Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Viitorul aviatic al Europei se decide la Cluj. “Vine și directorul Aeroportului Herson, din Ucraina”

David Ciceo a invitat la Cluj personalități de top din sectorul aviatic european

Aeroporturile și companiile aeriene din Europa vor dezbate, la Cluj, strategiile propuse pentru depășirea crizelor generate de pandemie, război, energie. Directorul Aeroportului Cluj (AIAIC), David Ciceo, relevă, pentru Transilvania Business, coordonatele celei mai mari conferințe de profil a începutului de an, Aviation-Event CLJ.

Cum a ajuns Clujul să organizeze un asemenea mare eveniment aviatic? Știam că majoritatea acestora se țin în Europa de Vest.

Aeroportul din Cluj a fost desemnat drept cel mai important din Europa la categoria sub 5 milioane de pasageri. Au contat foarte mult atât experiența noastră, cât și faptul că eu sunt membru în board-ul ACI Europe. De aceea am stabilit să organizăm o conferință în care să se dezbată principalele probleme ale aviației civile din Europa de Est, mai ales în acest context, unul foarte complex, al pandemiei și al războiului din Ucraina. Vor veni personalități marcante din domeniu, inclusiv președintele ACI World – Luis Felipe de Oliveira, dar și oficialități naționale și locale, ministrul apărării, Vasile Dâncu, oficiali de la Ministerul Transporturilor. Vor fi prezenți liderii aviației mondiale, CEO-ul Wizz Air – Jozsef Varadi, directori de aeroporturi internaționale cu care vrem să stabilim conexiuni, dar și din domenii conexe, companii de handling, furnizori de servicii.

La ce teme de dezbatere v-ați oprit? Pandemia, criza energetică, războiul?

În primul rând suntem preocupați de reluarea traficului aerian, afectat în contextul pandemiei, de noile tehnologii, de noi servicii care le putem oferi în aeroporturi, dar și de felul în care afectează acest domeniu situația din Ucraina, De altfel va fi prezent la Cluj chiar directorul Aeroportului Internațional Herson, din Ucraina.

Muntenegru și Albania, noile ținte turistice ale Clujului

Sunt șanse să vină noi operatori aerieni aici, după această conferință, să se închege contracte, parteneriate?

Trebuie să avem strategii pentru a depăși acest context în care ne aflăm. Vom încheia parteneriate cu alte companii aeriene, dar și cu care deja operează la Cluj, cum este Wizz Air, care deține majoritatea traficului de pe aeroportul nostru. Să nu uităm că va participa Michael Kerkloh, membru în board-ul Lufthansa, companie cu care vrem să întărim parteneriatul, să mărim frecvența zborurilor. Pe de altă parte, sunt două țări pe care le vedem interesante pentru turism, este vorba despre Albania și Muntenegru. Mai ales că vom avea și o întâlnire cu companiile de turism, deci vom vrea ca în anii următori să oferim clujenilor aceste două destinații turistice, cu zboruri de aici.

Cum se desfășoară activitatea pe AIAIC în aceste vremuri? Sunt mai multe curse umanitare, de marfă, mai multe chartere turistice?

Încep zborurile spre Egipt, Dubai, se vor relua alte destinații, deci putem spune că suntem în grafic.

Ați simțit nevoia de întărire a măsurilor de siguranță pe aeroport în ultima vreme? Au fost multe alerte cu bombe pe avioane de la începerea războiului.

Toate procedurile de siguranță se respectă pe AIAIC; de altfel, aeroportul nostru este considerat, ca nivel al măsurilor de siguranță și de securitate, drept “top class” pe plan european. În aceste privințe întrunim toate standardele, atât pe partea comercială, cât și pe cea de securitate, primordială în aviație.

Marile proiecte: gard inteligent, terminal nou, zboruri transatlantice

Mergeți înainte cu proiectele din strategie, chiar și în noile condiții din Estul Europei?

Menținem și continuăm proiectele pe care ni le-am propus: urmează să facem un gard inteligent, pe fonduri europene, de 2 milioane de euro. Anul acesta încercăm să realizăm patru noi locuri de parcare pentru avioane, deoarece acum încă nu avem destule locuri disponibile, o investiție de 4 milioane de euro. Urmează să extindem terminalul de plecări actual, ca prefață la noul terminal de pasageri pe care îl avem în vedere. Vom actualiza planul anual de 7 milioane de pasageri, pe care îl avem în vedere pe termen lung. Cel mai important lucru este extinderea pistei de aterizare-decolare, ce presupune devierea Someșului. Îndată ce devierea râului e terminată, vom extinde pista și atunci vom inaugura zborul Cluj – New York.

Estimările de trafic de la începutul anului pe AIAIC, pentru 2022, vor fi depășite în condițiile blocajelor din zona ex-sovietică și a ridicării restricțiilor în turism?

Noi am estimat 2 milioane de pasageri pentru acest an, față de 2,9 milioane în 2019, deci ne apropiem de cifrele de dinaintea pandemiei, chiar s-ar putea să depășim prognoza inițială. Va dura, totuși, până ca traficul pe AIAIC să revină la 3 milioane de pasageri. Business-urile sunt încă afectate, probabil că în 2024 vom reveni la nivelul prepandemie.

Ce este Aviation-Event

Platforma germană este specializată în organizarea unora dintre cele mai prestigioase conferinţe de aviaţie pe plan european, în parteneriat cu diferite aeroporturi în calitate de gazdă. Aceasta invită lideri ai industriei aviatice și persoane de interes din mediul politic pentru a dezbate și pentru a găsi soluții în domeniu. Conferința de la Cluj este organizată în premieră în România, în 31 martie.

Vorbitori de marcă la Cluj

  • Luis Felipe de Oliveira – director ACI World
  • Jozsef Varadi – CEO Wizz Air
  • Steven Greenway – CEO Blue Air
  • Michael Kerkloh – membru Consiliul de Supraveghere Lufthansa
  • Samil Karakas – Senior Vice President Turkish Airlines
  • Constantin von Alvensleben – CEO Aeroportul Tirana
  • Adina Vălean – comisar european pentru transporturi
  • Vasile Dâncu – ministrul apărării naționale
  • Rafael Schvartzmann – vicepreședinte regional IATA Europa
  • Charles Schlumberger – expert transport aerian Banca Mondială
  • Pierre Coutu – președinte Aviation Strategies International
  • Ioana Papadopoulou – director comunicare Aeroportul Atena
  • Kostas Iatrou – director Hermes

Marcel Riwalsky – CEO Aviation-Event:

„Am ales Clujul ca loc de întâlnire pentru elita din industria aviaţiei europene pentru că aici am regăsit aeroportul regional cu cea mai dinamică şi spectaculoasă dezvoltare din Europa de Sud-Est. Am întâlnit un management deschis şi vizionar, iar acest lucru ne-a făcut să credem că este locul potrivit pentru anvergura acestui eveniment, ce reuneşte reprezentanți de la cel mai înalt nivel al aviației europene”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

„Cafeneaua cu joburi”, un altfel de concept de recrutare, a dat startul târgurilor de joburi

Articolul următor
Diana Lascău, avocat partener la Moscovits Șteopan Ilian Lascău (MSIL), s-a întâlnit cu elevii de la Liceul Avram Iancu, cărora le-a vorbit despre profesiile juridice.

Baroul Cluj se implică în educația juridică a tinerilor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share