Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Rectorul UMF Cluj: “Pregătirea în medicină nu se poate face la distanță”

Un medic virtual nu va putea niciodată să pună un diagnostic corect, susține Anca Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Cluj.

Un medic virtual nu va putea niciodată să pună un diagnostic corect, susține Anca Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Cluj.

Învățământul medical și farmaceutic trebuie să aibă loc față în față și la patul pacientului, spune oficialul UMF Cluj, conform platformei Edumanager.ro. “Experiența pandemiei a adus provocări și soluții noi și pentru învățământul superior medical și farmaceutic. Multe dintre soluțiile identificate în acest context sunt folositoare în viitor, când nu va mai exista amenințarea virusului”.

Rectorul UMF spune că universitățile de profil au demonstrat că sunt capabile de schimbări radicale într-un timp scurt. Această trecere a accelerat deja alte aspecte ce țin de strategiile digitale pentru învățământul superior: cercetarea interdisciplinară, eficiența managementului.

Instrumente digitale inovatoare: microscopul și masa de disecție virtuale

”La UMF am adoptat noi metode prin care să transformăm cursurile online în activități cât mai utile și interesante pentru studenți, pe care le vom utiliza și de acum înainte. Pe lângă crearea unei platforme de comunicare online, am investit și în instrumente didactice digitale inovatoare, precum microscopul virtual și masa de disecție virtuală.

După experiența ultimilor doi ani, luăm în calcul învățământul online la unele cursuri de la programele de masterat, la modulul de pregătire avansată din cadrul școlii doctorale. Dar și la unele dintre cursurile din cadrul programului de pregătire profesională continuă, respectiv cursurile postuniversitare”.

La UMF nu au existat provocări majore, deoarece activitatea didactică se desfășoară fizic de la începutul anului universitar 2021-2022. ”Decizia de a începe școala cu prezență fizică nu a fost ușor de luat, la acel moment. Știind ce înseamnă învățământul online pentru formarea viitorilor medici, ne-am asumat acest risc împreună cu echipa de conducere a universității, pentru binele studenților noștri.

Datorită responsabilității de care întreaga comunitate academică a dat dovadă și datorită faptului că aproape toți colegii noștri (cadre didactice, studenți, personal administrativ) sunt vaccinați, nu s-au înregistrat focare, iar actul educațional s-a desfășurat și se desfășoară în continuare fără probleme, on-site”.

Pregătirea la patul pacientului predomină

”Prin specificul programelor noastre de studiu, pregătirea în domeniul medical nu poate avea loc la distanță. Viitorii profesioniști în domeniul sănătății trebuie să învețe să lucreze cu omul. Să fie prezenți la patul pacientului, să participe activ la actul medical.

Prezența la lucrările practice, stagiile clinice și laboratoare este extrem de importantă. Un alt aspect este contactul direct și legăturile dintre cadrele didactice și studenți, care se formează în timpul cursurilor și lucrărilor practice. Acestea au un rol esențial în formarea tinerilor, nu doar la nivel profesional, ci și personal”.

Nu au fost probleme referitoare la disponibilitatea cadrelor didactice ale UMF pentru revenirea la predarea exclusiv față în față. ”Cadrele didactice s-au adaptat rapid și eficient la noile condiții. Chiar au găsit metode inovative prin care să facă mai atractive și interactive cursurile online”.

Au existat probleme în cazul studenților internaționali, care nu puteau călători către România, din cauza restricțiilor din țara de origine, dar izolat. ”Am căutat să le oferim sprijin și înțelegere și posibilitatea de a participa online la cursuri”, a adăugat Buzoianu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Curse anulate pe patru aerogări din Transilvania și Banat

Articolul următor
Organizatorii turneului de tenis feminin Transylvania Open au anunțat finalizarea procesului de procesare a solicitărilor de returnare a biletelor.

Transylvania Open a procesat toate cererile de returnare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share