Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cum se va derula primul program Rural Invest

Fermierii beneficiază, din acest an, de un nou program de sprijin, Rural Invest.

Fermierii beneficiază, din acest an, de un nou program de sprijin, Rural Invest. Ei primesc finanțare pentru achiziția de terenuri, capital de lucru, dotarea exploatațiilor.

Programul administrat de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) le asigură acces la credite garantate de stat pentru achiziția de terenuri, adeverințe de depozitare a cerealelor, conform AgroIntel. Rural Invest, o componentă a IMM Invest dedicată producătorilor agricoli și industriei agroalimentară, a apărut în Monitorul Oficial.

FGCR este o instituție a statului cu care fermierii sunt familiarizați și care a derulat și până acum programe de sprijin pentru finanțarea agricultorilor, inclusiv a beneficiarilor fondurilor europene, care fără garanțiile oferite prin FGCR, nu și-ar fi putut asigura eligibilitatea prin cofinanțare.

Programul a fost instituit ”pentru asigurarea lichidităţilor şi finanţarea investiţiilor realizate de către beneficiarii eligibili care îşi localizează producţia în mediul rural şi urban mic, pentru încurajarea dezvoltării afacerilor în aceste zone”. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 530 de milioane de lei, cu un număr estimat de beneficiari de 4.286. Plafonul garanțiilor care pot fi acordate este de 2,5 milioane de lei. Totuși, pentru ca fermierii să poată accesa programul va trebui emis un ordin al miniștrilor finanţelor şi agriculturii.

Facilitățile Rural Invest

a) ajutor de stat sub formă de garanții, care acoperă maximum 90% creditele acordate de către instituții de credit pentru realizarea investițiilor și/sau pentru susținerea activității curente, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare, aferente creditului garantat
b) ajutor de stat sub forma de grant, care acoperă integral valoarea comisionului de risc și a comisionului de administrare pe toată perioada de valabilitate a garanției acordate, dobânda aferentă creditelor / liniilor de credit pe perioadele prevăzute în procedurile de implementare a fiecărui program, precum și o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate, după caz, în condițiile prevăzute în procedurile de implementare

Cheltuieli eligibile

a) achiziţia de terenuri agricole şi de părţi sociale ale întreprinderilor din agricultură, pescuit, acvacultură, industrie alimentară
b) dotare/retehnologizare şi automatizare
c) alinierea la obiectivele de mediu care să genereze eficienţă şi independenţă energetică
d) refinanţare credite de investiţii şi/sau credite pentru capital de lucru
e) adeverinţe de depozitare pentru producătorii de cereale
f) agricultură, industrie alimentară, piscicultură şi acvacultură

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Grupul de companii Bittnet București a finalizat negocierile de preluare integrală a TopTech Deva, specializată în echipamente și soluții IT&C.

Bittnet cumpără TopTech cu 2,5 milioane euro

Articolul următor

Pălinca de cireșe „Trămuța” din Tulca – Bihor, premiată la Gala Destillata Austria

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share