Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Universitatea de Medicină din Cluj, pe locul 4 în metarankingul universitar

Universitatea Iuliua Hațieganu este cuprinsă din doar trei facultăți | Foto: UMFIH

UMF Iuliu Hațieganu Cluj (UMFIH) ocupă locul 4 în clasamentul universităților reprezentative din România pe anul 2021.

Acesta este realizat de Ministerul Educației și poziționează cele mai performante instituții de învățământ superior la nivel științific și cu vizibilitate internațională în clasamentele globale ale universităților. Pe primele locuri se află Universitatea Babeș-Bolyai Cluj (locul 1), Universitatea București (locul 2) și Universitatea Politehnica București (locul 3).

„Poziționarea universității noastre în acest clasament reprezintă o confirmare a faptului că, prin rezultatele muncii colegilor noștri, ne situăm în rândul elitelor. Deși suntem o universitate mică, având doar trei facultăți, avem o valoare incontestabilă, recunoscută nu doar la nivel național, ci și pe plan internațional.

O astfel de poziționare ne aduce avantajul de a beneficia de finanțări suplimentare, prin care vom susține proiectele educaționale și de cercetare din cadrul universității. Vom continua să dezvoltăm noi proiecte în domeniul medical și farmaceutic, care vor fi oferi beneficii comunității noastre academice, dar mai ales societății” transmite Anca Buzoianu, rectorul UMFIH.

Ce mai include topul, pe lângă universitățile de pe podium

  • Două universități de medicină (UMFIH – locul 4, Universitatea de Medicină și Farmacie Bucureşti – locul 8)
  • Două universități comprehensive (Universitatea A. I. Cuza Iaşi – locul 5, Universitatea de Vest Timişoara – locul 7)
  • Două universități tehnice (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – locul 9, Universitatea Tehnică Iaşi – locul 10)
  • O universitate hipercomprehensivă (Universitatea Transilvania Braşov – locul 6)

Metarankingul naţional este o ierarhizare concepută pe baza analizei a 9 clasamente universitare internaţionale, recunoscute de International Ranking Expert Group. Aici sunt prezente universităţile româneşti, conform metodologiei stabilite de Ministerul Educației. Au fost ierarhizate 30 de universități românești de stat din 54 și doar 1 privată din 40.

Acest metaranking reprezintă un instrument de analiză și un criteriu obiectiv și important de evaluare în cadrul metodologiilor de finanțare a cercetării în sistemul universitar. El permite asigurarea alocării de resurse financiare de la bugetul de stat, pe baza unor indicatori de performanță.

Potrivit metodologiei privind finanțarea cercetării în învățământul de stat, fondul bugetar pentru 2022 este de 100 milioane lei. 45% din fondurile alocate vor fi repartizate în funcție de poziția universității în metarankingul din România pentru 2021.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

#SEEmipim2022TrendReport | The CEE conferences at MIPIM 2022, key projects for the region

Articolul următor

„Bihor pentru Ucraina” – Centru pentru donații deschis pe str. Evreilor Deportați

Citește și:
Citeste mai mult

Tichete cadou de Ziua Bărbatului

Propunerea vine din partea Gabrielei Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. „Vin cu o veste bună…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share