investitor din Israel este BIG Shopping Centers. Acesta a cumpărat un parc eolian de 102 MW în Brăila, investiție anunțată la 102 milioane euro. În spatele acestor mari proiecte de energie regenerabilă stă grupul israelian Monsson.

  • Electrica, blocată la cinci proiecte

Statul a respins propunerea Electrica de a cumpăra cinci parcuri fotovoltaice, de 31 MW (TCV Impex, ACV Solar Technology, TIS Energy, Delta & Zeta Energy, Gama & Delta Energy). Ele sunt gestionate de MT Project și HiTech Solar Investment Voluntari. În 7 decembrie, Electrica semna cu Muntmark și Mrejeru un contract de cumpărare a Foton Power Energy (FPE), cu 4,2 milioane euro. FPE dezvoltă proiectul fotovoltaic Bihor 1, de 77 MW, lângă Oradea. Electrica operează un parc fotovoltaic în județul Giurgiu.

  • 875 milioane de euro alocate prin PNRR

“Actuala criză de energie a arătat nevoia imensă de investiții pe termen lung, care să susțină sectorul energetic și tranziția spre o energie regenerabilă sustenabilă. PNRR prevede pentru investițiile în sectorul energetic din România 1,6 miliarde euro, până în august 2026. Ministerul Energiei a publicat ghiduri pentru accesarea a 875 de milioane de euro din PNRR. Acestea sunt pentru noi capacități de producție electrică din surse regenerabile, energie în cogenerare și hidrogen verde”, spune europarlamentarul Daniel Buda.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

TeraSteel a început să folosească oțelul reciclat

Articolul următor
Liceul Tehnologic Mihai Viteazul (LTMV) a fost gazda mai multor școli din județ și din municipiu, cu ocazia Zilei Naționale a Meseriilor.

Angajatorii Zalăului au declanșat recrutările în licee

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share