Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fabrica de avioane Sonaca, asaltată de tineri

Uzina de piese pentru avioane Sonaca Aerospace Transylvania (SAT), din județul Cluj, a început asamblarea aeronavei S200.
Fabrica din Moldovenești primește constant grupuri de vizitatori | Foto: SAT

Mai multe grupuri de tineri și de specialiști au vizitat uzina de avioane și de piese de aeronave Sonaca Aerospace Transylvania (SAT), din Bădeni – Moldovenești. Aceasta produce piese de Airbus și asamblează avionul S200.

Clubul Francofon de Afaceri Cluj (CFAC) a organizat o vizită a studenților pentru promovarea tematicilor tehnice din competiția Innova. Tinerii au provenit de la Universitatea Tehnică – management și inginerie, Universitatea de Științe Agricole – știința și ingineria mediului.

“Am răspuns prezent invitației lansate de membrul nostru Sonaca de a vizita împreună linia de compozite și atelierele de montare și asamblare. SAT, subsidiara locală a grupului belgian Sonaca, este prezentă în Romania din 2016. Activează în producția de subansamble de aerostructură, piese compozite. Mai recent în asamblarea unui avion monomotor cu două locuri, Sonaca S200”, potrivit CFAC.

Piloții de Airbus, familiarizați cu procesul de producție

Fabrica a primit, în acest an, și un grup de copii de la Royal School in Transylvania (RST), în cadrul evenimentului “Săptămâna financiară “. Ei au asistat la procese de asamblare a pieselor pentru aeronave Airbus A320. Delegația RST a avut ocazia să vadă un avion S200 pregătit pentru livrare. De altfel, patru piloți de aeronave Airbus A320 au sosit, la începutul anului, pentru a se familiariza cu procesul de producție.

Aceștia au aflat despre fabricarea bordului de atac și provocările tehnice din spatele acestor dispozitive. „Am trecut prin întregul proces de producție și control al calității, unul foarte informativ și educativ. A fost uimitor să văd cât de mult know-how și precizie sunt puse într-o parte atât de mică a avionului, dar atât de vitală pentru a ne menține în siguranță în aer”, a spus pilotul Gregor Hribernik.

Investiție cu ajutor de stat

Grupul belgian se ocupă cu producerea de componente pentru aripi de avioane. Acesta este furnizor pentru Airbus, Embraer, Dassault Aviation, Bombardier, Gulfstream. Construirea fabricii din Cluj a durat un an și jumătate. Investiția inițială, de 52 de milioane de lei, include și un ajutor de stat oferit de Guvernul României, de 24 de milioane.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a acordat Sonaca un împrumut de 8,5 milioane de dolari pentru construirea fabricii. Unitatea de producţie este amplasată în apropierea Autostrăzii Transilvania (A3) şi a centrului logistic Kaufland. Belgienii au achiziţionat de la dezvoltatorul de parcuri logistice CTP Invest un teren de 20.000 mp în apropierea A3.

Grupul deține unități de producție în România, China, Canada și Brazilia. Sonaca are 2.500 de angajaţi la nivel mondial, între care 350 de ingineri, şi este deținută de statul belgian, prin Wallonia Regional Investment Company.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Trei bulevarde de la intrările în Municipiul Oradea vor fi iluminate cu LED

Articolul următor
Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș și patru județe din Ungaria beneficiază de un buget propus de 175 de milioane de euro pentru proiecte prin Interreg.

Județele de la frontiera cu Ungaria vor primi finanțare prin Interreg

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share