Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

UBB a luat primul loc pe țară cu un proiect european de teledetecție

Proiectul de cercetare a compozițiilor atmosferei și schimbărilor climatice este inițiat de Universitatea Babeș-Bolyai (ACTRIS-UBB).

Proiectul de cercetare a compozițiilor atmosferei și schimbărilor climatice este inițiat de Universitatea Babeș-Bolyai (ACTRIS-UBB).

Acesta este clasat pe prima poziție în cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, axa prioritară 1 – cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare (CDI) în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor. Inițiativa face parte din acțiunea 1.1.1 – mari infrastructuri de CD, proiecte de infrastructuri de cercetare pentru instituții publice de CD / universități.

Proiectul a fost clasat pe primul loc în cadrul competiției, valoarea sa fiind de 22 de milioane de lei. Durata de implementare este până în decembrie 2023. ACTRIS-UBB își propune crearea unei infrastructuri de nivel mondial pentru observarea și caracterizarea atmosferei terestre prin metode de teledetecție avansate.

Observator atmosferic la Cluj

Scopul este de a îndeplini criteriile de facilitate națională integrată a infrastructurii pan-europene de cercetare și obiectiv de interes major pentru segmentul de observare de la sol. Infrastructura va include facilități de observare de la sol, laboratoare asociate, centre de date care să contribuie semnificativ la observarea Pământului.

Observatorul atmosferic CARO Cluj va fi dotat cu echipamente de observații pe termen lung pentru aerosoli și proprietățile norilor. Va fi participant activ la infrastructura europeană de cercetare pentru mediu. Laboratoarele noi vor fi dotate cu echipamente de cercetare a aerosolilor și a norilor prin metode de teledetecție.

Pentru monitorizarea gazelor atmosferice de interes și pentru prelevarea de eșantioane se va achiziționa un autolaborator. Instrumentele vor fi conectate la un nou centru de date (CARO DC). Acesta va fi echipat cu sisteme IT performante (server pentru aplicații, sisteme de stocare și procesare a datelor). CARO DC va fi conectat cu clusterul HPC existent la UBB.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Lasselsberger Ceramics România, deținătorul brandului Cesarom și unicul producător local de plăci ceramice, a anunțat lansarea ARdesigner.

Lasselsberger a lansat o aplicație de realitate augmentată pentru Cesarom

Articolul următor
miro chirias speedwell

SPEEDWELL devine cel mai nou chiriaș de la MIRO, clădirea de birouri clasa A din București

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share