Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita a organizat o acțiune de informare pentru alimentația sănătoasă la Parlamentul European.
Evenimentul CAPfuture s-a axat pe teme importante în contextul actual: reziliența alimentară, sectorul agricol, mediul, agricultura durabilă. S-au mai dezbătut conservarea biodiversității, orientările viitoare ale politicii agricole comune.
Harghita ocupă un loc important în peisajul economic al României. Județul s-a făcut remarcat prin cultura cartofilor de bună calitate, cu care s-a făcut performanță. Harghita a înregistrat, în 2017, cea mai bună producție de cartofi din ultimii 27 de ani.
“Pentru aceste performanțe e necesar să căutăm cele mai bune instrumente pentru a putea menține acest nivel ridicat, pentru a dezvolta în acest caz partea de procesare și depozitare a cartofului”, a spus europarlamentarul Daniel Buda.
“Agricultura reprezintă viitorul. Agresiunea Rusiei și războiul din Ucraina au evidențiat încă o dată importanța agriculturii. La nivel global se prefigurează o criză a prețurilor și una a alimentelor. Miile de hectare arabile și poziția noastră strategică sunt o oportunitate pe care România nu are voie să o rateze.
În ultimii ani, România a pierdut multe hectare de pădure. Este important să transformăm pădurile în pășuni. Aceste păduri susțin dezvoltarea durabilă a comunităților locale, protecția terenurilor agricole și combaterea deșertificării sau sechestrarea carbonului.
Harghita poate juca un rol important în acest demers. Aceste discuții reprezintă un prilej bun pentru dezvoltarea programelor și îndeplinirea demersurilor necesare consolidării sectorului agricol atât la nivelul României cât și la nivel global”, a spus oficialul clujean.
Urșii din Transilvania, pe agenda Europei
El a spus că va acorda o atenție deosebită problematicii urșilor din Harghita. “Am făcut presiuni la nivelul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru a emite o rezoluție a PE referitoare la protecția creșterii animalelor și a carnivorelor mari în Europa. Aceasta pentru a se conștientiza că viața oamenilor este pusă în pericol, dar și pagubele financiare enorme aduse fermierilor”.