Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Castelul Beldy și gastronomia Țării Silvaniei au intrat pe PNRR

Ruta gastronomică a Țării Silvaniei și Castelul Beldy au fost incluse în obiectivele finanțabile prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Domeniul Beldy, din Jibou, se va transforma din sanatoriu în centrul cultural | Foto: CJS

Ruta gastronomică a Țării Silvaniei și Castelul Beldy au fost incluse în obiectivele finanțabile prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Proiectele sunt propuse pentru finanțare de Consiliul Județean (CJ) Sălaj au fost incluse pe lista obiectivelor ce îndeplinesc criteriile. Sunt rute turistice și culturale care vor fi promovate și restaurate.

Primul proiect își propune să ofere turiștilor o incursiune în universul gastronomic al Țării Silvaniei. Acesta are ca obiective redescoperirea gusturilor vechi și a peisajelor naturale, prin intermediul internetului și al tehnologiei digitale. Alte obiective sunt dezvoltarea comunităților locale, păstrătoare de tradiții și meșteșuguri vechi, creșterea vizibilității județului în plan național și internațional.

“Diversitatea etnică și culturală este unul dintre atuurile Țării Silvaniei, oglindită în bucătăria tradițională a acestor locuri. Dezvoltarea unei rute gastronomice va asigura experiențe autentice și memorabile turiștilor care ne vizitează județul. Le va permite să înțeleagă cultura și specificul meleagurilor sălăjene.

Ne dorim ca promovarea acestui proiect să constituie un punct de plecare pentru crearea și menținerea unui adevărat patrimoniu imaterial, transmis mai ales prin viu grai, pe care avem obligația morală să-l protejăm și să-l transmitem generațiilor viitoare”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele CJ Sălaj.

Domeniul Beldy, transformat în centru cultural

Castelul Beldy din Jibou, unul dintre puținele asemenea edificii baroce din Transilvania, se regăsește pe lista obiectivelor admise, care îndeplinesc criteriile necesare includerii în cadrul Rutei Castelelor. Clădirea va fi transformată într-un centru cultural-educațional.

Construit în 1903, castelul se află în proprietatea CJ Sălaj din 2009. A servit ca spital, azil de bătrâni și centru pentru persoane adulte cu dizabilități neuropsihice.

Proiectul prevede ample lucrări de consolidare a fundației și asigurarea hidroizolației Acesta vizează restaurarea arhitecturală, a tâmplăriei, a vechilor obloane și a pardoselilor, reabilitarea grupurilor sanitare, accesibilizarea spațiului pentru persoanele cu dizabilități.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Aradul şi Săvârşinul, nominalizate ca destinaţii turistice ale anului 2022

Articolul următor
Platforma de investiții în bunuri digitale Tradesilvania a încheiat cu TechVentures Bank (TVB) un parteneriat de accesare în siguranță a acestora.

Tradesilvania a bătut palma cu TechVentures Bank

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share