Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

România vrea să instruiască 2.000 de experți în dezvoltare durabilă în următorii 3 ani

laszlo borbely

Instruirea a 2.000 de experți în dezvoltare durabilă, instituirea unei platforme de tip „one-stop-shop” sau dezvoltarea unui centru de excelență cu hub-uri în toată țara – sunt planurile României pentru implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă 2030. Discursul consilierului de stat László Borbély a fost aplaudat în cadrul Forumului Regional pentru Dezvoltare Durabilă UNECE de la Geneva.

Pe 6 aprilie a debutat ediția din 2022 a Forumului Regional pentru Dezvoltare Durabilă UNECE (Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa) de la Geneva. Delegația României, condusă de consilierul de stat László Borbély, participă și anul acesta la conferință și la evenimentele dedicate implementării Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă.

„Suntem împreună la sesiunea din 2022 a Forumului Regional UNECE pentru dezvoltare durabilă pentru a aborda redresarea durabilă și reziliența în urma crizei COVID-19 care a reprezentat, fără îndoială, un regres în multe domenii, inclusiv pentru dezvoltarea durabilă. În fața unei asemenea schimbări de paradigmă, ne-am întărit convingerea că reziliența trebuie să fie esențială în accelerarea procesului de punere în aplicare a Agendei 2030 în regiunea noastră și pentru a reconstrui o societatea mai durabilă”, a declarat László Borbély în debutul intervenției de țară.

Resursa umană, cea mai valoroasă

În discursul său, oficialul a făcut referire și la cele mai importante proiecte ale Departamentului pe care îl coordonează:

„Cea mai valoroasă resursă este resursa umană. După ce am reușit să introducem în România ocupația de expert în dezvoltare durabilă, ne propunem ca în următorii 3 ani să instruim 2000 de funcționari publici. De asemenea, întrucât dezvoltarea durabilă are nevoie de acțiune locală, vrem să venim în sprijinul autorităților locale și regionale cu o platformă de tip „one-stop-shop”, adică un ghișeu unic care să ajute la decizii bazate pe date. Nu în ultimul rând, universitățile și cercetarea reprezintă o altă componentă esențială, motiv pentru care încercăm să dezvoltăm și un centru de excelență cu hub-uri în toată țara. Toate aceste demersuri vin în completarea Planului de Acțiune pentru implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă 2030 care este finalizat și va fi aprobat în curând prin hotărâre de guvern.”

În seria de activități desfășurate în contextul Forumului de la Geneva, László Borbély a moderat evenimentul conex intitulat Strategia Europei de Sud-Est 2030 – O încercare regională pentru implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. La eveniment au participat oficiali guvernamentali de nivel înalt din state precum Turcia, Grecia, Muntenegru, Macedonia de Nord.

De asemenea, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a avut întâlniri bilaterale cu Olga Algayerova, președinte executiv al UNECE, și Daniel Dubas, președintele Rețelei Europene pentru Dezvoltare Durabilă (ESDN). În discuțiile avute, România a fost felicitată pentru activitățile intense pe zona de dezvoltare durabilă și a fost punctată nevoia de colaborare și de parteneriate pentru sustenabilitate în regiune, mai ales în contextul actual.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Marcel Boloș, ministrul Cercetării și Digitalizării, interimar la Fonduri Europene

Articolul următor

Cât costă locomotivele electrice care ating viteza de 200 km/h? Autoritățile consultă piața

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share